Onze winkel is open

Menu

Welkom bij de grootste fietsenwinkel van Nederland. Met meer dan 8000 fietsen op voorraad, een professionele werkplaats en E-Bike Testcenter in onze winkel in Moordrecht ben je bij ons altijd aan het juiste adres voor jouw fietsplezier.

Fietsen. Het alternatief voor voetbal, tennis, hockey, golf en volleybal.

Datum:
24 maart 2020
Door:
Marten

Vanwege het corona-virus zijn alle contactsporten, of sporten waarbij je in aanraking komt met andere mensen, op dit moment niet mogelijk. Bij 12GO Biking merken we dat veel mensen wel fit willen blijven en op zoek zijn naar hun eerste sportieve fiets, maar het kan knap lastig zijn om te beoordelen wat je nou moet kopen. Om die mensen op gang te helpen vind je in dit artikel een stappenplan van vijf stappen die kunt volgen om te bepalen welke fiets het beste geschikt is voor jou en hoe het kopen van een fiets in z'n werk gaat bij 12GO Biking.


WAARSCHUWING / DISCLAIMER: FIETSEN IS HEEL VERSLAVEND. DIT WETEN WE UIT (EIGEN) ERVARING*

*Nu kun je in ieder geval niet zeggen dat we je niet gewaarschuwd hebben. 


Stap 1: Welke soorten sportieve fietsen zijn er?

Want welke sportieve fiets is er nou geschikt voor jou? Het hangt van een aantal dingen af, maar vooral van jezelf. Wat vind jij leuk om te doen? Ben je op zoek naar een adrenalinekick of wil op een rustig tempo je eigen regio beter leren kennen? We hebben de eigenschappen van de verschillende soorten sportieve fietsen voor je op een rijtje gezet

Filter

Racefiets

Kilometervreten op het asfalt. Meest geschikt voor langere fietstochten. Door de sportieve zithouding maak je makkelijk snelheid

Mountainbike

Komt het best op zijn recht op een mountainbike parcours maar kan ook op de weg gebruikt worden. Veelzijdige fiets met comfortabele zithouding

Fitness hybride

Hiermee fiets je op verharde wegen. Een fitness hybride is een racefiets met een recht stuur.

Trekkingfiets

Hiermee maak je kilometers en neem je bagage mee. Een trekking hybride heeft een bagagedrager, spatborden en verlichting.

Racefiets

Kilometervreten op het asfalt. Meest geschikt voor langere fietstochten. Door de sportieve zithouding maak je makkelijk snelheid

Mountainbike

Komt het best op zijn recht op een mountainbike parcours maar kan ook op de weg gebruikt worden. Veelzijdige fiets met comfortabele zithouding

Fitness hybride

Hiermee fiets je op verharde wegen. Een fitness hybride is een racefiets met een recht stuur.

Trekkingfiets

Hiermee maak je kilometers en neem je bagage mee. Een trekking hybride heeft een bagagedrager, spatborden en verlichting.

Naast de eigenschappen van de fiets zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden. Bij de ene fiets ga je zo op pad en bij de andere fiets komt er nog wat meer bij kijken zoals kleding, klikpedalen en bijvoorbeeld fietsschoenen.

Hoe makkelijk fiets je weg?

 • Racefiets: Racefietsen zonder goede fietsbroek is geen succes, dus je moet je wel even omkleden. Vervolgens stap je thuis op en begint te fietsen. Of het nu een half uur of een halve dag is. Veel fietsers kiezen er bij een racefiets voor om klikpedalen aan te schaffen en fietsschoenen te dragen. 
 • Mountainbike: Om echt te mountainbiken moet je naar een mountainbikeparcours. Op deze website vind je een overzicht van alle routes in Nederland. Als je dichtbij een parcours woont rij je er zo naar toe. Als je verder weg woont is het soms wel een gedoe om je (vieze) fiets in of op de auto mee te nemen. Aan de andere kant; met een mountainbike kun je ook prima op de weg fietsen. Zeker als het je meer gaat om het buiten zijn dan om zo ver mogelijk te fietsen
 • Fitness hybride: Eigenlijk is dit hetzelfde verhaal als bij een racefiets. Al is een fitness hybride beter geschikt om ook een rondje te maken in normale kleding. En fietst lekkerder in de stad en buitenwijken. Een racefiets rijdt vooral lekker op lange rechte wegen waar je niet teveel 'gestoort' wordt door rotondes, verkeerslichten enzovoorts. 
 • Trekkingfiets: Met een trekkingfiets is geen sportkleding nodig. Je stapt op rijdt je rondje en komt weer terug. Het aantal kilometers dat je rijdt zal minder zijn dan bijvoorbeeld met een racefiets. Een trekkingfiets heeft ook gelijk verlichting, spatborden en een bagagedrager, dat maakt dit type fiets lekker veelzijdig.

Wat heb je verder nog nodig?

 • Racefiets: Noodzaak: Helm, fietsschoenen, klikpedalen, bidon & bidonhouder, fietsbroek, fietsshirt/jack. Bekijk onze accessoireshulp om te zien wat je allemaal nog meer zou kunnen kopen.
 • Mountainbike: Noodzaak: Helm, fietsschoenen, klikpedalen, bidon & bidonhouder, fietsbroek, fietsshirt/jack. Bekijk onze accessoireshulp om te zien wat je allemaal nog meer zou kunnen kopen.
 • Fitness hybride: Noodzaak: Helm. Eventueel fietskleding en eventueel fietsschoenen
 • Trekkingfiets: Eventueel: Helm

Hoe zit het met onderhoud?

 • Racefiets: Een racefiets heeft als het droog weer is niet super veel aandacht nodig. Regelmatig de ketting schoonmaken en ontvetten moet wel gedaan worden. Na een rit in de regen goed schoonmaken
 • Mountainbike: Een mountainbike krijgt met name op de parcoursen meer te verduren dan een racefiets. Zeker als het modderig is. Schoonmaken kan dan een tijdrovende klus zijn. Als je alleen op de weg fietst heb je hier minder last van
 • Fitness hybride: Een fitness hybride is te vergelijken met een racefiets. Als je in mooi weer fietst is er weinig onderhoud nodig. na een regenbui op zijn minst afspuiten en goed laten drogen.
 • Trekkingfiets: Deze fietsen behoeven het minst onderhoud. Je kunt vele ritten maken zonder naar de fiets om te hoeven kijken. Wel af en toe de ketting invetten.

Stap 2: Wat krijg je voor je geld?

We kunnen natuurlijk niet vanaf het internet in jou portemonnee kijken, maar het spreekt voor zich dat er verschillen in prijs/kwaliteit zitten tussen fietsen. Je wilt de juiste voor de juiste prijs. Gelukkig ben je bij 12GO Biking aan het juiste adres als het gaat om veel fiets voor weinig geld

Racefiets

 • Instapsegment: vanaf € 549,- tot € 900,- > Dit zijn de instapmodellen, deze fietsen zijn ideaal als eerste racefiets. Deze fietsen zijn geschikt voor 1 a 2 ritjes per week. Reken erop dat de fiets dan +/- 3 jaar mee gaat, want de onderdelen slijten snel. De intensiteit waarmee je fiets en jouw gewicht/kracht zijn hierin een belangrijke factor.
 • Middenklasse: vanaf +/- € 900,- tot € 1500,- > Serieuzere racefietsen met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Verschil zit meer in de duurzaamheid van de onderdelen en de kwaliteit van de afwerking dan in het gewicht van de racefietsen. Hier zitten echte werkpaarden tussen, geschikt voor meerdere ritjes per week die het jaren volhouden.
 • Goed, beter, bestklasse: vanaf €+/- € 1500,- Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Boven de € 1500 hebben racefietsen schijfremmen, zijn luxer afgemonteerd en veel modellen hebben een carbon frame. Je koopt in dit segment een meer dan volwaardige racefiets waarmee je jaren vooruit kunt.

Mountainbike

 • Instapsegment: vanaf € 350,- tot € 600,- > deze fietsen zijn geschikt geschikt voor rijden op de weg en licht onverhard terrein. Het zijn geen volwaardige mountainbikes die dag-in dag-uit de zwaarst mogelijke parcoursen voorgeschoteld moeten krijgen. Een rit in het park of op een onverharde weg is daarentegen perfect met deze fiets. Reken er op dat bij regelmatig gebruik de fiets zo'n 3 jaar mee gaat, dan zijn de onderdelen wel versleten. Dan moet je óf en nieuwe fiets kopen óf een flinke onderhoudsbeurt uitvoeren.
 • Basisklasse: vanaf € 600,- tot € 1000,- > Als je af en toe mountainbikeparcours opzoekt, maar ook regelmatig een ritje op de weg maakt is deze fiets ideaal. Met deze fietsen kun je echt het bos in. Hoe lang de fiets mee gaat hangt af van hoe je de fiets onderhoud maar ook wat hij voor zijn kiezen krijgt. Jouw rijstijl, kracht en gewicht speelt hierin een belangrijke rol.
 • Middenklasse: vanaf € 1000,- tot € 1600,- > Dit zijn serieuzere mountainbikes met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Verschil zit meer in de duurzaamheid van de onderdelen en de kwaliteit van de afwerking dan in het gewicht van de racefietsen. Met name betere vering, remmen en schakelsysteem. Hier zitten echte werkpaarden tussen, geschikt voor meerdere ritjes per week die het jaren volhouden. 
 • Goed, beter, bestklasse: vanaf €+/- € 1500,- Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Full-suspension, hardtail, carbon. Alles om een topfiets te kopen; Lichter, betere rem- en schakelprestaties en een liichter framen. Je koopt in dit segment een meer dan volwaardige mountainbike waarmee je jaren vooruit kunt.

