Tijdelijk veel producten, nóg scherper geprijsd ›

Toggle Nav
Winkelwagen

De beste fietsrouteplanners voor jou!

Hoe vaak gebeurt het niet dat jij graag een rondje wilt gaan fietsen, maar dat je eigenlijk niet weet waar naartoe. Dan hebben wij het rondje van de maand, als inspiratiebron, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf een rondje te maken. Dit doe je met behulp van een fietsrouteplanner. Er zijn verschillende fietsrouteplanners op het internet te vinden, dus in dit blog helpen wij jou om de mooiste route te maken (en te fietsen natuurlijk).

Fietsrouteplanners zijn er voor alle type fietsers en wij lichten de populairste apps en websites toe.

Strava: Statistieken bijhouden via de grootste routeplanner app

Strava is een app die zich volledig richt op hardlopers en fietsers. Deze populaire app is te downloaden via de Apple store en de Android store. Wereldwijd heeft de app meer dan 100 miljoen gebruikers, waarvan een groot deel de app maandelijks gebruikt. Maar waarom is de app nou zo populair?

Via Strava kun je eenvoudig een uniek profiel aanmaken waar mensen je op kunnen volgen. Zo creëer je een heel sociaal platform in combinatie met sport, waarbij statistieken centraal staan. De app houdt je statistieken bij wanneer je een (zelfgemaakte) route start. Andere mensen die geïnteresseerd zijn kunnen deze statistieken zien. Ze hebben zelfs de mogelijkheid om jou te volgen en jij hen.

Populaire routes kun je zien op een standaard, satelliet of hybride kaart. De gekozen route kun je als favoriet markeren en delen met je vrienden. Daarnaast kun je jouw fietsrit opnemen, ook wanneer je van huis naar werk fietst. Strava onthoudt de tijd, gemiddelde snelheid, de afstand en eventueel je hartslag. Deze statistieken zijn af te lezen op je persoonlijke profiel.

Je kunt je ook aansluiten bij bepaalde groepen, waar berichten, routes en klassementen in gedeeld worden. Als je elkaar volgt ben je vrienden en worden de statistieken onderling bijgehouden. Zo kun je de strijd aangaan tegen jouw volgers, wat zorgt voor een motivatie boost.

Wat krijg je met een Strava premium account?

Voor €52,99 per jaar kun je bij Strava een premium account afsluiten. Je kunt dan elke route bekijken en volgen. Ook kun je eigen routes maken en delen met andere Strava gebruikers. Hierbij is een heatmap te zien zodat je de drukbezochte fietsplekken kunt zien. Om het maximale uit jezelf te halen kun je doelen stellen, een trainingslogboek opstellen en trainingsplannen maken. Om je voortgang optimaal te kunnen bekijken en bevorderen bevat het premium account een fitness- en versheidsanalyse. Tot slot is de betaalde versie van Strava compatibel met verschillende fietscomputers van tientallen merken.

Komoot: De mooiste routes delen en bekijken

Komoot is na Strava de grootste fietsrouteplanner app en is te downloaden via de Apple store en Android store. Komoot heeft ook tientallen miljoenen gebruikers. Bij Strava kun je kiezen tussen twee voorkeurssporten: fietsen en hardlopen. Bij Komoot daarentegen kun je tussen meer versies van deze sporten kiezen. Denk aan toerfietsen, mountainbiken, bikepacken, wielrennen, wandelen en hardlopen. Komoot bevat eigenlijk alle functies die Strava ook heeft, alleen ligt de focus elders.                                                       

Bij Komoot staan vooral routes centraal, zodat jij het maximale uit je rit kunt halen. Zo kunnen gebruikers foto’s van bezienswaardigheden tijdens de rit delen. Dit kunnen andere gebruikers ter inspiratie zien en er op reageren. Je kunt ook heel eenvoudig een route plannen door adresgegevens te zoeken of door een begin- en eindpunt op de kaart te pinnen. Hiertussen kun je nog checkpoints toevoegen, plekken waar je tussen de start en eindbestemming langs wilt komen. De Komoot app is compatibel met fietscomputers.

Wat Komoot uniek maakt is dat je tijdens deze route direct ziet wat voor bezienswaardigheden, e-bike oplaadpunten, restaurants, parkeerplekken, schuilplekken, zwembaden, restaurants etc. je tijdens de rit tegenkomt. Hier kun je jouw route van tevoren ook op aanpassen. Verder kun je voor de geplande of gekozen route aangeven of je een makkelijke, gemiddelde of zware route wilt. Daarbij kun je direct zien of de wegen bijvoorbeeld verhard zijn en of het gebied heuvelachtig is. Over deze faciliteiten beschikt Strava niet, die app richt zich meer op persoonlijke voortgang en statistieken. Mensen kunnen je profiel volgen op Komoot, maar zien niet jouw exacte trainingsstatistieken.

