Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over Enviolo traploze versnellingen

Alles over Enviolo traploze versnellingen

De meeste fietsers zijn bekend met versnellingssystemen van Shimano en SRAM, maar een Enviolo versnelling blijft toch nog een beetje achter. Als je het aan ons vraagt is dat volledig onterecht. Een Enviolo versnelling biedt namelijk een unieke fietservaring door het traploze schakelen. Voor elektrische fietsen is dit systeem ideaal om altijd met het juiste verzet te fietsen.  

Een Enviolo versnelling is verkrijgbaar als handmatig geschakeld systeem of een automatische variant. Deze automatische variant is een soort automaat, maar dan op de fiets. Je hoeft je dan nooit zorgen te maken over het schakelen en kunt zorgeloos fietsen. Wie wil dat nou niet?

Wil je meer weten over het Enviolo systeem? Lees dan vooral verder. In dit blog leggen we alle details over het systeem uit.

Bekijk direct:

Over Enviolo

Sinds 2006 maakt Enviolo traploze versnellingsnaven, toen nog onder de naam Nuvinci. De eerste versie was echter geen onverdeeld succes. De naaf was zwaar van gewicht, trapte zwaar en voelde al met al stroperig aan. Na een heel aantal verbeteringen en innovaties ze echter helemaal terug en beter dan ooit. De naaf is meer dan anderhalve kilo lichter en wat blijkt: de iets zwaardere weerstand is perfect voor elektrische fietsen! De zwaardere weerstand maakt dan minder uit door de trapondersteuning die je van de middenmotor krijgt. Inmiddels is de traploze Enviolo versnellingsnaaf niet meer weg te denken uit het (Nederlandse) straatbeeld. 

Hoe werkt de Enviolo naaf?

De naaf werkt volgens een uniek ontwerp. In de naaf zijn 3 tot 12 'planeetkogels' aangebracht, die een oneindig aantal verhoudingen toestaan tussen het binnenkomende vermogen via de pedalen en tandriem en uitgaande kracht naar het wiel. Deze variabele transmissie wordt Continuously Variable Planetary (CVP) transmissie genoemd.

Door een soort gashendel op je stuur kun je de weerstand aanpassen in de naaf. Wanneer je hieraan draait veranderen de kogels van positie, waardoor je meer of minder weerstand ervaart. Bij de draaiknop zit een kleine display waarop je af kan lezen hoeveel weerstand de naaf biedt.

Enviolo Naafversnelling Binnenwerk 12GO Biking

De CVP transmissie zorgt dat schakelen ongekend soepel verloopt. Bij een reguliere naaf merk je dat de versnelling in een weerstand blijft hangen wanneer de krachtoverbrenging te groot is, waardoor je minder kracht moet zetten wanneer je wilt schakelen. Met het Enviolo systemen kun je gewoon door blijven trappen; de naaf blijft niet hangen in een bepaalde weerstand, maar schakelt gewoon door.

Ook in combinatie met de meest krachtige motorsystemen schakelt het Enviolo systeem zeer soepel. Veel naven hebben moeite met de krachtige belasting van onder andere de Bosch systemen, waardoor de motor tijdelijk minder vermogen genereert tijdens het schakelen. Met Enviolo is dit geen probleem door de CVP transmissie.

enviolo

De verschillende Enviolo naven

Om hun systeem zo veelzijdig mogelijk te maken heeft Enviolo vier verschillende naven ontworpen, die elk voor een ander soort gebruik bedoeld zijn.

Urban

De nieuwste en goedkoopste hiervan is de Enviolo Urban. Deze variant is in het leven geroepen om het Enviolo systeem ook beschikbaar te maken in het middensegment elektrische fietsen. Zoals de naam al doet vermoeden is deze Urban naaf vooral geschikt voor gebruik tijdens korte ritten in de stad. Je vindt deze naaf daarom ook vooral terug op elektrische stadsfietsen. Met een schakelbereik van 250% heb je ruim genoeg voor in de stad. De Urban naaf kan worden gebruikt in combinatie met motoren met een koppel van maximaal 50 Nm. 

City

De Enviolo City naaf is ook vooral terug te vinden op elektrische stadsfietsen. Niet heel gek, gezien de naam van de naaf. Deze naaf heeft een schakelbereik van 310% en is geschikt voor motoren tot 55 Nm koppel. Dat betekent dat deze naaf iets sterker is dan de Urban en ook een groter schakelbereik heeft. De City variant is wel geschikt voor Bosch Active Line (Plus) motoren, maar niet voor Performance Line motoren. 

Trekking

Voor deze Performance Line motoren is de Enviolo Trekking naaf met 380% schakelbereik de standaard. Met het maximale koppel van 85 Nm is deze naaf geschikt voor alle Bosch motoren, zelfs de krachtigste Bosch Performance Line CX middenmotor.

Enviolo Naafversnelling 12GO Biking

Heavy Duty

Toch is ook de Trekking naaf niet geschikt voor sommige motoren van onder andere Panasonic en Dapu. Hiervoor heb je een nog sterker systeem nodig: de Enviolo Heavy Duty naaf. Zoals de naam al doet vermoeden is deze naaf geschikt voor het echt zware werk, denk bijvoorbeeld aan bakfietsen. Net als de Enviolo Trekking naaf heeft ook de Heavy Duty naaf een maximaal schakelbereik van 380%. Het verschil zit 'm in het maximale koppel, wat bij de Heavy Duty neerkomt op 100 Nm. Hiermee kan de Heavy Duty naaf zelfs met de krachtigste motoren gebruikt worden.

Naast het maximale schakelbereik en koppel verschillen de drie naven in essentie niet. Je zult tijdens het fietsen dus niet snel merken met welke naaf jouw fiets is uitgerust.

Enviolo systemen

De Enviolo systemen zijn in twee varianten verkrijgbaar: het handgeschakelde systeem met de 'gashendel' en een automatisch systeem, dat Automatiq genoemd wordt. 

Het handmatige Enviolo systeem werkt met een soort gashendel. Je hoeft alleen aan de knop op je stuur te draaien en de versnelling geeft dan direct meer of minder weerstand. Schakelen met dit systeem is net zo eenvoudig als het volume van de radio aanpassen. Door zelf te schakelen heb je veel controle over de snelheid en cadans waarin je trapt, wat goed van pas komt als je de cadans wilt aanpassen op basis van elke nieuwe situatie. 

Een handmatig systeem is iets minder geavanceerd dan het automatische systeem en kost daarom ook iets minder. Een elektrische fiets met een handige Enviolo versnelling is daarom goedkoper dan een e-bike met een automatische versnelling. 

Voor- en nadelen van een handmatige Enviolo versnelling

      + Schakelen gaat net zo makkelijk als het draaien aan de knoppen van de radio

      + Altijd een comfortabel verzet te vinden voor elke situatie

      + Veel controle over de cadans en snelheid tijdens het fietsen

      + Zachter voor je portemonnee

      - Je moet nog wel zelf schakelen 

Enviolo Naafversnelling 12GO Biking

De Enviolo automatische versnelling is nóg eenvoudiger in gebruik dan het handmatige systeem. Voor je gaat fietsen stel je een prettig aantal omwentelingen in via het display van je e-bike of via de Enviolo app op je smartphone. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor tussen de 60 en 90 omwentelingen per minuut. Zodra je dit hebt ingesteld doet het versnellingssysteem de rest. Wanneer je bergop gaat wordt de weerstand automatisch verminderd, en andersom wanneer je weer afdaalt.

Zo trap je zeer comfortabel in een gelijkmatige cadans zonder dat je zelf kleine aanpassingen hoeft te doen, waardoor het systeem nog preciezer is afgesteld dan de handmatige variant. Het automatische systeem schakelt zelfs automatisch terug als je stilstaat bij een stoplicht, zodat je altijd comfortabel weer op snelheid komt. Mocht je toch zelf willen schakelen, dan kan dat, want met één druk op de knop kun je het automatisch schakelen uitzetten. 

Voor- en nadelen van een automatische Enviolo versnelling

      + Geeft je een luxe en ontspannen gevoel zonder dat je er ook maar iets voor hoeft te doen

      + Cadans is van tevoren in te stellen naar je persoonlijke voorkeur

      + Handig voor ritten met veel snelheidsverschillen, bijvoorbeeld in een drukke stad

       - Je hoeft nooit meer te stoppen met fietsen en dat wil je ook niet

Waarom kies je voor Enviolo?

Enviolo kies je voor het ongekende gemak dat het biedt. Door de oneindige hoeveelheid weerstanden trap je altijd comfortabel en heb je meer aandacht voor de omgeving en het verkeer om je heen. Je hoeft namelijk niet meer te denken aan schakelen.

enviolo5

De Enviolo naven zijn ontworpen voor de hogere belasting die wordt gecreëerd door motoren van e-bikes. Zelfs op maximaal vermogen heb je met Enviolo soepele schakelprestaties. Het resultaat is dat je nooit meer last hebt van de beperkingen van een conventioneel schakelsysteem.

Enviolo Shifter 12GO Biking

Doordat de versnellingsnaaf is ontworpen voor de hogere koppel van e-bikes is deze zeer duurzaam. Verder is het een gesloten systeem, waardoor er een stuk minder onderhoud nodig is.

Het is van belang om er rekening mee te houden dat het Enviolo systeem wel iets meer van de motor vraagt dan andere versnellingssystemen. Dit komt door de hogere weerstand die het systeem biedt. Je accu gaat ongeveer 10% minder lang mee wanneer je gebruik maakt van het automatische schakelsysteem.

Fietsen met een Enviolo naafversnelling

Elektrische stadsfietsen, elektrische hybride fietsen en Speed Pedelecs zijn allemaal verkrijgbaar met een Enviolo versnellingssysteem. De fietsen zijn volledig gericht op het comfort van de rijder. Met een Enviolo versnellingsnaaf schakel je altijd makkelijk en soepel, of zelfs helemaal niet omdat de fiets het al voor je doet. 

Handmatige Enviolo naafversnelling

De handmatige Enviolo naafversnelling straalt luxe en comfort uit. Hoewel je nog steeds zelfs moet schakelen, gaat dit een stuk makkelijker dan bij een Shimano Nexus naafversnelling. Het schakelen wordt met recht vergeleken met het veranderen van het volume van de radio: zo simpel gaat het. De draaischakelaar is netjes verwerkt in het handvat. Elektrische fietsen met een handmatige Enviolo naafversnelling zijn verkrijgbaar vanaf €2500. 

5.648,77
Waardering:
95%
20% korting
4.299,99
Waardering:
92%
30% korting
5.649,99
20% korting
5.646,79
TWEEDEKANS

Automatische Enviolo naafversnelling

De luxere automatische Enviolo naafversnelling is perfect voor fietsers die niets liever dan het beste hebben. Met deze versnelling hoef je niet zelf te schakelen, vergelijkbaar met een auto met automaat. De automatische versnelling is dus echt het neusje van de zalm. De weerstand wordt automatisch aangepast aan de omstandigheden, waardoor jij optimaal kunt genieten van je fietstocht. Het automatische Enviolo systeem vind je terug bij elektrische fietsen in het luxe segment met prijzen tussen €4000 en €8000 euro. 

5.099,-
Waardering:
100%
6% korting
3.799,-
Waardering:
91%
8% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.