Onze winkel is open

Menu
Datum:
23 oktober 2019
Door:
Marten
Delen

De Ronde van Burkina Faso: Onze Luuk doet mee!

Iedereen kent de Tour de France, de Giro d‘Italia en de Vuelta a España. Iets minder bekend zijn de Tour Down Under (Australië), de Tour of California (VS) en de Tour of Guangxi (China). De Tour de Faso kent echter bijna niemand. Onze collega Luuk gaat als renner deelnemen aan de Tour de Faso. In dit blog neemt hij je mee naar de wondere wereld van één van de grootste rondes op amateur niveau. De wedstrijd waar hij de komende 10 dagen aan deel gaat nemen: De Tour de Faso!

Tour de Faso

In Afrika hebben veel landen een koloniale historie, daardoor is het koersen op de racefiets al jarenlang populair. Eigenlijk wordt in alle uithoeken van de wereld gekoerst. Zo zijn de Ronde van Congo en de Ronde van Eritrea onderdeel van de Africa-cup en wordt de Ronde van Rwanda ook steeds populairder. Maar er zijn ook minder bekende wedstrijden in China waar duizenden mensen langs de kant van de weg staan.

De Ronde van Burkina Faso, in het Frans Tour de Faso, is een 10-daagse wedstrijd. De wedstrijd is een nationale koers, dit betekent dat de organisatie geen profploegen mag uitnodigen, maar alleen nationale selecties en clubs. De wedstrijd heeft dezelfde elementen als de Tour de France: iedere etappe is een losse wedstrijd en kent een winnaar. Daarnaast wordt de individuele tijd opgemeten, de renner met de snelste tijd in het algemeen klassement krijgt de bekende gele trui. De eerste etappen van De Tour de Faso is dit jaar een ploegentijdrit. Daarna volgen negen ritten in lijn. In totaal wordt er 1.205 km afgelegd. De meeste etappes zijn rond de hoofdstad Ouagadougou. Vanaf Brussel vlieg je hier in 6 uur heen en het heeft geen tijdsverschil met Nederland.

Om een indruk te krijgen van hoe het er in Burkina Faso aan toe gaat, kun je hieronder de samenvatting van de 4 etappen van Tour de Faso van vorig jaar terug kijken.


Voorbereiding

Naast een goede conditie zijn er een aantal onmisbare zaken die je nodig hebt om deel te nemen aan de wedstrijd:

 • Paspoort met visum
 • Vaccinaties
 • Een team van minstens 5 renners
 • Het team heeft een uitnodiging van de organisatie nodig
 • Wedstrijdlicentie van de KNWU (en daarmee ook UCI)
 • Begeleidingsteam van één ploegleider en één verzorger/mechanieker

Als één van deze zaken niet op orde is, kun je niet deelnemen. De voorpret voor dit avontuur begint al maanden voor de koers. Dan moet er namelijk aan de organisatie een startbewijs worden gevraagd. Als de uitnodiging binnen is, dan kan het team worden samengesteld en worden de tickets geboekt en de visums geregeld.

Daarnaast moet er hard getraind worden. Het niveau is in Afrika heel wisselend, maar over het algemeen is het iets lager dan in de Nederlandse nationale koersen. Maar dat betekent niet dat het voor ons een makkie wordt. De wegen, het klimaat en de route kunnen elke dag verraderlijk zijn, dus het is heel anders koersen dan bij ons in Nederland.

Global Cycling Team

De organisatie geeft verschillende teams een uitnodiging om mee te doen. Zoals beschreven maken in dit geval selecties en clubteams kans op een uitnodiging. De meeste Afrikaanse teams zijn nationale selecties, zoals Algerije, Rwanda, Kameroen, Ghana en Ivoorkust. Daarnaast zijn er altijd lokale teams die deelnemen zoals Regionale De L'Ouest en Golden Pedals. Ook worden er vaak een aantal Europese team uitgenodigd zoals Team Flanders (België), Team Embrace The World (Duitsland) en Global Cycling Team (Nederland). 

Luuk zit in het het Global Cycling Team, dit is een gelegenheidsteam dat een aantal buitenlandse koersen rijdt. Welke koersen er gereden worden is afhankelijk van de uitnodigingen van de organisatie van wanneer de renners en begeleiding willen en kunnen. Bijna alle renners zijn lid van een Nederlandse club en rijden wedstrijden in Nederland voor het clubteam en rijden daarnaast dus in het buitenland met het Global Cycling Team.

Paklijst

Naast de gebruikelijke spullen zoals een goede fiets, schoenen en een helm zijn er voor de Tour de Faso nog andere dingen nodig die Luuk anders niet mee zou nemen naar een wielerwedstrijd. Zo staan er onder andere op zijn paklijst:

 • ORS, tegen uitdroging
 • Vitamine pillen, voor extra herstel
 • Malaria pillen, je weet maar nooit
 • Lakenzak, bescherming tegen bedbugs en andere ongewenste beestjes
 • Desinfecterende handgel, zodat je altijd schone handen hebt
 • Zonnebrandcrème, deze koers is dicht bij de evenaar

Met de spullen en de eerdergenoemde onmisbare zaken is Luuk klaar om te gaan koersen! We hebben hem nog wat vragen gesteld over zijn verwachtingen en ambities.

Luuk Wahoo

Heb je vaker in Afrika gekoerst?

Ik heb één keer eerder in Afrika gekoerst, 2,5 jaar geleden in Eritrea. De omstandigheden maakte het toen lastig om te presteren.  Het was constant warmer dan 35 graden en we fietsten veel boven de 2.000 meter hoogte in de ijle lucht met minder zuurstof.

Wat is je ambitie in deze wedstrijd?

Deze koers moet me beter liggen, ik verwacht dat ik goed kan presteren. Mijn doel is om in één etappe bij de top drie te eindigen. Het parcours is relatief vlak en er kan wind staan, hierdoor lijkt het een beetje op Nederland, behalve dat het 35 graden is.

Wat verwacht je van het parcours?

Uiteraard verwacht ik asfalt met gaten en stukken gravel in het parcours, dat zal dus even aanpassen worden op het gebied van materiaal. Daarnaast verwacht ik dat er het een mooi avontuur wordt met schitterende landschappen, enthousiaste mensen en een bijzondere ambiance.

Blijf op de hoogte

De koersen worden live uitgezonden op de nationale TV in Burkina Faso. Als je tv niet over deze zender beschikt, dan kun je via facebook de samenvatting bekijken:

De uitslagen zijn de volgen via de volgende website:

Wij wensen Luuk alle sterkte toe bij dit mooie avontuur. Na afloop van de koers komt er een blog met daarin zijn ervaringen!

Meer Lezen ?