Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

12GO Droomfiets #5: Cannondale F-Si Carbon 2

12GO Droomfiets #5: Cannondale F-Si Carbon 2

Sinds dit jaar zijn wij dealer van Cannondale. Dit geweldige fietsmerk heeft net een prachtige pareltje uitgebracht: de Cannondale F-Si Carbon 2. Een mountanbike met het lichtste frame dat Cannondale ooit gebouwd heeft. En natuurlijk de Lefty Ocho. Wat een droomfiets! Lees in dit blog alles over de nieuwe Cannondale F-Si Carbon 2.

Licht, stijf en sprintbestendig

Gebouwd voor de winst: de nieuwe Cannondale F-Si Carbon 2 is licht, stijf en sprintbestendig. De F-Si Carbon 2 levert vooral topprestaties op het circuit. Het carbon frame en de Lefty Ocho zijn een systeemeenheid. Het sleutelwoord bij Cannondale mountainbikes is systeemintegratie: het feit dat Cannondale niet afhankelijk is van externe fabrikanten, hierdoor hebben de ingenieurs de grootst mogelijke ontwerpvrijheid. Het resultaat is een fiets met rijeigenschappen die voorheen onmogelijk waren. 

Toen de originele F-Si uitkwam in 2015 veranderde er veel. Er werden grenzen verlegd en het hele idee van een hardtail veranderde. Dat is met het 2019-model niet anders. Hij is nog lichter en heeft nu nog meer tractie, ook in beklimmingen. Het vernieuwde frame zorgt voor nog meer comfort tijdens het zitten en staan. En natuurlijk, de verbluffende nieuwe Lefty Ocho, op maat gemaakt om te voorzien in alle de behoeften van de gevorderde mountainbiker.

Frame

Cannondale is anders dan andere merken: waar andere fabrikanten alleen componenten kopen en deze in elkaar zetten, ontwikkelt Cannondale de componenten zelf en heeft daardoor de ultieme ontwerpvrijheid. Kortom, je krijgt betere fietsen dankzij systeemintegratie!

Zo ook bij de F-Si. Door een platte stuurhoek en de bijpassende vork heeft de F-Si een vrij grote afstand tussen de trapas en de vooras, offroad zijn de fietsen daarom erg stabiel. Zelfs bij hoge snelheden. Daarnaast maakt deze geometrie de fiets extra wendbaar in scherpe bochten.

Ook bij de achterdriehoek van het frame gebeurt iets unieks. Hier passen ze hun Ai-techniek (asymmetrische integratie) toe. Het achtereinde is aan de rechte kant van de fiets breder, in combinatie met een asymmetrisch achterwiel en bijpassende cranks. Dit biedt drastische voordelen. Het achterwiel is stijver en daardoor steviger, de korte liggende achtervorken zorgen  ​​voor meer tractie en wendbaarheid.

Klein detail. De zadelklem aan de onderkant van de bovenbuis is meer dan alleen een design-dingetje. Door deze constructie heeft de carbon zadelpen een langere veerweg en geeft daardoor dus betere demping bij oneffenheden.

De nieuwe Lefty Ocho

De Lefty Ocho zorgt voor een compleet nieuw hoofdstuk in Crosscountry prestaties. Het is de soepelste, meest stijve en lichtste vork ooit gemaakt. Hij dempt alsof hij zweeft en stuurt daardoor scherper dan elke andere vork. Het blijft soepel en makkelijk, hoe hard je ook duwt. 

De nieuwe Lefty Ocho carbon vork is 250 gram lichter dan zijn voorganger. Met een gewicht van ongeveer 1446 gram, legt dat de lat hoog voor de concurrentie. De Lefty Ocho is niet alleen mooier geworden door de spectaculaire ophanging. Er is ook intern veel gebeurd: de vork heeft een nieuwe glijlagerconstructie en de demping kan je nu nog beter - en in een groter bereik –  afstellen. Verder is het voorwiel makkelijker er uit te halen en terug te plaatsen. Je moet een klein palletje indrukken en het hendeltje een halve slag draaien. Vervolgens kan de remklauw losgehaald worden en kan het wiel uit de vork worden getrokken. De Lefty Ocho heeft een veerweg van 100 mm.

Overige specs

Naast het frame en de vork is het wielset enorm belangrijk voor een mountainbike. Op de F-Si Carbon 2 zet Cannondale een wielset van bijzonder hoge kwaliteit, met HollowGram carbon velgen. Dit is een super licht en stijf wielset, ideaal voor in de sprints. Daarnaast is de fiets met Sram X01 Eagle, 12 versnellingen en de bekende Shimano XT schijfremmen keurig afgemonteerd. Het stuur en de zadelpen zijn door Cannondale zelf ontworpen en zijn gemaakt van carbon.

De nieuwe F-Si is het allerlichtste mountainbikeframe dat Cannondale ooit gemaakt heeft. Met slechts 900 gram (Medium met alle lak en hardware) is hij 80 gram lichter dan de vorige F-Si, tel daar de slanke Lefty Ocho bij op en je bespaart 330 gram op frame en vork. Erg indrukwekkend.

Frame ALL-NEW F-Si, BallisTec Carbon
Voorvork
ALL-NEW Lefty Ocho
Wielset HollowGram 23 Carbon Rims / Lefty 60 and HollowGram Hubs
Groepset SRAM X01 Eagle, 12-speed
Remmen Shimano Deore XT hydro disc, 160/160mm XT rotors
Crankstel  Truvativ Stylo Carbon, 34T, Ai Custom
Stuur Cannondale C1 Flat, Carbon, 8-degree sweep, 760mm
Zadelpen Cannondale C1 Full Carbon, 27.2 x 350/400mm
Zadel Fabric Scoop Flat Race, ti rails
Banden Schwalbe Racing Ray 29 x 2.25" front, Racing Ralph 2.25" rear, Snake Skin

 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen De juiste framemaat voor je mountainbike kiezen
Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB Mountainbike afmontage: SRAM groepen voor de MTB
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs.