Datum:
5 oktober 2018
Door:
Tim
Delen

Tubeless banden: Schwalbe Pro One

De laatste jaren is de populariteit van Tubeless banden flink toegenomen in de wielerwereld. Dit is ook niet geheel onbegrijpelijk, aangezien het rijden met Tubeless banden een flink aantal voordelen met zich meebrengt. In dit blog geven wij uitleg over deze voordelen, maar bespreken wij ook de nadelen die hiermee gepaard gaan. Daarnaast besteden we aandacht aan een van de populairste Tubeless banden van dit moment: de Schwalbe Pro One

Het Tubeless systeem

Voordat we de voor- en nadelen van Tubeless banden bespreken, geven we graag eerst wat meer informatie over het Tubeless bandensysteem in zijn geheel. Een Tubeless bandensysteem bestaat namelijk uit een Tubeless-ready velg, een Tubeless buitenband en de bijbehorende vloeibare latex. Door deze onderdelen te combineren ontstaat een luchtdichte afsluiting tussen de velg en de buitenband, waardoor een binnenband overbodig wordt.

cube Pro one

Voordelen van tubeless

Het rijden met Tubeless banden levert een flink aantal voordelen op, waaronder dus het feit dat je voortaan je binneband thuis kunt laten. Dit levert niet alleen een gewichtsbesparing op, maar zorgt er ook nog eens voor dat er geen wrijving meer kan ontstaan tussen de binnen- en buitenband. Hierdoor heb je een lagere rolweerstand, kun je met een lagere bandenspanning rijden en heb je minder kans op een lekke band. Daarnaast zorgt de vloeibare latex ervoor dat kleine gaatjes, zelfs tijdens je rit, direct worden gedicht.

  • Minder kans op lek rijden
  • Minder rolweerstand
  • Meer comfort

Nadelen van tubeless

De bovengenoemde voordelen worden alleen bereikt wanneer je gebruik maakt van het gehele systeem, oftewel een combinatie van een Tubeless-ready velg, een Tubeless buitenband én de bijbehorende vloeibare latex. Dit is dan ook direct een van de grootste nadelen, omdat hiet niet vanzelfsprekend is dat iedere wielset is uitgerust met Tubeless-ready velgen. Wanneer je huidige wielset niet geschikt is, dien je dus een nieuwe Tubeless-ready wielset  aan te schaffen. Daarnaast zorgt de vloeibare latex er ook voor dat het lastiger is om een Tubeless band te monteren dan een traditionele binnen- en buitenband.

  • Niet iedere wielset is Tubeless-ready
  • Lastiger om te monteren

Cosmic Elite UST Disc Race Wielset 2018

Mavic Cosmic Elite UST Disc Race Wielset 2018

Met de Mavic Cosmic Elite race wielset is tubeless rijden betaalbaar.

€ 475,00

€ 299,00
38% KORTING
RS770 Disc Race Wielset

Shimano RS770 Disc Race Wielset

<p>De RS770 is een carbon wielset voor fietsen met schijfremmen, de set is geschikt voor de fanatieke wielrenner.</p>

€ 779,00

€ 545,30
31% KORTING
Paradigm Comp TLR Race Wielset

Bontrager Paradigm Comp TLR Race Wielset

<p>De Bontrager Paradigm Comp TLR is een zeer sterke en stijve race wielset met een uitstekende mix tussen duurzaamheid en prestaties. Het Stacked Lacing spaakpatroon van deze wielset resulteert in een betere spaakhoek waardoor het wiel stijver wordt en een betere respons en strakker rijgevoel geeft.&nbsp;</p>

€ 599,00

Schwalbe Pro One

Schwalbe heeft zich de afgelopen jaren intensief bezig gehouden met de ontwikkeling van Tubeless banden. Het resultaat mag er dan ook zeker zijn, want dankzij de kennis die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan is een van de betere Tubeless banden op de markt verschenen: de Schwalbe Pro One. Deze lichtgewicht raceband heeft ondertussen al meerdere onafhankelijke tests gewonnen, mede dankzij het gebruik van een Tubeless Easy en MicroSkin constructie. 

Tubeless Easy

Om een luchtdichte afsluiting tussen de buitenband en de velg te garanderen is de velgrand van een Tubeless-ready velg iets hoger dan bij een traditionele velg. Dit zorgt ervoor dat het monteren van een Tubeless buitenband meestal wat stroever verloopt. Schwalbe heeft dit probleem voor de Pro One weten te minimaliseren door gebruik te maken van een Tubeless Easy constructie. Hierdoor is deze band soepeler en een stuk eenvoudiger op de velg te plaatsen dan zijn naaste concurrenten. 

MicroSkin

De MicroSkin constructie van de Pro One zorgt ervoor dat deze band nog sneller, betrouwbaarder en lichter is dan zijn voorgangers. Dankzij deze constructie is het namelijk gelukt om het gewicht te reduceren tot slechts ca. 235 gram en de band beter te beschermen tegen insnijdingen van de zijwand. De combinatie van deze lichte constructie met een relatief zachte rubbersoort geven de Pro One unieke rijeigenschappen. Zo is deze band niet alleen erg snel, maar biedt hij ook nog eens optimale grip en comfort.

Pro one

Tips voor montage

Ondanks het feit dat de Pro One iets gemakkelijker laat monteren dan een aantal van zijn concurrenten, geven wij je graag nog wat extra tips voor de montage van een Tubeless band. Alleereerst is het verstandig om de bandhielen in te smeren met montagevloestof voordat je deze gaat monteren. Hierdoor plaatst de band zich namelijk gemakkelijker in de velg wanneer je deze oppompt. Daarbij is het gebruik van een vloerpomp met compressor ook sterk aan te raden. Hiermee kan namelijk in één keer een krachtige luchtstoot worden gegeven om de band op de juiste manier in de velg te plaatsen.

Natuurlijk kun je ook gewoon in onze werkplaats langskomen wanneer je het niet ziet zitten om je Tubeless banden zelf te monteren. Voor alle mogelijkheden of het maken van een afspraak kun je telefonisch contact opnemen of gewoon even een mail sturen naar werkplaats@12gobiking.nl.

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?