Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

EenVandaag bij 12GO Biking 'Schaarste is erger dan tijdens de eerste lockdown'

Datum:
25 maart 2021
Door:
12GO Biking

Bekijk hier het fragment uit EenVandaag

Nederland stapt massaal op de fiets. Nu de lockdown al lange tijd aanhoudt vinden steeds meer mensen de weg naar een nieuwe fiets. Er is alleen een probleem. Fabrikanten wereldwijd kunnen de vraag niet aan. Er zijn haast geen mountainbikes meer te krijgen en steeds vaker moet er voor racefietsen ‘nee’ verkocht worden.

Een gekkenhuis

“Het is echt een gekkenhuis”, zegt Jelle Meijer van 12GO biking in Moordrecht, een van de grootste fietswinkels in de Benelux. “Het begon al in april tijdens de eerste lockdown en sindsdien is het alleen maar meer geworden. Wie nog een hele dure racefiets wil van 4000 euro of meer, kan er nog wel eentje vinden. Maar bij mountainbikes is het echt bar en boos.”

“Als je nu nog een mountainbike wilt, dan krijg je hem wellicht in augustus.”

Meijer: "Als je nu nog een mountainbike wilt, dan krijg je hem wellicht in augustus. Sommige modellen zijn helemaal niet meer leverbaar. Zo heb ik al mensen moeten bellen dat het niet augustus wordt, maar april 2022. Alleen in deze winkel hebben we op dit moment al 3000 mensen op een wachtlijst staan."

Geen mountainbike meer te krijgen

De schaarste is het grootst in de prijsklasse 800 tot 1500 euro, het betere instapmodel. "Maar ook mountainbikes in andere prijsklassen zijn nauwelijks te krijgen", zegt Meijer.

Volgens branchevereniging RAI zijn er naar schatting 10 procent meer racefietsen en mountainbikes verkocht in 2020. Het gaat dan om 10 tot 20 duizend extra exemplaren. Maar hoe groot de vraag is en hoeveel mensen nog wachten op een fiets, is onduidelijk. De vraag naar fietsen wordt namelijk niet geregistreerd bij de branchevereniging.

Er zijn veel te weinig onderdelen en frames

Branchevereniging RAI benadrukt dat de productie van racefietsen en mountainbikes vooral maatwerk is, en daarom sowieso al een langere levertijd heeft. Het is heel anders dan de gewone fietsen, die in vele grotere oplages worden geproduceerd. De vereniging herkent wel dat er vertraging in de keten zit door de wereldwijde explosieve vraag naar onderdelen. Veel onderdelen zijn maar beperkt leverbaar en producenten van die onderdelen, zoals bijvoorbeeld Shimano, kunnen de vraag niet aan.

En een fabriek met 2000 frames, die kun je niet met één druk op de knop opschalen naar 4000, legt Meijer uit. "En wie durft er nu te investeren in nieuwe fabrieken? Straks is corona over en dan? Zakt de vraag dan weer in? Dan zitten de fabrikanten met overproductie en te grote voorraden."

Bron: EenVandaag

12GO Biking op NPO Radio 1

Diezelfde week was 12GO Biking ook te horen in een interview met NPO Radio 1 over schaarste in de fietsmarkt. Luister hier de uitzending terugGa naar 07:00 - 08:00 en spoel door naar: 0:38:35.


Waarom is het zo druk bij 12GO Biking

Waarom is het zo druk bij 12GO Biking

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Meer Lezen ?