Eindejaarssale | Knallende kortingen op fietsen en accessoires! ›

Toggle Nav
Winkelwagen

Welke helm wordt verplicht voor de snorfiets of snorscooter?

Een blauw kenteken op jouw scooter? Binnenkort zul je er toch echt aan moeten toegeven: de helmplicht. Per 1 januari 2023 wordt het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op snorfietsen en snorscooters. Terwijl je waarschijnlijk koos voor een snorfiets of snorscooter vanwege het niet te hoeven dragen van een helm. Om de keuze in helmen makkelijker te maken leggen wij uit welke helmen zijn goedgekeurd en welke verschillen er zijn.

Lijkt het je helemaal niets om een helm te gaan dragen? Kom dan bij ons in de winkel een proefrit maken op een elektrische fiets. Met elektrische fietsen heb je geen helmplicht en kun je makkelijk dezelfde snelheden bereiken als snorfietsen en snorscooters. Daarnaast kom je in beweging, denk je aan het milieu, haal je een frisse neus en kom je niet bezweet aan op jouw bestemming door trapondersteuning.

Bekijk direct alle elektrische fietsen.

Snorscooter helmplicht: Welke helm is verplicht op een snorfiets?

De helmen die verplicht worden zijn goedgekeurde brom/motorfietshelmen of speed pedelec helmen. Je kunt ze herkennen aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, waarbij elk cijfer voor een EU-land staat. Het cijfer 4 krijgen goedgekeurde helmen in Nederland. Een goedgekeurde speed pedelec helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016 / E45. Wie met ingang van 1 januari 2023 geen helm of een verkeerde helm draagt kan een boete verwachten van 100 euro. .

Veilig alternatief voor de bromfietshelm is de speed pedelec helm.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat speed pedelec helmen een vergelijkbare to betere bescherming bieden voor snorfietsers bij 25 kilometer per uur dan bromfietshelmen voor bromfietsers bij 45 kilometer per uur. Om deze reden zijn speed pedelec helmen een veilig alternatief ter voorkoming van hoofdletsel voor de bestuurders van snorfietsen. Echter beschermt de bromfietshelm nog beter de snorfietser dan een speed pedelec helm bij 25 kilometer per uur..

Verschillen tussen bromfietshelmen en speed pedelec helmen

Bromfietshelm

Bromfietshelmen heb je in verschillende soorten. Zo zijn er helmen die volledig dicht of redelijk open zijn. Sommige hebben een scherm, zonnevizier of kinstuk en andere weer niet. Gemiddeld wegen ze tussen de één à twee kilo en hebben ze weinig tot geen ventilatie, waardoor je jouw omgeving slecht kunt horen en je snel een zweethoofd krijgt. Daarentegen zijn er wel vaak meerdere veiligheidssystemen in de helmschaal verwerkt, waardoor ernstig hoofdletsel wordt voorkomen. De helmen zijn immers gemaakt voor bescherming van het hoofd bij snelheden van 45 kilometer per uur. Bromfietshelmen kun je online aanschaffen of bij de plaatselijke scooter dealer kopen. 

Speed pedelec helm

Speed pedelec helmen zijn ontworpen om naast veiligheid ook comfort en een gevoel van vrijheid te bieden. Ten opzichte van een bromfietshelm weegt een speed pedelec helm twee keer zo weinig, namelijk gemiddeld 400 gram. Ze bieden geen bescherming voor de oren, maar tegelijkertijd hoor je jouw omgeving daardoor veel beter. Ook hebben de helmen vaak luchtsluizen of ventilatiegaten voor verkoeling. Heb je een hekel aan het dragen van helmen dan kan de speed pedelec helm de uitkomst zijn. De helm geeft je geen afgesloten gevoel en daarnaast voelt het soms alsof je geen helm draagt door het lichte gewicht. Tenslotte is de helm gemaakt voor speed pedelec fietsers die snelheden bereiken van 45 kilometer per uur, waardoor geconcludeerd kan worden dat de helm een veilig comfortabel alternatief van de bromfietshelm is ter voorkoming van hoofdletsel voor snorfietsers. 

Wil je ervaren hoe een speed pedelec helm zit? Kom langs in onze winkel.

Onze populairste speed pedelec helmen voor snorfietsers

119,99
119,95 199,99
Waardering:
93%
40% korting
119,99
Waardering:
93%
183,-

Bekijk al onze speed pedelec helmen

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van dit blog vragen? Stel ze gerust.

Mail: [email protected] / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar aan een grotere accu hangt natuurlijk een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt ook af van verschillende factoren; Niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. 

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.