Tijdelijk veel producten, nóg scherper geprijsd ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over de nieuwe Shimano 105 Di2 groep

Het Japanse merk Shimano is niet weg te denken uit de fietswereld. De fabrikant is inmiddels ruim 100 jaar geleden opgericht en is sindsdien gefocust op het verbeteren van jouw fietservaring. Ook de Shimano 105 groep maakt daar deel van uit. Omdat de groep dit jaar 40 jaar bestaat, krijgt de 105 groep een upgrade. Het bekende Di2 systeem is nu ook beschikbaar voor de 105 groep. De nieuwe 105 Di2 groep is gebaseerd op Shimano's 'The Science of Speed' ontwerptechnologie en zorgt voor een goede balans tussen snelheid, comfort en controle onder alle omstandigheden. 

Vernieuwingen voor de Shimano 105 groep

Het Digital Integrated Intelligence (Di2) systeem van Shimano was tot voor kort alleen verkrijgbaar voor de Ultegra en Dura-Ace groepen, die een hogere prijsklasse hebben dan de 105 groep. Met de introductie van de 105 Di2 groep is het elektronische schakelen ook beschikbaar voor fietsers die minder veeleisend zijn, maar die wel graag soepele en directe schakelprestaties hebben. Ook het feit dat het Di2 systeem zo goed als draadloos is spreekt veel fietsers aan: de opgeruimde cockpit en de verhoogde duurzaamheid zijn mooi meegenomen.

Shimano 105 Di2 groepset kopen bij 12GO Biking

Het 105 Di2 systeem is dus niet helemaal draadloos. Er is één draad aanwezig tussen de batterij en je derailleurs, die volledig verwerkt zit in het frame en je zadelbuis. De bedrading is zo niet zichtbaar en houdt de uitstraling van je fiets enorm strak. Met deze haast draadloze schakelgroep kun je rekenen op de directe en foutloze schakelprestaties die je al gewend was van de Shimano 105 groep, maar nu met de voordelen van het elektronisch schakelen. 

Verbeterde ergonomie

Door samen te werken met verschillende profrenners tijdens het ontwikkelingsproces heeft Shimano de 105 Di2 shifters een flinke make-over gegeven, waardoor ze nu nog comfortabeler zijn dan ooit tevoren. 

Shimano 105 Di2 groepset kopen bij 12GO Biking

Ergonomische en aerodynamische shifters

De vernieuwde 105 Di2 shifters zijn dankzij de input van profs ergonomischer en dus comfortabeler geworden. De vernieuwde vorm geeft je meer controle en comfort in elke positie, waardoor je gericht en gecontroleerd kunt schakelen én remmen. Ook is de hood verfijnd en verhoogd, wat de aerodynamica van de shifters ten goede komt. Schakelen gaat soepel met één druk op de knop: geen kracht gaat verloren tijdens het schakelen. Hierdoor kost het schakelen je minder energie en kun je die energie juist stoppen in het verbeteren van je prestaties of het genieten van de omgeving. 

Ondanks dat de groep grotendeels draadloos is, is het schakelen met de vernieuwde shifters naadloos en snel. Er is minder kans op fouten of storingen en ook de levensduur van de batterij is langer ten opzichte van andere draadloze systemen. 

Shimano 105 Di2 groepset kopen bij 12GO Biking

Interface en instellingen

De nieuwe 105 shifters zijn bijna volledig naar eigen wens aan te passen. Met de e-Tube Project app van Shimano kun je ieder knopje van het systeem instellen zoals jij het prettig vindt, bijvoorbeeld hoeveel versnellingen er worden geschakeld per klik. Op die manier kun je het systeem volledig naar je eigen hand zetten en je beste prestaties ooit neerzetten. Ook kan je via de app je firmware updaten en problemen opzoeken en oplossen. De Shimano e-Tube Project app is beschikbaar voor zowel Android als iOS

Vernieuwde aandrijflijn

Mogelijkheid voor 2x12 versnellingen

Met de introductie van het Di2 systeem bij de 105 groep wordt er nog een andere belangrijke upgrade gedaan: de overstap naar 12 versnellingen. Ook met de 105 groep kun je nu genieten van het grotere schakelbereik. De Shimano 105 2x12 groep is alleen beschikbaar met Di2 en wordt niet beschikbaar als mechanisch schakelende groepset.

Shimano 105 Di2 Groepset kopen bij 12GO Biking

De 12-speed aandrijflijn is de meeste geavanceerde aandrijflijn van Shimano tot nu toe. Deze aandrijflijn schakelt efficiënt en naadloos, waardoor je optimaal kunt genieten van je fietstochten. Ook onder druk presteert de aandrijflijn goed. 