De persoonlijke profielen zijn wederom gericht op de routes. Op zo’n profielen kun je geplande en voltooide routes zien, maar ook toegevoegde highlights. Dit zijn hoogtepunten uitgedrukt in foto’s die jij tijdens je rit hebt gemaakt en wilt delen met jouw volgers.

Wat krijg je met een Komoot premium account?

Een Komoot premium account aanschaffen kost jaarlijks €59,99. Je hebt toegang tot iedere up-to-date kaart ter wereld. Ook worden sport specifieke kaarten beschikbaar, zodat jij je ideale mountainbike of wielerroute kunt uitkiezen zonder dat je in onprettige situaties terecht komt. Je zou er niet aan moeten denken om met je racefiets bij een mountainbike pad aan te komen. Met de premium app zie je de weersverwachting van elke meter van je fietsrit. De app bevat ook een livetracking methode, waardoor familie en vrienden jouw locatie kunnen zien. Kortom: je gaat voorbereider en veiliger op pad! Tot slot krijg je korting op fietskleding van verschillende merken.

Komoot biedt naast een premium account ook extra maps kaarten aan. Voor €29,99 eenmalig worden offline kaarten, turn-by-turn spraaknavigatie en levenslang updates in elke regio van de wereld beschikbaar. Zo kun je de app ook in het buitenland gebruiken. Voor €8,99 kun je de kaart van heel Nederland aanschaffen. Je eigen provincie behoort tot de gratis editie van de app. Kortom: als je alleen dichtbij huis fietst kun je prima overweg met de gratis app.

Fietsnetwerk.nl: De Nederlandse fietsroutes ontdekken

Deze mobiele website is volledig Nederlands en heeft een app: de Fietsknooppunten app. Deze app is te downloaden via de Apple store en de Android store. Via deze mobiele website kun je op basis van jouw gewenste locatie bestaande fietsroutes kiezen. Deze route is via de website uit te printen of te downloaden. Fietsnetwerk.nl werkt met knooppunten, dus je fietst van knooppunt tot knooppunt. Als je hierbij live genavigeerd wilt worden moet je de app downloaden en die stuurt je weer door naar Google Maps. Als je het knooppunt hebt bereikt moet je de Fietsknooppunten app weer opnieuw openen. Het is geen live navigatie app, maar hij stuurt je van knooppunt naar knooppunt. Bij de meeste knooppunten is een bezienswaardigheid of een restaurant.

Wat krijg je met een fietsnetwerk premium account?

Als premium gebruiker bij fietsnetwerk.nl krijg je onder meer toegang tot uitgebreide spraakbegeleiding, in plaats van Google Maps of tekstuele begeleiding. Ook kun je de fietsroutes opslaan en bekijken welke je al hebt gefietst. Deze routes kunnen ook getoond worden in landscape modus en om helemaal niet gestoord te worden krijg je geen advertenties binnen.

Anwb.nl/fietsroutes/fietsknooppuntenplanner voor de veiligste routes!

De routeplanner van de ANWB is een populaire knooppuntenplanner die alleen werkt met fietsknooppunten. Het is een (mobiele) website en geen app, dit kan mensen belemmeren in het gebruik. Hierdoor is deze planner makkelijk in gebruik en heb je binnen een handomdraai een route samengesteld. Op de route worden leuke suggesties gegeven zoals een hotel of een restaurant, waardoor je een afwisselende route hebt. De routes kun je printen of downloaden als gpx bestand.

Route.nl/routeplanner, simpel maar doelgericht.

De routeplanner van de fietsersbond is een mooie routeplanner. Je kunt hier je eigen route uitstippelen. Je kiest de afstand en een aantal punten waar je langs wilt komen en deze planner maakt een mooie route voor jou. Je kunt elke keer een nieuwe route laten maken als je niet helemaal tevreden bent. Ook is er een aantal bestaande routes die je kunt kiezen om te rijden. Je kunt deze routes allemaal downloaden in een gpx bestand.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Blog footer

Bikes4africa

Gerelateerde berichten

Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km) Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km)
Rondje van de maand: rondje Ringvaart Rondje van de maand: rondje Ringvaart
Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche
Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen