Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fast is Fun! De nieuwe Scott Spark 2022

Fast is Fun! De nieuwe Scott Spark 2022

Menig mountainbiker kijkt er al even naar uit, maar hij is eindelijk gepresenteerd! De gloednieuwe Scott Spark. En jij kunt de fiets vanaf nu reserveren! Het is de fiets waarop Nino Shurter en Kate Courtney Olympisch succes willen gaan behalen, terwijl ook rijders als Lars Forster en Andri Frischknecht op jacht gaan naar XC succes op deze fiets.

De Scott Spark is al jaren één van de snelste fully’s binnen de Cross Country wereld. Sinds haar introductie vertrouwen de rijders van het Scott Sram MTB team op deze razendsnelle fully. In 2017 wist Nino Schurter zelfs een perfect seizoen neer te zetten op de Spark. Hij won dat jaar elke wedstrijd waar hij aan meedeed.

Dat de Spark snel is, twijfelt niemand aan. Scott heeft de constructie van de Spark echter revolutionair veranderd. De achterdemper van de nieuwe Spark is volledig in het frame geïntegreerd. Met een unieke demperconstructie, een agressieve geometrie en enorm fraai weggewerkte kabels is dit dé fully waarmee jij over de XC parcoursen wilt blazen.

Wat is er nieuw aan de Scott Spark 2022?

Scott houdt met de nieuwe Spark vast aan het single-pivot systeem wat ze ook gebruikten op de voorgangers. Dit systeem brengt de perfecte balans tussen een stijf frame, voldoende veerweg en efficiënte schokabsorptie. En dat terwijl het ook nog verrassend licht is! De verandering die echter aan niemand zal zijn ontgaan is de manier waarop de demper in het frame geïntegreerd zit.

Geïntegreerde demper Scott Spark

In het frame geïntegreerde achterdemper

Dat de geïntegreerde demper er zeer fraai uitziet zal bijna niemand ontkennen. Maar naast de geweldige uitstraling is het ook zeer functioneel. Voor een XC fully is het namelijk belangrijk dat je demper niet alleen de schokken opvangt, maar dat ook zo efficiënt mogelijk doet wanneer je kracht wilt uitoefenen op de pedalen. De nieuwe demperconstructie van de Spark zorgt ervoor dat je minder kracht verliest door demper. Er zit namelijk minder laterale speling op de demper, wat de grootste oorzaak is van krachtsverlies. 

Verder zorgt deze demperconstructie ervoor dat Scott grotere lagers in het scharnierpunt kant plaatsen. De grotere lagers zorgen ervoor dat de demper robuuster is. Daarnaast dragen de grotere dempers ook verder bij aan de stijfheid van de constructie, doordat onnodige bewegingen van de demper tot een minimum worden beperkt. 

Klepje voor de Spark 2022 demper

Doordat de demper ook nog eens lager in het frame weggewerkt zit is het zwaartepunt van de nieuwe Scott Spark lager dan op de oudere modellen. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker de controle houdt over de fiets in de steile afdalingen.

Een mooie bijkomstigheid van de geïntegreerde demper, is dat je minder onderhoud hoeft te plegen aan de demper. De demper zit namelijk in het frame, achter een "luikje". Tijdens modderige ritten wordt de demper dus niet vies! Je kunt via het luikje nog wel gewoon de demper op druk zetten en de rebound aanpassen.

Geometrie van de 2022 Scott Spark

De Scott Spark is er in 2 verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen voor een Spark RC, met 120mm veerweg op de voorvork, of een "normale" Spark 900, met 130mm veerweg op de voorvork. Voor beide fietsen geldt dat de hoek van het balhoofd verstelbaar is tussen 67,3 graden en een luiere 66,1 graden. De fiets is dus aanpasbaar naar je eigen rijstijl en voorkeur.

Spark geometrie

Scott Spark RC geometrie

De Spark RC heeft een wedstrijd gerichte geometrie. Doordat bij het ontwerpen van de mountainbike nauw is samengewerkt met topatleten Nino Schurter en Kate Courtney heeft Scott met de Spark RC een fiets ontworpen die niet alleen razendsnel is op de klimmen, maar die ook zeer vertrouwd voelt in de meest technische afdalingen.

