Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Keuzehulp: Welke mountainbike schoen moet ik kopen?

Datum:
13 oktober 2020
Door:
Arne

In deze blog geven we jou een overzicht waar je op moet letten bij het kopen van een fietsschoen. Daarnaast lichten we de beste mountainbikeschoenen uit om zo jouw keuze gemakkelijker te maken!

Navigeer door het blog: Soort schoenen / Winterschoenen / Welke zool neem ik? / Welke maat heb ik nodig? / Welke sluiting neem ik? / Onze tips voor mountainbikeschoenen / Beste mountainbikeschoenen.

Of toch op zoek naar raceschoenen? Bekijk de collectie hier! 

Welke mountainbike schoenen moet ik kopen?

Mountainbikeschoenen zijn onder te verdelen in twee categorieën. Mountainbikeschoenen die je kan in kan klikken in klikpedalen en mountainbikeschoenen die lijken op gewone mountainbikeschoenen maar met een stroevere zool.

Inklik mountainbikeschoenen

Een schoen die je kan inklikken kan nog best wel eens spannend zijn omdat je als het ware vast zit aan je fiets. Toch is het aanschaffen van schoenen die kunnen inklikken zeker aan te raden. Je brengt namelijk efficiënter kracht over op je pedalen om dat je naast duwen, nu ook aan je pedalen kan trekken. Ook stuiter je minder van je fiets af tijdens een hobbelige afdaling.

Let wel goed op! Bij schoenen die kunnen inklikken heb je klikpedalen nodig! Bekijk goed welke klikpedalen je nodig hebt. De meeste schoenen zijn voorzien van het Shimano SPD-systeem. Maar er zijn ook andere merken zoals Look en Crankbrothers. Op racepedalen zit vaak het SPD-SL systeem

SPD SL VS SPD pedalen

Links het SPD-pedaal rechts het SPD-SL pedaal. 

De sportieve mountainbikeschoen

Deze schoenen lijken veel op gewone sportschoenen maar hebben een veel stroevere zool waardoor je minder snel van het pedaal afglijdt. Deze fietsschoenen gedijen het best bij pedalen die voorzien zijn van rubbertjes.

Mountainbikeschoenen en pedalen gaan hand in hand. Koop je schoenen? Kijk goed welke pedalen daar bij passen. Wil je meer informatie over fietspedalen? Lees dan ons blog over fietspedalen!

Een voorbeeld van dit soort schoenen zijn FiveTen schoenen. Deze hebben wij hieronder direct voor jou geselecteerd.

Klikschoenen mountainbike op een mountainbike

Maat en pasvorm

De van een mountainbikeschoen kan anders uitvallen per merk. Let daarom per merk goed op wat de schoonleest en hoe de schoenen vallen. Wil je echt zeker zijn van je zaak? Kom dan langs in de winkel!

Bij het kiezen van je maat is het belangrijk om te onthouden dat je voeten uitzetten als het warm wordt. Gemiddeld wordt er halve tot hele maat groter genomen dan je normaal hebt.

Ook de pasvorm verschilt per merk. Hieronder staat een overzicht per merk hoe de pasvorm zich verhoudt. 

  • Sidi heeft een smalle pasvorm;
  • Shimano heeft een smalle tot normale pasvorm;
  • NorthWave heeft een brede tot zeer brede pasvorm;
  • Bontrager heeft een normale tot brede pasvorm;
  • Scott heeft een normale pasvorm.

De pasvorm hangt naast de breedte van je voet ook af van de vorm van je voet, brede en smalle voeten komen namelijk in allerlei soorten en maten. In de winkel kunnen wij je hier het beste over adviseren. 

Mountainbikeschoenen advies

Mountainbike schoenzool kiezen

De zool kan bestaan uit verschillende materialen. De meeste materialen die worden  gebruikt zijn: Composiet, carbon, rubber of nylon. We bespreken de voor- en nadelen per zool zodat jij precies weet welke zool jij nodig hebt.

