Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen

Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen

Als beginnend mountainbiker zit je soms meer te zoeken naar leuke parcours dan dat je daadwerkelijk op de fiets zit en als fanatieke rijder die al jaren trails verslindt heb je de meeste trails in je regio al wel gezien. Nederland zit echter vol met leuke en uitdagende singletracks. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar de leukste trails voor zowel de beginnende als de ervaren mountainbikers en lichten we deze uit, zodat je binnenkort zelf op pad kunt om de trails te verslinden.

Oude route

De Veluwe is een populair gebied om te mountainbiken. Dit is natuurlijk niet gek, want door de mooie bossen en heuvelachtige heides is deze omgeving ideaal voor een rit op de mountainbike. Veel fanatieke mountainbikers zullen hier dan ook regelmatig komen. De route bij Ede was de laatste jaren echter niet veel om over naar huis te schrijven.


De oude route bestond voor een groot deel uit saaie rechte stukken.

De oude route bij Ede stond namelijk bekend om de lange rechte stukken die ook nog eens vrij breed zijn en op sommige stukken zelfs verhard. Dit zorgt ervoor dat het parcours weinig uitdaging bood en ook niet bepaald enerverend was. De route overlapte ook stukken wandelgebied en ruiterpad, wat voor irritatie zorgt bij zowel de fietsers als de wandelaars en ruiters. De gemeente Ede zag deze problemen ook en heeft daarom besloten om de route volledig te vernieuwen.

Vernieuwingen

Eind september 2018 is de aanleg van de vernieuwde route begonnen. De route bij Ede is maar liefst 37 kilometer lang. Hier blijft het echter niet bij, de route zal verbindingsstukken hebben met de lussen die aangelegd worden bij Lunteren (32 kilometer) en Otterlo (14 kilometer). Hierdoor ontstaat een netwerk van ruim 80 kilometer! Je kunt dan zelf bepalen hoeveel je ervan rijdt. Heb je niet je dag, kan je ervoor kiezen om enkel de route bij Ede te fietsen en andersom geldt natuurlijk ook, zit je zo goed in je vel dat je het gevoel hebt nog even door te kunnen, kun je eenvoudig door fietsen op het volgende parcours. Voor de echte fanaticus zijn er zelfs verbindingen met het mountainbikeparcours van Renkum en Oosterbeek (37 kilometer) en is er een verbinding richting de Utrechtse heuvelrug. Je kan het dus zo gek maken als je zelf wilt!

Als kers op de taart komt er in de lus van Lunteren tevens een kinderroute te liggen, die speciaal is ontworpen om de kleinste mountainbikers op een speelse manier rond te laten scheuren. Verder is voor de routes geen vignet of andere vorm van vergunning nodig, waardoor de route eenvoudig voor iedereen toegankelijk is.

Plannen MTB Ede
De drie nieuwe lussen bij Ede, In het rood route Ede (36 km), blauw route Otterlo (14 km), Lunteren in het paars (32 km) en het kinderparcours in het groen (4 km).

De Route

De nieuwe route is een leuke en uitdagende combinatie van singletrack, afgewisseld met een aantal stukken breder pad die toch nog verraderlijk intensief zijn. De nieuwe route is einde april 2019 geopend en voor iedereen toegankelijk. Je kunt de route die wij gereden hebben downloaden via Strava. Let goed op, deze route is niet een exacte kopie van het parcours, omdat deze is gereden voordat het laatste deel van de lus bij Ede af was. Je kan natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Parkeerterrein de Drieberg

Je begint bij het parkeerterrein de Drieberg aan de Nieuwe Kazernelaan, bij fietsknooppunt 66. Vanaf hier volg je een stukje de Nieuwe Kazernelaan, waarna je linksaf het bos in duikt.

Dit stuk is nog onderdeel van de oude route en is ook niet onder handen genomen. Hierdoor is het een prettig stukje om de beenspieren warm te maken, terwijl het al wel een leuke uitdaging biedt. De bewegwijzering was hier niet fantastisch, omdat het onderdeel is van het oude parcours. Bestudeer van te voren dus goed de route, zodat je niet - zoals mij overkwam - eerst een uur op zoek bent naar de juiste route. Nu de route volledige geopend is, zijn ook hier nieuwe bordjes neergezet en is de bewegwijzering dik in orde.

Langs de A12

Na deze eerste sectie ga je onder de A12 door en direct naar links. Hier rij je een stukje langs de A12 over een verraderlijk zwaar zandpad. Als je deze rechtdoor blijft volgen kan je vervolgens weer naar links, terug onder de A12 door. Direct daarna ga je rechtsaf de eerste echt uitdagende stukken singletrack op.  De snelle singletracks worden afgewisseld door stukken breder pad om even op adem te kunnen komen en deze zijn ook meer dan welkom.

Na een stukje op adem te zijn gekomen kom je op de gloednieuwe singletrack en deze stukken zijn een genot om te fietsen! De bochten hebben een uitstekende flow en voelen heel natuurlijk aan. Korte, felle klimmetjes worden afgewisseld met snelle afdalingen en technische bochten. Op deze nieuwe stukken is tevens de bewegwijzering stukken beter. Overal is duidelijk aangegeven waar je heen moet door middel van roodgekleurde MTB tekens (driehoek met twee bolletjes).

Oversteek bij de Verlengde Arnhemseweg

Halverwege deze nieuwe stukken singletrack steek je de Verlengde Arnhemseweg over. Na deze oversteek duik je weer de bossen in over de gloednieuwe singletracks. Na een kort en intensief stukje fietsen heb je even een moment om weer op adem te kopen op de Edese heide, voordat je weer aan de bak mag op de singletracks.

Op adem komen op de Planken Wambuisweg

De technische stukken singletrack lopen vervolgens weer over in een stukje van het oude parcours. Dit brede bospad lijkt in eerste instantie een mooi moment om even op adem te komen, maar ook dat valt tegen. Het zand zorgt ervoor dat dit stuk zwaarder is dan je verwacht, maar na dit stuk getrotseerd te hebben draai je linksaf de Planken Wambuisweg op, een verhard stuk waar je wel de gelegenheid hebt om op adem te komen.  Het uitzichtpunt langs de Planken Wambuisweg geeft tevens een mooie gelegenheid om even een reepje naar binnen te werken, zodat je genoeg energie hebt voor een rondje Otterlo, of om nog even volle bak de laatste stukken singletrack aan te kunnen vallen.

Technische singletrack en Jump sectie

De laatste stukken singletrack zijn dan ook enorm gaaf. Je begint met een stuk technische bochten waar de felle klimmetjes en scherpe afdalingen elkaar weer in een rap tempo opvolgen. Na dit snelle en technische stuk kom je bij, in mijn ogen, één van de leukste segmenten van het parcours: de jump sequentie!

Het jump gedeelte is perfect ingedeeld voor zowel beginners als fanatiekelingen. De hellingen zorgen voor de perfect aanloop naar je sprongen en je kan het zo gek maken als je zelf wil! Als je er geen genoeg van kunt krijgen, is er langs het parcours ook een weg terug naar boven aangelegd zodat je de jumps zo vaak kan doen als je zelf wilt!

Langs de kazerne en het Edese Bos in

Na de jumps fiets je een stuk langs de kazerne, waar je kunt kiezen om de paarse bordjes richting de lus bij Lunteren te volgen, maar je kan natuurlijk ook de rode borden aan blijven houden als je op de route Ede blijven. De laaste kilometers zijn ook weer nieuwe stukken singletrack door het Edese Bos.

De route eindigt uiteindelijk weer bij parkeerplaats Drieberg. Als je alleen de route Ede hebt gereden, heb je ongeveer 37 kilometer in de benen. Wanneer je klaar bent heb je altijd nog de gelegenheid om de reserves weer aan te vullen met een heerlijke pannenkoek bij Pannenkoekenhuis de Langerberg, die tegenover de parkeerplaats zit.

De nieuwe route biedt uitdaging voor mountainbikers van elk niveau en is een genot om te rijden. De oude stukken zijn sterk verbeterd qua bewegwijzering, waardoor je eenvoudig de route kunt volgen. 24 april 2019 is de route officieel geopend en voor het einde van 2019 moeten ook de lussen van Otterlo en Lunteren klaar zijn.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.