De grootste verandering in de geometrie zit in de kettinglijn. Deze is nu namelijn 55 mm. Met deze verandering zorgt Scott ervoor dat je ruimte hebt voor een 40 tands kettingblad. Daarnaast heb je meer ruimte voor bredere banden en kun je nu 2 bidons kwijt op je Spark. Wat wil een mens nog meer?

Kate Courtney Spark RC 2022 Kate Courtney op de Scott Spark RC 2022

Scott Spark 900 Geometrie

Ook de Spark met langere veerweg is voorzien van dezelfde veranderingen als de Spark RC. De iets langere veerweg zorgt er echter voor dat de Spark wat vertrouwder zal aanvoelen tijdens het afdalen. Deze fiets is daarom perfect voor de mountainbiker die wel vlotjes wil klimmen, maar het afdalen eigenlijk veel belangrijker vindt.

Scott Spark 900 Tuned 2022 De nieuwe Scott Spark 900 Tuned is een lust voor het oog

Syncros Fraser IC Combo: zelfs op de MTB zijn kabels bijna onzichtbaar geworden!

De Syncros Fracer IC combo was in de oude variant al een lust voor het oog. Met de lancering van de nieuwe Spark doen ze daar echter nog een schepje bovenop. De nieuwe Fraser IC zorgt namelijk dat je op de mountainbike bijna al je kabels via het stuur weg kunt werken. Nog nooit heeft de cockpit van je mountainbike er zo clean uitgezien als nu! De kabels gaan namelijk via een geleidertje op het stuur bij het balhoofd al het frame in. Bovendien is het stuur in hoek verstelbaar, waardoor je zelf kunt bepalen welke houding voor jou het prettigste is.

Syncros Fraser IC kabels Met het nieuwe Fraser stuur worden je kabels bijna onzichtbaar weggwerkt.

Scott Spark 2022 review

Op uitnodiging van Scott zijn we met een groep 12GO'ers de nieuwe Scott Spark gaan testen. In de Belgische Ardennen hebben we de fiets voor alle mogelijke doeleinden getest, van recreatief fietsen als beginnend mountainbiker tot het maximale uit de fiets proberen te halen als fanaticus. De route begon dan ook met een forse klim van ruim 140 hoogtemeters. Gelijk een goede test voor de stijfheid van de fiets. Na de klim volgde een steile afdaling waar het stuurgedrag en de demping op de proef werden gesteld. Over de gehele lengte van de route werden pittige klimmetjes afgewisseld door technische afdalingen.

12GO'ers testen de Scott Spark 2022

De Scott Spark valt in geen enkel opzicht tegen. Door de langere veerweg hadden we verwacht dat klimmen misschien pittiger zou worden, maar de afgesloten constructie om de demper heen zorgt ervoor dat de fiets uitstekend zijn stijfheid behoudt. Het klimmen voelde efficiënt, mede dankzij het Twinloc systeem, waarmee we de dempers half of volledig konden locken.

Het is echter in de afdalingen waar de fiets écht tot leven komt. De progressieve geometrie, 120mm veerweg en 2,4 inch brede banden zorgen er gezamelijk voor dat de fiets als een speer afdaalt. De fiets is enorm stabiel en makkelijk onder controle te houden, ook bij hoge snelheden en technische bochten. Wanneer je na een afdalingen weer moet gaan klimmen merk je eigenlijk niks meer van de 120mm veerweg. De fiets klimt net zo snel weer naar boven als de voorgaan de Scott Spark met 100mm veerweg. Wij durven wel te concluderen dat de Scott Spark komende jaren de Cross Country wereld gaat domineren!

De nieuwe Scott Spark is beschikbaar om besteld te worden!

Vanaf nu kan je de nieuwe Scott Spark bij 12GO Biking bestellen! Bekijk de verschillende modellen op de website en maak jouw reservering compleet om als een van de eersten op de nieuwe Spark te kunnen rijden. 

3.199,99
Waardering:
100.0000%
25% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.