Stijfheidsindex

De zool die je op jouw mountainbikeschoen wilt wordt voor een groot deel bepaalt door de stijfheid van de schoen. De stijfheid van de schoen bepaalt hoe ver een schoen doorbuigt op het moment dat je kracht zet. Hoe verder de schoen door buigt, hoe meer kracht je verliest. Hoe stijver je zool, hoe meer kracht je kan overbrengen. De stijfheid kan je aflezen aan de hand van de stijfheidsindex. Deze index verschilt per merk, bij Shimano zit deze index bijvoorbeeld tussen de 0 en 15. Hoe hoger het getal, hoe stijver de zool.

Overigens is het behoorlijk wennen op het moment van overstappen naar een stijvere zool. Maar wanneer je eenmaal gewend bent wil je nooit meer anders!

De carbon zool

Deze zool is de stijfste en lichtste onder alle zolen. Wanneer elk grammetje voor jou telt is een carbon zool dus aan te raden.  Wil je volledig presteren en genieten van volledige krachtoverbrenging? Kies dan een carbon zool!  De nadelen van een carbon zool is dat je hier minder goed mee kan lopen dan andere zolen. Op zware single tracks waarbij je weleens af moet stappen voelt dit vervelend aan. Daarnaast betaal je ook goed geld voor een mountainbike schoen met deze soort zolen.

Carbon zool mountainbike

Composiet

De gulden middenweg tussen een carbon zool en, de later besproken, rubberen zool is de composiet zool.  Deze bestaat uit meerdere componenten (een soort mengelmoesje van materiaal) waardoor de prijs wat lager uitvalt. Ook kan je met deze schoenen een  stuk beter lopen dan een carbon zool. Een composiet zool levert wel weer in op stijfheid.

Composiet zool mountainbikeschoen

Rubberen zool

Een rubberen zool biedt vooral veel stevigheid op het moment dat je van je fiets af stapt en loopt. Dit kan handig zijn op stukken waarbij het klimmen onmogelijk is. Een rubberen zool heeft vaak een lagere stijfheidsindex maar biedt meer mogelijkheden op lastige parcours.

Rubberen zool mountainbikeschoen

Sluiting mountainbikeschoen kiezen

De volgende stap in het keuzeproces tot jouw ideale mountainbike schoen is het kiezen van de sluiting. De sluiting heeft met name invloed op het comfort van je voet. Ook is het type sluiting afhankelijk van de prijs die je betaald. Zo zijn dure sluitingen zeer nauwkeurig die je tot op de millimeter af kan stellen waardoor je de schoen volledig kan sluiten naar jou w voeten.

Klittenbandsluiting

Klittenband is van oudsher één van de meest gebruikte sluitingen. Deze is vaak te vinden op wat goedkopere schoenen. Voordeel van deze sluiting is dat je de schoenen erg gemakkelijk aan krijgt. Nadelen zijn dat je minder lang met de schoen doet doordat er bijvoorbeeld modder en zand blijft plakken op het klittenband. Daarnaast geeft een schoen met klittenbande sluiting minder ondersteuning dan de mountainbike schoenen met duurdere sluitingssystemen.

Gespsluiting of bucklesluiting

Voordeel van een gesp is dat deze tand voor tand versteld kan worden en zeer nauwkeurig is. Zo voorkom je dat je voeten gaan knellen of dat je schoen te los zit.

Draaisluiting wordt aangedraaid bij een mountainbikeschoen

In de afbeelding is een mountainbikeschoen te zien met een draaisluiting

Draaisluiting

Een draaisluiting is verbonden met een draad. Het draad volgt de natuurlijke vorm van de voet. Voordeel van draad is dat het enorm veel comfort geeft en zeer nauwkeurig af te stellen. Door deze voordelen wordt deze sluiting steeds populairder op mountainbikeschoenen. Nadeel van schoenen met deze sluiting is dat je nét even wat meer geld op tafel moet leggen.

Vetersluiting

Deze sluiting spreekt voor zich en komt voornamelijk voor op de mountainbikeschoenen die lijken op sportschoenen.

Mountainbikeschoenen voor in de winter

Jij bent een die hard en wilt ook in de winter blijven rijden.  De voornaamste reden voor het kopen van winterschoenen is dat je voeten goed warm blijven. Daarnaast zijn winterschoenen ook vaak voorzien van Gore-Tex materiaal. Dit materiaal wordt ook gebruikt bij bergschoenen en maakt je schoenen bijna 100% waterdicht. Daarnaast ademt dit materiaal een stuk beter dan waterdichte materialen op basis van siliconen. 

