Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De 'beste' e-bike van 2023: Koga E-Nova PT Unlimited 2023 review

De 'beste' e-bike van 2023: Koga E-Nova PT Unlimited 2023 review

Volgens de AD Fietstest 2023 is de Koga E-Nova PT Unlimited de beste elektrische fiets in de categorie stadsfietsen boven de 3500 euro. De fiets kwam als meest veelzijdige en comfortabele e-bike uit de test en ontving dan ook een 8,2 als eindcijfer van het testpanel. Natuurlijk werden wij nieuwsgierig en dus besloten we de fiets ook zelf nog aan een test te onderwerpen. In deze blog vertellen we je alles over deze elektrische fiets. Natuurlijk nemen we daarbij ook de mening van het testpanel én onze eigen mening mee. 

Onze eerste indruk van de Koga E-Nova PT Unlimited

De Koga E-Nova PT Unlimited scoort in ieder geval hoog op de looks. Waar meestal lasnaden te zien zijn op aluminium fietsframes, is dat bij deze e-bike niet het geval. De lasnaden zijn zorgvuldig weggewerkt en in combinatie met de zijdeglans lak geeft dat deze elektrische fiets een mooi strak uiterlijk. De fiets is niet te log. Hij oogt eerder wat lichter en sportiever terwijl de zitpositie redelijk recht is. Het doet bijna een beetje denken aan een klassieke fiets zonder motor. 

Aandrijving van de Koga E-Nova PT Unlimited

Wanneer we verder kijken valt de riemaandrijving op. Dat is volgens ons altijd een pluspunt: riemaandrijvingen zijn onderhoudsvriendelijk en gaan lang mee. Ideaal voor wie niet te veel werk aan de fiets wil hebben. De E-Nova PT Unlimited is voorzien van een krachtige middenmotor die wij veel terugzien op onze e-bikes: de Bosch Active Line Plus. Deze motor kennen we bij 12GO Biking inmiddels wel; hij is stil, werkt soepel en is met een koppel van 50 Nm goed te gebruiken voor zowel kortere als lange fietstochten. Je trekt hiermee soepel op, en niet té snel. De fiets vliegt niet onder je vandaan bij het wegrijden of aanzetten waardoor je perfecte controle behoudt. 

De traploze Enviolo versnellingsnaaf zorgt ervoor dat je altijd in de juiste versnelling fietst. Met dit systeem heb je geen 'sprongen' tussen de versnellingen, maar stel je de versnellingsstand in middels een draaiknop. Daardoor heb je erg veel versnellingen en kun je in elke situatie het perfecte verzet vinden. 

Het display van de Koga E-Nova PT Unlimited

Het display van een e-bike is net zo belangrijk als de e-bike zelf. Wanneer de bediening niet fijn werkt kan dat het plezier van de e-bike wegnemen. Hierop bedien je namelijk alle instellingen van de motor en zie je je ritgegevens terug. Gelukkig zit het bekende en populaire Bosch Intuvia display op het stuur. Dit display is praktisch en heeft tal van functies zonder onoverzichtelijk te worden. 

  • Inzicht in ritgegevens zoals snelheid, afstand en ritduur
  • Inzicht in de accu en actieradius: hoe veel kilometer je nog op de accu kunt rijden..
  • Wisselen van rijdmodi van de motor: eco, automatisch, turbo of custom

Testrit op de Koga E-Nova PT Unlimited 

Eenmaal goed afgesteld - zowel het zadel als het stuur zijn af te stellen naar jouw wensen - stappen we op de fiets. De lage instap zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk op- en af kan stappen. Het is geen verrassing dat we snel en soepel wegrijden dankzij de voor ons bekende Bosch Active Line Plus motor. Het minimale geluid dat uit de motor komt valt niet op. Daardoor kunnen we met volle focus genieten van de omgeving en de overige specificaties van de fiets. 

Het zadel is volgens het testpanel niet razend populair. Een panellid geeft aan het zadel oncomfortabel te vinden. Tijdens onze testrit zijn wij neutraal over het zadel. Het zit niet geweldig lekker, maar wel comfortabel genoeg en we zouden best lekker nog een stuk doorfietsen. Wanneer je echter echt lange ritten wilt maken kunnen we ons voorstellen dat je graag een echt goed en comfortabel zadel wilt. Gelukkig is het zadel eenvoudig te vervangen voor een fijnere variant wanneer je merkt dat je niet prettig zit. Wij helpen je daar graag bij in onze winkel. 

Afgezien van het zadel welke niet voor iedereen geschikt lijkt, is deze fiets wel ideaal voor lange ritten. Doordat je zelf de keuze maakt tussen een 400 Wh, 500 Wh of 625 Wh accu kun je zelf een afweging maken tussen de gewenste actieradius en prijs. Een grotere accu is natuurlijk een stukje duurder dan de 400 Wh accu. Alle vier de accu's zijn geschikt om lekker lang mee op pad te gaan, maar wanneer je af en toe lange tochten wilt maken of in de heuvels wilt rijden is een grote accu aan te raden. Doordat de fiets met bijna 29 kilo een wat zwaardere fiets is, neem je hem niet gemakkelijk mee wanneer de accu leeg is. Laad je deze echter op tijd op? Dan heb je geen last van dit gewicht. Zelfs niet wanneer je naast de fiets loopt om hem bijvoorbeeld weg te zetten; de loopondersteuning zorgt ervoor dat de fiets makkelijk meerolt aan de hand. 

De Koga E-Nova PT Unlimited is voorzien van een geveerde voorvork en zadelpen. We voelen dat dit goed trillingen op het wegdek dempt en daardoor extra comfort geeft. De vering is echter te minimaal om grotere oneffenheden in het wegdek voldoende te dempen. Dat is voor ons niet storend; ook een klein stukje onverhard pad durfden we met deze e-bike prima aan, maar je moet je verwachtingen daar wel op afstemmen. 

Onze conclusie

Wij begrijpen wel dat deze fiets een 8,2 heeft gescoord bij de AD Fietstest 2023. Deze fiets is namelijk gewoon precies goed. Het heeft de functies die je verwacht bij een e-bike en dankzij het Intuvia display wordt fietsen op deze elektrische fiets nog eens extra comfortabel gemaakt. De combinatie van de Enviolo traploze versnellingsnaaf en de stille maar krachtige Bosch Active Line Plus middenmotor zorgt voor een natuurlijk rijgevoel en krachtige ondersteuning die op jouw wensen kan worden aangepast. De fiets is veelzijdig; zowel voor lange ritten als kortere stukjes is hij zeer geschikt. Op de bagagedrager bevestig je eenvoudig fietstassen zodat je lange dagen op pad kunt of je boodschappen kunt vervoeren.

Het is de perfecte e-bike voor wie een fiets zoekt voor alledaags gebruik maar ook af en toe een langere rit wilt maken. Daarnaast past de fiets bij je wanneer je comfort zoekt in een fiets en niet te veel onderhoud wilt hebben. 

4.299,99
Waardering:
91%
30% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.