Fitness hybride

 • Instapsegment: vanaf € 350,- tot € 600,- > Deze fietsen zijn geschikt als je niet zo vaak gaat fietsen. Laten we zeggen 1 a 2 keer in de week in de zomermaanden. De onderdelen slijten relatief snel, waardoor je na een jaar of 2 a 3 tegen een flinke onderhoudspost aan kijkt of een nieuwe fiets moet kopen. Ben je van plan om regelmatig kilometers te maken, dan ben je beter af met een wat duurder model.
 • Middenklasse: vanaf € 600,-  > Met deze fitness fietsen kun je je lol op. Ze draaien hun hand niet om voor flink wat kilometers en gaan bovendien lang mee. De onderdelen zijn van prima kwaliteit en de afwerking van de fiets is ook dik in orde. Met deze fietsen kun je de komende jaren vooruit.

Trekkingfiets

 • Instapsegment: vanaf € 400,- tot € 750,- > Deze trekkingfietsen zijn geschikt om mee te beginnen, het zijn perfecte fietsen om stad en land te doorkruisen op mooie dagen. Voor weinig geld fiets je snel weg. We raden je niet aan om er mee op fietsvakantie te gaan, daarvoor zijn de onderdelen gewoon niet goed genoeg. Reken er op dat bij regelmatig gebruik de fiets zo'n 3 jaar mee gaat, dan zijn de onderdelen wel versleten. Dan moet je óf en nieuwe fiets kopen óf een flinke onderhoudsbeurt uitvoeren.
 • Middenklasse: vanaf € 750,- tot € 1500,- > Als je de fiets wat vaker gaat gebruiken, vbijvoorbeeld voor woon-werk verkeer, zijn er in deze klasse goede fietsen te vinden. Vaak al voorzien van schijfremmen, waardoor je onder alle omstandigheden goede remprestaties kunt verwachten. Hoe lang de fiets mee gaat hangt af van hoe je de fiets onderhoud maar ook wat hij voor zijn kiezen krijgt. Jouw rijstijl, kracht en gewicht speelt hierin een belangrijke rol.
 • Goed, beter, bestklassevanaf € 1500,- - > Dit zijn hele goede trekkingfietsen die gemaakt zijn voor langere ritten in allerlei weersomstandigheden. Er zitten echte vakantiefietsen tussen, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon in het weekend mee op uit trekken. De topmodellen hebben een onderhoudsvrije riemaandrijving, hydraulische schijfremmen, geveerde voorvork en de versnelling weggewerkt in de naaf. Alles gericht op comfort, kwaliteit en zo min mogelijk onderhoud(skosten) 

Stap 3: Het bepalen van de framemaat

Op het internet zijn vele trucjes te vinden waarbij geadviseerd wordt jouw binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met een bepaalde factor om zo de framemaat te berekenen.Deze methodes houden echter geen rekening met de specifieke geometrie van de verschillende merken en de huidige framematen.

Als je bij ons op de website een fiets bekijkt dan staat er per maat een lichaamslengte bij, hier is goed over nagedacht en klopt dan ook specifiek voor die fiets. Houdt daarom de lichaamslengtes aan die op onze website staan of neem contact op met onze klantenservice voor als je specifiek advies of uitleg wil krijgen.

Stap 4: Één fiets uitkiezen

Uit het enorme aanbod dat we bij 12GO Biking hebben moet je één fiets gaan kiezen. Dit doe je op basis van de kleur, prijs en onderdelen. Daarnaast wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen aan je nieuwe hobby. Wij gaan je daar bij helpen Als je bij de laatste stap selecteert in welke type fiets je geïnteresseerd bent sturen we je naar de specifieke pagina waar je de meest verkochte fietsen in die categorie vindt per prijsklasse. Deze fietsen zijn allemaal ruim op voorraad in alle verschillende maten

Je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze grote winkel voor advies. Wil je in dit Corona-tijdperk liever online bestellen, neem dan bij twijfel contact op. We adviseren je graag per mail of telefoon.

Stap 5: Welk type fiets wordt het?

Je weet nu alles wat je moet weten om een keus te kunnen maken. Dus zeg het maar... Welk type fiets gaat het worden? Dan helpen wij je op de volgende pagina verder met de meest verkochte fietsen van dit moment die op voorraad en in de aanbieding zijn!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: [email protected]  / Bel: 0182-621850  

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv
Instagram: @12go_biking 
Strava: @12GO Biking