Groter schakelbereik

De nieuwe 12-speed 105 cassette heeft opties voor 11-34 en 11-36 in combinatie met 50-34 of 52-36 cranks. Dit geeft je lichtere versnellingen die je nodig hebt tijdens een flinke klim op een steile helling. Ook de stappen tussen de verschillende versnellingen zijn kleiner en nauwkeuriger geworden: de zogenaamde 'sweet spot' is extra sweet geworden. Hierdoor kun je in elke situatie de juiste cadans voor jou vinden. 

Compatibel met 11-speed vrijloopnaven

Het nieuwe 105 systeem is geschikt voor alle 11-speed wielen doordat het kleinste tandwiel 11 tandjes heeft. Je kunt de 12-speed cassette dus gewoon gebruiken op je oude wielset zonder dat je een nieuwe body nodig hebt. Hiermee is de groep gemakkelijk in gebruik en hoef je niet meteen meerdere onderdelen van je fiets te vervangen als je het nieuwe 105 Di2 aandrijflijn wilt gaan gebruiken. 

Shimano 105 Di2 groepset kopen bij 12GO Biking

Verbeterde remsystemen

Naast het schakelen wordt ook het remmen een stuk makkelijker met de vernieuwde shifters. De remkracht is goed te controleren en het remmen is ook nog eens stiller en onderhoudsvriendelijker geworden.

Meer ruimte tussen remblokken en remschijf

De ruimte tussen de remblokken en de remschijf is 10% groter geworden. Dankzij deze speling staan de remblokken verder van de remschijf af, wat ervoor zorgt dat je remsysteem langer meegaat en dus duurzamer is. Hitte die vrijkomt tijdens het remmen kan ervoor zorgen dat je remschijf vervormt, maar door de extra ruimte wordt dit grotendeels voorkomen. Ook het schuren van de remblokken tegen de remschijf wordt verminderd dankzij de extra speling. Dit zorgt ervoor dat je remblokken en remschijf minder snel slijten, maar ook dat je geen last meer hebt van het irritante gepiep en gekraak van schurende remmen. Je rit wordt met dit nieuwe remsysteem een stuk stiller en duurzamer. 

Shimano 105 Di2 groepset kopen bij 12GO Biking

Makkelijker onderhoud

Voor de doe-het-zelvers onder ons is er goed nieuws: het ontluchtingsproces heeft ook een facelift gekregen. Bij het nieuwe systeem hoeft de remklauw niet meer van het frame gehaald te worden en wordt het ontluchten een stuk makkelijker. De remklauw heeft een apart ventiel aan de zijkant en kan dus zonder demontage worden opengedraaid om je remmen te kunnen bleeden. 

Nieuwe 105 wielen

Als kers op de taart vind je binnen de vernieuwde 105 Di2 groep ook twee nieuwe wielsets: de C32 en de C46. Deze wielsets zijn de meest betaalbare carbon wielsets die Shimano tot nu toe op de markt heeft gebracht en delen DNA van de eerder uitgebrachte Ultegra en Dura-Ace C36 en C50 wielsets. Beide wielsets worden tubeless-ready geleverd en zijn compatibel met 11-speed en 12-speed groepen. 

C32 wielset

Shimano heeft deze wielset ontwikkeld voor gebruik tijdens het klimmen. De wielset is gemaakt van enorm lichtgewicht carbon en voegt dus geen extra gewicht toe die je niet kunt gebruiken tijdens een steile klim. Zoals de naam al suggereert heeft de C32 een velghoogte van 32 mm en een interne velgbreedte van 21 mm. In totaal weegt de wielset slechts 1504 gram, waarbij het voorwiel 665 gram weegt en het achterwiel 839 gram. Hiermee is de wielset een goede balans tussen lichtgewicht, stijfheid en aerodynamica.

Shimano 105 Di2 wielen kopen bij 12GO Biking

C46 wielset

Ook de C46 wielset heeft een laag gewicht en uitstekende aerodynamica. De C46 wielset is ontwikkeld voor allround gebruik en heeft een totaalgewicht van 1612 gram (719 gram en 893 gram). Met een velghoogte van 46 mm en 21 mm interne velghoogte snijd je onder alle omstandigheden gemakkelijk door de wind. 

Onze fietsen met Shimano 105 Di2

Wil jij de nieuwe groepset zo snel mogelijk uitproberen? Bekijk dan onze fietsen met Shimano 105 Di2.

4.899,-
Waardering:
100%

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Blog footer

Bikes4africa

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen! In 7 stappen zelf je voorderailleur afstellen!

In dit blog wordt in 7 stappen uitgelegd hoe je zelf een voorderailleur kan afstellen. Het is verstandig om eerst de achterderailleur af te stellen en daarna de voorderailleur.

Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB