E-bike Test- en Koopdagen ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Alles over Enviolo Nuvinci traploze versnellingen

Met het Nuvinci systeem heb je een unieke fietservaring door het traploze schakelen. Het systeem dat in eerste instantie een flop leek te zijn is helemaal terug en blijkt ideaal te zijn voor elektrische fietsen. Het is dan ook niet gek dat steeds meer e-bikes hiermee uitgerust zijn. Maar hoe werkt dit unieke systeem eigenlijk? In dit blog alles over Nuvinci traploze versnellingen.

Over Enviolo Nuvinci

Sinds 2006 maakt Nuvinci traploze versnellingsnaven. De eerste versie was echter geen onverdeeld succes. De naaf was zwaar, trapte zwaar en voelde al met al stroperig aan. Sinds kort zijn ze echter helemaal terug en beter dan ooit. De naaf is meer dan anderhalve kilo lichter en wat blijkt: de iets zwaardere weerstand is perfect voor elektrische fietsen! De zwaardere weerstand maakt dan minder uit, door de trapondersteuning die je van de middenmotor krijgt. Sinds 1 januari 2018 is Nuvinci overgestapt op de naam Enviolo, maar intern verandert er eigenlijk weinig tot niets.

Hoe werkt de Nuvinci naaf?

De naaf werkt volgens een uniek ontwerp. In de naaf zijn 3 tot 12 “planeetkogels” aangebracht, die een oneindig aantal verhoudingen toestaan tussen het binnenkomende vermogen via de pedalen en tandriem en uitgaande kracht naar het wiel. Deze variabele transmissie wordt Continuously Variable Planetary (CVP) transmissie genoemd.

Door een soort gashendel op je stuur kun je de weerstand aanpassen in de naaf. Wanneer je hieraan draait veranderen de kogels van positie waardoor je meer of minder weerstand ervaart. Bij de draaiknop zit een kleine display waarop je af kan lezen hoeveel weerstand de naaf biedt.

De CVP transmissie zorgt dat schakelen ongekend soepel verloopt. Bij een reguliere naaf merk je dat de versnelling in een weerstand blijft hangen wanneer de krachtoverbrenging te groot is, waardoor je minder kracht moet zetten wanneer je wilt schakelen. Met het Enviolo systemen kun je gewoon door blijven trappen, de naaf blijft niet hangen in een bepaalde weerstand maar schakelt gewoon door.

enviolo

Ook in combinatie met de meest krachtige motorsystemen schakelt het Nuvinci systeem zeer soepel. Veel naven hebben moeite met de krachtige belasting van onder andere de Bosch systemen, waardoor de motor tijdelijk minder vermogen genereert tijdens het schakelen. Met Enviolo is dit geen probleem door de CVP transmissie.

Enviolo systemen

De Enviolo Nuvinci systemen zijn in twee varianten verkrijgbaar. Het handgeschakelde systeem, met de ‘gashendel’ en een automatisch systeem.

Het handmatige systeem werkt, zoals genoemd, met een soort gashendel. Je hoeft alleen aan de knop op je stuur te draaien en de versnelling geeft dan direct meer of minder weerstand. Schakelen met dit systeem is net zo eenvoudig als het volume van de radio aanpassen.

enviolo3

De automatische versnelling is nóg eenvoudiger. Je stelt een gewenst trapsnelheid in via de display van je e-bike en het versnellingssysteem doet de rest. Wanneer je bergop gaat wordt de weerstand automatisch verminderd, en andersom wanneer je weer afdaalt. Zo trap je zeer comfortabel in een gelijkmatige cadans. De versnellingen worden automatisch terug geschakeld wanneer je stilstaat, zodat je comfortabel weer op gang komt. Mocht je toch zelf willen schakelen, dan kan dat, want met één druk op de knop kun je het automatisch schakelen uitzetten.

Waarom kies je voor Enviolo?

Enviolo kies je voor het ongekende gemak dat het biedt. Door de oneindige hoeveelheid weerstanden trap je altijd comfortabel en heb je meer aandacht voor de omgeving en het verkeer om je heen. Je hoeft namelijk niet meer te denken aan schakelen.

enviolo5

De Enviolo naven zijn ontworpen voor de hogere belasting die wordt gecreëerd door motoren van e-bikes. Zelfs op maximaal vermogen heb je met Enviolo soepele schakelprestaties. Het resultaat is dat je nooit meer last hebt van de beperkingen van een conventioneel schakelsysteem.

Doordat de versnellingsnaaf is ontworpen voor de hogere koppel van e-bikes is deze zeer duurzaam. Verder is het een gesloten systeem, waardoor er een stuk minder onderhoud nodig is.

Het is van belang om er rekening mee te houden dat het Enviolo systeem wel iets meer van de motor vraagt dan andere versnellingssystemen. Dit komt door de hogere weerstand die het systeem biedt. Je accu gaat ongeveer 10% minder lang mee wanneer je gebruik maakt van het automatische schakelsysteem.

Fietsen met Enviolo versnellingen

Elektrische stadsfietsen, elektrische hybride fietsen en Speed Pedelecs zijn allemaal verkrijgbaar met een Enviolo versnellingssysteem. De fietsen zijn volledig gericht op het comfort van de rijder. Met een Enviolo versnellingsnaaf schakel je altijd makkelijk en soepel, of zelfs helemaal niet omdat de fiets het al voor je doet. 

Er zijn twee type enviolo versnellingen, met handmatige Enviolo versnellingen in het handvat:

5.645,-
Waardering:
100%
E-BIKE ACTIEWEKEN
5.049,-
Waardering:
97%
E-BIKE ACTIEWEKEN
4.399,- 4.899,-
E-BIKE ACTIEWEKEN
2.999,-
Waardering:
90%
E-BIKE ACTIEWEKEN

En de luxere automatische Enviolo versnellingen. Je stelt dan een prettig aantal omwentelingen (bijv. tussen 60 en de 90 omwentelingen per minuut) en de ondersteuning past zich er automatisch op aan.

5.349,-
Waardering:
100%
E-BIKE ACTIEWEKEN
3.299,- 4.449,-
Waardering:
87%
E-BIKE ACTIEWEKEN
3.599,-
E-BIKE ACTIEWEKEN
5.199,-
Waardering:
100%
E-BIKE ACTIEWEKEN

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Blog footer

Bikes4africa

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.

E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken E-bike middenmotoren: de belangrijkste merken vergeleken

Elektrische fietsen zijn er in alle soorten en maten. Erg belangrijk voor het rijgedrag van een elektrische fiets is de plaats van de motor. De laatste jaren zien we dat vooral de middenmotor erg populair is. In het sportievere segment is er daarnaast ook nog een ruime keuze aan fietsen met een achterwielmotor. Globaal werken alle middenmotoren hetzelfde: een rotatie-, snelheids- en vermogenssensor meten hoeveel ondersteuning er nodig is en de motor ondersteunt jouw inspanningen via een aandrijving op de trapas.