Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Hoe moet je fietskleding wassen? Tips & Tricks

Hoe moet je fietskleding wassen? Tips & Tricks

Vind jij het ook zo heerlijk om te fietsen? Wij bij 12GO Biking vanzelfsprekend wel. Even je gedachten verzetten, conditie opbouwen of bijpraten met je vrienden. Wat je doel met fietsen ook is, de gedragen fietskleding zorgt voor een hoop vuile was. In dit artikel geven we juist over dat veelvuldig wassen de beste tips. Want uiteraard wil jij je nieuwe fietskleding zo lang mogelijk mooi houden!

Stappenplan wassen fietskleding

Het spreekt voor velen misschien voor zich, maar als jij niet dagelijks de was doet is het misschien toch goed om bij de basis te beginnen. Welke stappen moet je nemen als je een sportwas draait?

  1. Week je fietskleding ongeveer 15 minuten in koud water met een kopje azijn. Doe dit voordat je de kleding in de wasmachine gooit. Zo reinig je alvast het grove vuil dat in je outfit is gaan zitten.
  2. Was je fietskleding binnenstebuiten. Zweet en dode huidcellen zitten vooral aan de binnenkant en door het binnenstebuiten keren kan deze kant goed gereinigd worden. Ook wordt de kleur op deze manier goed beschermd. 
  3. Gebruik de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel. Liever te weinig dan te veel.
  4. Was je fietskleding meteen na het fietsen. Als je lang wacht kan de zweetgeur in de kleding trekken. 
  5. Heb je kleding die heel kwetsbaar is zoals een Castelli Insider Jersey of een dunne windstopper? Was het dan in koud water om het materiaal te beschermen. Een te heet wasprogramma kan je kleding beschadigen.
  6. Droog je kleding aan de open lucht aan een wasrek. Leg je bibshort plat neer. De zwaarte van de zeem kan je bretels uitrekken bij het ophangen. 
  7. Heb je een sportwasprogramma op je wasmachine? Gebruik dit dan. Dit programma wast je kleding grondig zonder de kleur aan te tasten of voor andere vormen van slijtage te zorgen.

fietskleding wassen

Tips fietskleding wassen

We geven je graag een aantal tips specifiek voor het wassen van fietskleding en leggen je ook graag uit waarom we die tips geven. Lees verder voor de beste tips voor het wassen van je fietskleding.

Tip 1: Gebruik niet te veel wasmiddel

Hoe viezer de vlekken of sterker de geur, hoe meer wasmiddel je neigt te gebruiken. Doe dit niet. Wanneer je meer wasmiddel gebruikt, wordt het niet goed uitgespoeld tijdens het wassen. Het gevolg is dat er zeepresten achterblijven en in die zeepresten blijven dode huidcellenzitten. Dit is een heel fijn plekje voor bacteriën om te groeien. Stinkt je fietskleding alsnog na het wassen? Dit is waarschijnlijk de schimmel die zich in de zeepresten heeft genesteld. Dus: niet te veel wasmiddel!

Tip 2: Wasverzachter = no-go

Wasverzachter houdt geuren in je kleding vast en dat is nu net niet wat je wil. Daarnaast tast wasverzachter het elastiek aan. De rand van de onderkant van een fietsshirt zal dan bijvoorbeeld minder getailleerd aansluiten, met als gevolg een iets meer wapperend wielertenue.

Waterdichte fietskleding wassen

Er zijn veel fietsers die geïnvesteerd hebben in waterdichte materialen zoals een regenbroek of -jas met een hoge waterdichtheid. Ook die kleding wil je regelmatig schoon kunnen maken zonder dat het zijn waterdichtheid verliest. Hieronder volgt een aantal tips die specifiek gelden voor waterdichte fietskleding:

Tip 1: Lees de wasinstructies in het label.

Moet je wielerbroek of shirt met de hand gewassen worden, doe dat dan ook.

Tip 2: Zorg voor een speciaal wasmiddel voor waterafstotende of technische kleding.

Lees dan ook goed de instructies op het label. Die instructies staan daar niet voor niets. Je moet waterdichte kleding altijd speciaal behandelen tijdens het wassen. Je zult misschien wat duurder wasmiddel moeten aanschaffen, maar het is altijd goedkoper dan een nieuwe broek of jas kopen omdat je 'regulier' wasmiddel hebt gebruikt. 

Tip 3: Verwijder zeepresten uit je wasmachine.

De zeepresten trekken je waterdichte kleding in en dat tast de waterdichtheid van je stof aan. Ook zorgt het ervoor dat je jas minder goed kan ademen. Verwijder de resten dus uit het zeepbakje en hou de eerder gegeven tips in gedachten: niet te veel wasmiddel en geen wasverzachter.

Tip 4: Was je fietskleding op een lage temperatuur.

Was je fietskleding met een maximale temperatuur van 30˚/ 40 C˚, tenzij anders vermeld op het label. Belangrijk:

  • Gebruik een spoelprogramma met veel water of spoel 2x om alle wasmiddelresten te verwijderen
  • Centrifugeer minimaal om kreukels te voorkomen
  • Géén waspoeder, wasverzachter, vlekkenverwijderaar of bleekmiddel

Deze tips gelden ook voor alle kleding van GORE-TEX materiaal.

hoe fietskleding drogen?

Tip 5: Fietsleding in de droger

Je kunt waterdichte kleding in de droger stoppen, tenzij anders vermeld op het label. Stop de kleding kort (max. 15 minuten) in de droger met een programma voor synthetische stoffen.

Tip 6: Fietskleding opnieuw impregneren.

Is er toch iets misgegaan met het wassen en merk je dat je eerst zo droge lichaam nu tijdens een bui nat wordt? Maak je kleding dan opnieuw waterafstotend met een waterdichte spray of waterdicht wasmiddel.

Protip: Assos Wasmiddel

Zoek je het beste wasmiddel voor jouw fietskleding? Het Assos Active Wear Cleanser wasmiddel is speciaal ontwikkeld voor de traditionele handwas of wassen in de wasmachine op een kort en normaal programma op lage temperatuur. Dit wasmiddel is zacht voor elastische materialen, neutraliseert geuren en is PH neutraal. Daarnaast zorgt het voor het behoud van de ademende eigenschappen van de stoffen en de kleuren van de kleding.

We hopen dat je geholpen bent met onze tips om te zorgen dat jouw geliefde fietskleding zo lang mogelijk mooi en lekker passend blijft op de fiets. Ben je op zoek naar meer tips? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via één van de onderstaande opties. Ook ben je uiteraard van harte welkom in onze winkel, waar we fietskleding van merken als Castelli, Agu en Craft verkopen. Onze verkopers helpen je graag!

Een greep uit onze kledingcollectie

Waardering:
80%
Waardering:
100%
Vanaf
Waardering:
98%
20% korting
Vanaf
Waardering:
100%
20% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek? Koopgids: Waar moet je op letten bij het kopen van een fietsbroek?
De beste winter fietsjassen van 2024 De beste winter fietsjassen van 2024
Hoe kies je de juiste fietshelm? Hoe kies je de juiste fietshelm?
Alles over de zemen van Craft Alles over de zemen van Craft