Elektrische fiets met ketting
Elektrische fiets met ketting
Elektrische fietsen die aangedreven zijn met een ketting kunnen op twee verschillende manieren aangedreven zijn. Als eerste is er de mogelijkheid dat de fiets aangedreven is met behulp van een naafversnelling, dat betekent dat de versnellingen zich in de naaf bevinden. Daarnaast is er de mogelijkheid dat de fiets is aangedreven door een derailleur, waar de ketting in combinatie met de tandwielen aan de zijkant van de naaf ervoor zorgen dat jij vooruit kunt komen met de fiets. Een ketting slijt over het algemeen in op de tandwielen.
Bij een elektrische fiets met ketting en naafversnelling blijft de ketting in een rechte lijn liggen, terwijl de versnellingen in de naaf veranderen. Dit zorgt ervoor dat de ketting er moeilijk af kan schieten, omdat de ketting zelf weinig beweegt. Ook kan hier een gesloten kettingkast gemonteerd worden, zodat je beschermd bent tegen vuil in de ketting, en vuil op je broek.
Een elektrische fiets met een derailleurversnelling zorgt voor meer onderhoud. De ketting zal in de tandwielen slijten en je zult de ketting ook regelmatig moeten smeren omdat de ketting in open condities veel vuil zal opvangen en daardoor ook sneller zal slijten. De ketting krijgt meer te verduren omdat de ketting van tandwiel naar tandwiel gebracht wordt. Dit kan ook zorgen voor een hogere kans dat de ketting van de tandwielen af loopt. Een ketting met tandwielen is wel eenvoudig te vervangen.
E-bike met ketting kopen
Elektrische fietsen met kettingen zijn er in alle verschillende categorieën, in tegenstelling tussen een elektrische fiets met riemaandrijving. Dit komt vanwege de mogelijkheid tot het gebruiken van een derailleur, in plaats van alleen een naafversnelling. Elektrische fietsen die aangedreven zijn door een ketting zijn er in verschillende varianten, zoals:
- Elektrische stadsfietsen met ketting
- Elektrische hybride fietsen met ketting
- Elektrische mountainbikes met ketting
Lichaamslengte
Kies hier jouw lichaamslengte. Dit filter laat je de fietsen zien die een framemaat hebben die geschikt is voor jouw lichaamslengte.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Lichaamslengte
Kies je lichaamslengte waarmee wij de juiste maat dames- en herenfietsen hebben gekoppeld en combineer met de gewenste levertijd om de beschikbare fietsen te filteren.
Levertijd
Kracht motor
De kracht van de motor wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). Dit geeft een indicatie van hoe snel je elektrische fiets optrekt. Een krachtigere e-bike trekt sneller op.
Normaal: Dit zijn de motoren die gewoon doen wat ze moeten doen. Onder normaal verstaan we motoren tot 45 Nm.
Krachtig: Deze motoren trekken al een stukje sneller op dan normale motoren en bieden wat meer power op hellingen. Krachtige motoren hebben tussen de 45 en 75 Nm koppel.
Zeer krachtig: De aller sterkste motoren. Deze zorgen dat je iedere helling op kunt en ook met gemak over onverharde wegen kunt rijden. Alle motoren met meer dan 75 Nm vallen onder "zeer krachtig"
Motor type
Ieder motor merk heeft verschillende types in hun range. Afhankelijk van het type heb je meer of minder ondersteuning en een ander rijgevoel.
Belangrijkste merken uitgelicht:
Bosch motor types
Shimano motor types
Bafang motor types
Actieradius
De stelregel hierbij is dat je per 100 wattuur gemiddeld zo'n 15-25 kilometer kan fietsen, afhankelijk van motorstand en andere externe factoren.
De vuistregel die je kunt aanhouden is:
300 Wh: 35 - 60 km
400 Wh: 45 - 75 km
500 Wh: 60 - 120 km
600+ Wh: 75 - 150 km.
Kijk voor een uitgebreide uitleg over de actieradius van e-bikes in dit blog.
Type aandrijving
Ketting: De klassieke aandrijving die we kennen op fietsen.
Riemaandrijving: Je fiets wordt aangedreven door middel van een riem. Een riem heeft als grootste voordeel dat je hem nauwelijks hoeft te onderhouden. In ons blog vind je alles over riemaandrijving.
Versnellingen
Aanduiding hoeveel versnellingen er op de fiets zitten.
Naafversnelling: De versnellingen zitten alleen in de achternaaf, er wordt één getal gebruikt om het aantal versnellingen aan te duiden.
Derailleurversnelling: Je schakelt over verschillende tandwielen. Er wordt gebruik gemaakt van een 'x' aanduiding. Het getal voor de x is het aantal tandwielen bij de crank, het getal achter de x het aantal versnellingen dat je op de cassette hebt.