Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Rondje van de Maand: Slot Loevestein en de Biesbosch (66 km)

Rondje van de Maand: Slot Loevestein en de Biesbosch (66 km)

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Als je eens wat nieuwe fietsroutes wilt ontdekken in de buurt van 12GO Biking, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 60 kilometer door het Groene Hart en omstreken, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop. 

Fietsrondje: Historisch toeren door het land van Heusden en Altena

Tussen de Boven Merwede en de Afgedamde Maas in het noorden en oosten, de Biesbosch in het westen en de Bergsche Maas in het zuiden vinden we het historische land van Heusden en Altena. Prachtig fietsgebied voor een rondje op de racefiets, toerfiets of e-bike! We stippelden een rondje uit door de Biesbosch, langs de dijk en door de polder, met een mooie tussenstop bij het imposante Slot Loevestein.

Wij starten de route bij de carpoolplaats bij de afslag Werkendam/Sleeuwijk aan de A27, maar je kunt de route uiteraard ook prima op een andere plek beginnen. De route kan je hier downloaden via Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Door de polder naar Slot Loevestein

We beginnen de route met een mooie lus door de polders van het land van Altena en langs de ruilverkavelde weilanden en akkers van het land van Heusden. Het is hier lekker rustig bollen en naast Altena en Babyloniënbroek komen we verder geen dorpen tegen. Na zo’n vijftien kilometer gefietst te hebben buigen we af naar het noorden tot aan de Afgedamde Maas. We volgen de rivier, die we oversteken bij de sluis van Andel, tot aan de samenvloeiing met de Waal in de Boven Merwede. Hier bevindt zich op de oostoever het middeleeuwse Slot Loevestein en op de westoever het vestingstadje Woudrichem.

Je kunt bij het slot of in het stadje prima terecht voor een eerste koffiestop of een lekkere lunch en als je de tijd hebt is een bezoek aan het slot zéér de moeite waard. Loevestein zit vol verhalen, zoals de belegeringen tijdens de Opstand tegen Spanje en de beroemde ontsnapping in een boekenkist van de in het slot gevangengezette humanist Hugo de Groot. Ook erg leuk om te bezoeken met kleine kinderen!

Slot Loevestein

Over de Dijk naar de Biesbosch

Vanaf het slot nemen we het pontje naar Woudrichem aan de overkant van de Afgedamde Maas. Vanaf Woudrichem is het eigenlijk alleen nog maar rechtdoor fietsen over de dijk tot aan Werkendam en de Biesbosch, slingerend langs de Boven Merwede en de Nieuwe Merwede. Vanaf Werkendam kom je al snel in de nieuwe natuur van de ontpolderde Noordwaard terecht. Dit voormalige landbouwgebied is grotendeels ontpolderd in het kader van het plan ‘Ruimte voor de Rivier’ van Rijkswaterstaat. Als je hier vaker komt is het bijzonder om telkens weer een nieuw landschap aan te treffen.

Na zo'n vijf kilometer fietsen vanaf Werkendam kom je in het Nationaal Park De Biesbosch terecht. Het Biesboschmuseum, dat zich bevindt op een eilandje in een van de vele geulen die het gebied doorsnijden, is zeker een bezoekje waard. Het museum heeft bovendien een uitstekende bistro waar je terecht kunt voor een lekkere lunch of een koffiestop. Vanaf het museum is het nog een kilometer of vijftien fietsen tot aan de carpoolplek aan de A27.


Copyright foto Biesboschmuseum: Studio Marco Vermeulen | Foto Slot Loevestein: Wikimedia Commons

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km) Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km)
Rondje van de maand: rondje Ringvaart Rondje van de maand: rondje Ringvaart
Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen
Rondje van de maand: Langs de Meije en De Molen (58 km) Rondje van de maand: Langs de Meije en De Molen (58 km)