Ben je van plan om niet de hele winter door te rijden maar bij milde temperaturen af en toe eens een ritje te maken? Dan kan je ook kiezen voor een hogere fietsschoen in plaats van direct een winterschoen aan te schaffen.

Een andere optie is om overschoenen aan te schaffen. Deze trek je over je schoenen aan en leveren ook de benodigde warmte!

Wij hebben onze beste winterschoenen voor jou geselecteerd

De beste mountainbike schoenen

We hebben voor jou meerdere schoenen geselecteerd passend bij verschillende mountainbikeprofielen waar wij enthousiast van worden.

Shimano ME301 mountainbikeschoen

Een schoen met een letterlijk gouden randje. Dit instapmodel mountainbikeschoen is ideaal voor op parcours waarbij je het idee hebt veel te gaan lopen. De schoen is namelijk voorzien van een stijfheidsindex van 5 op 12 waardoor de schoen redelijk buigzaam is maar tegelijkertijd niet teveel inlevert op krachtoverbrenging. De schoen is voorzien van een rubberen zool en geïntegreerde noppen zodat je uitstekende grip hebt bij het afstappen. De schoen is geschikt voor SPD pedalen en heeft een bredere pasvorm dan de gemiddelde Shimano schoen, die normaal gesproken erg smal uitvallen. De Shimano schoenen vallen redelijk klein, dus zorg ervoor dat je een maatje groter koopt dan je gewend bent.

Northwave Celcius XC Arctic GTX 

Een ware topper voor de ware topper op de trails. Wanneer jij ook in de winter voortdurend de trails op zoekt en al jouw PR’s aan diggelen wil blijven rijden, dan past de Northwave schoen in jouw (schoen)plaatje. Voorzien van een hoogwaardige SLW2-sluiting waarmee je de schoen op de millimeter afstelt én Gore TEX materiaal voor een hoogademende, warme en waterdichte schoen zodat de Arctic een absolute aanwinst is voor elke fanatieke mountainbiker.

AGU M610 Mountainbikeschoen

Van deze schoen profiteert zowel de beginnende mountainbiker als de gevorderde fietser dankzij de goede prijs-kwaliteitsverhouding van de schoen. De combinatie van een klittenbandsluiting met een draaisluiting zorgt ervoor dat de schoen prettig naar jouw voet af te stellen is. Zelfs tijdens het fietsen kan je de sluiting nog eenvoudig een tandje verdraaien, zodat je bijvoorbeeld voor een lastige beklimming nog net wat strakker zit.

Scott Comp Boa schoen

De Comp Boa van Scott is een ideale schoen is voor de recreatieve mountainbiker die net even wat meer wil dan een gemiddeld instapmodel. . De schoen heeft een slank, asymmetrisch Sticki rubber bovenwerk en is voorzien van de uitstekende Boa L6 draaisluiting. Dit systeem zorgt voor een comfortabele pasvorm en nauwe aansluiting op je voet. De composiet zool drukt de prijs maar is kwalitatief hoog genoeg om jouw prestaties naar een hoger niveau te brengen! 

12GO’s tips

  • Een zooltje kan ervoor zorgen dat een schoen beter aansluit op je voet, hierdoor wordt het draagcomfort verhoogd.
  • Kom langs in de winkel voor het beste advies
  • Neem een gesp of draadsluiting met enige regelmaat af  met een vochtige doek. Dit zorgt voor een beter behoud van de sluiting
  • Stop kranten in je mountainbikeschoenen als ze nat zijn geworden. Hierdoor drogen ze ook vanbinnen beter.
  • Hoe sneller je schoenen worden schoongemaakt na een rit, hoe makkelijker het vuil eraf gaat. Vuil dringt na verloop van tijd door in de vezels, waardoor de kleur beïnvloed kan worden. Snel schoonmaken is dus het advies, ook als je helemaal kapot bent na een lange dag beuken.

De beste mountainbikeschoenen

De beste mountainbikeschoenen koop je bij 12GO Biking! Kom langs in de winkel voor het beste advies!

Meer weten?

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!

   

Meer Lezen ?