Datum:
20 december 2018
Door:
Joas
Delen

Rondje van de maand: via Wassenaar en Katwijk door de duinen

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Op de fiets kom je opeens op plekken in de polder waar je normaal nooit komt en waar je eigenlijk de weg helemaal niet kent. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. En dan al die stoplichten… Als jij eens wat nieuwe rondjes wilt ontdekken, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 50 tot 70 kilometer door het Groene Hart en omstreken, soms wat verder weg, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop.

Heen en weer naar Katwijk vanaf 12GO Biking

Het laatste rondje van de maand in 2018 is met zijn 82 km een ideale tocht voor een mooie dag in de kerstvakantie en een uitgelezen kans om het kerstdiner te verbranden. Een rondje strand is bovendien het hele jaar door genieten. In de zomer is het mooi, maar in de winter is het misschien nog wel fijner – al was het alleen omdat je lekker kunt doorfietsen in de duinen, waar het flink druk kan zijn in de zomer. Even lekker uitwaaien en genieten van de frisse lucht. 

Het grote nadeel van een rondje strand vanaf 12GO Biking (en eigenlijk vanuit de hele zuidelijke Randstad) is dat je vaak flink door de stad moet fietsen om bij de duinen en de zee te komen. Dit rondje van de maand minimaliseert het aantal stoplichten met een mooie binnendoorroute vanaf Zoetermeer en een relatief rustige route langs de zuidkant van Leiden.

Je kunt de route hier downloaden op Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Door de polder naar de duinen

We vertrekken deze maand vanaf 12GO Biking en volgen de eerste zeven kilometer de fietsroute richting Den Haag langs de A12. Ter hoogte van Moerkapelle laten we de snelweg achter ons en steken we via het dorp door naar de rand van natuurgebied Bentwoud, waar we op de terugweg doorheen fietsen. Vanaf daar fietsen we over prachtige polderweggetjes richting het noordwesten en laten zo de drukte van Zoetermeer en de suburbs van Den Haag links liggen. Via de bosrijke zuidkant van Wassenaar steken we over naar de duinen. 

Opwarmen aan zee

Vanaf Wassenaar volgen we de LF-route Nederlandse Kust naar het noorden. Vanaf de zuidkant van Wassenaar is naar Katwijk zo'n vijftien kilometer prachtig fietsen door de duinen. In de zomer kan het hier goed druk zijn maar in de winter valt het reuze mee. Als je hier wind mee hebt trap je kilometers makkelijk weg, maar als je de wind op de neus hebt is het hard werken... Dat harde werken wordt beloond als je in Katwijk aankomt: tijd voor koffie met appeltaart in een van de permanente strandtenten. Binnen of toch op het verwarmde terras?

Terug langs Leiden en het Bentwoud

Tijd voor de terugweg. Nu wordt het opletten. Leiden is een stoplichtrijke en frustrerende fietsbestemming als je verkeerd fietst. Door langs het water te blijven fietsen kunnen we de vijftien kilometer terug naar het Groene Hart in ieder geval zo efficiënt en verkeerslichtvrij als mogelijk maken. Nadat we onder A4 en de N11 door steken komen we weer in de polder terecht. We laten de drukte van stad en snelweg achter ons en fietsen door het landelijke gebied tussen Zoetermeer en Alphen terug naar Waddinxveen en 12GO Biking. Daarbij komen we nog dwars door de nieuwe-natuur-in-ontwikkeling van het Bentwoud. Altijd leuk om doorheen te fietsen, want het ziet er telkens weer anders uit.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!

Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?