Advies van een expert?
Bel 0182-621850, whatsapp of stel je vraag via e-mail
Na een flinke inspanning is het belangrijk de juiste voeding binnen te krijgen om goed te kunnen herstellen. Hiervoor zijn een aantal voedingsstoffen belangrijk. Eiwitten zorgen voor spierherstel, terwijl koolhydraten je energie aanvullen. Elektrolyten helpen je vochtbalans op peil te houden, zodat je sneller herstelt en klaar bent voor je volgende training.
Lees verder...Uitgelicht
Tijdelijke actie: De beste acties die binnenkort aflopen.
12GO's keuze: Dit zijn producten die onze collega's in de winkel aanraden wanneer je vraagt naar de beste koop. Dit zijn dan ook onze meest verkochte producten, waarbij je altijd goed zit.
Outlet: De laatste stuks voor een voordelige prijs.
Nieuwe collectie: Deze producten zijn recent aan ons assortiment toegevoegd.
Gebruik voeding
Voor het sporten heb je vooral een goede basis nodig. Een gelletje van tevoren kan helpen. Neem dan een gelletje met isomatulose; dit heeft als voordeel dat de glucose in het bloed veel minder snel stijgt dan bij andere suikers, zodat je geen piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.
Tijdens het sporten kies je voor isotone of hypotone sportvoeding. Een gelletje of reepje is makkelijk mee te nemen. Ook kan je een schepje poeder in je bidon doen.
Na het sporten vraagt je lichaam om herstelvoeding. Hiervoor kan je hypertone sportdrank gebruiken, omdat daarin meer koolhydraten zitten dan in je eigen lichaamsvocht. Een herstelreep of hersteldrank is soms nóg beter, omdat de koolhydraten in die producten aangevuld worden met eiwitten, essentieel voor de opbouw en het herstel van je spieren.
Cafeïne
Cafeïne zorgt voor extra scherpte in de prestaties. Daarom wordt er in de finale van koersen vaak gebruik gemaakt van reepjes en gels met toegevoegde cafeïne. Denk er hierbij wel aan dat je het op tijd inneemt, omdat de waarden na 30 tot 60 minuten na inname ideaal zijn. Wees wel voorzichtig met het gebruik van cafeïne, overmatig gebruik kan leiden tot ongewenste effecten op lichaam en geest.
Koolhydraatverhouding
1:0.8 glucose/fructose verhouding: Sportvoeding met een 1:0.8 glucose/fructose verhouding zorgt ervoor dat je lichaam nóg meer koolhydraten kan opnemen, maar liefst 100 gram per uur. Dit is ideaal bij een lange en intensieve inspanning. Bovendien verkleint sportvoeding met deze ratio ook de kans op maag- en darmklachten.
1:1 glucose/fructose verhouding: Sportvoeding met een 1:1 glucose/fructose verhouding biedt een gebalanceerde opname van beide suikers. Hiermee kun je meer koolhydraten per uur opnemen dan met alleen glucose, namelijk tot ongeveer 70 gram per uur. Deze verhouding is geschikt voor sporters die matige tot intensieve inspanning leveren, zonder direct de maximale koolhydraatopname te willen benutten. Het is een veilige keuze bij een gevoelige maag of als je net begint met sportvoeding en nog aan hogere innames moet wennen.
2:1 glucose/fructose verhouding: Je lichaam is in staat om maximaal 60 gram koolhydraten per uur op te nemen in de vorm van glucose. Gelukkig kan je lichaam ook nog 30 gram koolhydraten opnemen in de vorm van andere soorten suikers, zoals fructose. Je kunt dus met sportvoeding die de 2:1 glucose/fructose verhouding hebben, tot wel 90 gram koolhydraten per uur opnemen!
De juiste hoeveelheid koolhydraten per bidon hangt af van de duur en intensiteit van je training.
0-30 g is geschikt voor korte trainingen (1 uur) met een lage intensiteit. Deze ritten putten de glycogeenvoorraad niet uit, maar met deze hoeveelheid behoud jij je energieniveau wel stabiel en bevorder je herstel.
31-50 g is geschikt voor langere en intensievere sessies (1-2,5 uur), tijdens deze ritten raken je glycogeenvoorraden uitgeput, aanvullen met 1 bidon koolhydraten per uur is dus belangrijk.
71-90 g is geschikt voor wedstrijden en trainingen met een hoge intensiteit en/of lange duur (>2,5 uur). Je verbruikt hierbij een hoop koolhydraten, daarom is het aangeraden om 1 bidon met deze koolhydraten per uur te drinken.