Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

De 10 meestgestelde vragen over racefietsen

De 10 meestgestelde vragen over racefietsen

Wanneer je begint met het zoeken naar een nieuwe fiets word je bedolven onder de informatie, waardoor je met meer vragen eindigt dan dat je begon. Wij zetten daarom de 10 meest gestelde vragen voor jou op een rij zodat jouw zoektocht een stuk gemakkelijker wordt.

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen in onze winkel bij het kopen van een racefiets voor jou op een rij!

Waar zitten de prijsverschillen in bij een racefiets?

Framemateriaal en afmontage. Zo is een carbon frame duurder, maar heeft het betere rijprestaties. De afmontage zorgt ook voor een prijsvorming, samen met overige onderdelen als de wielen die ook van carbon kunnen zijn. Rode draad is eigenlijk, hoe duurder hoe beter de rijprestaties. 

  •  Racefietsen tot €750 zijn geschikt om af en toe eens lekker een rondje te rijden maar zijn niet klaar voor zeer intensief gebruik.
  • Bij fietsen tot €900 maak je echt kennis met het wielrennen maar heb je nog niet de mogelijkheid om echt de bergen in te trekken. Bij fietsen tot €1300 kan je bergachtig terrein wel gaan bestormen. Toch is dit voor grote fietsplannen nog geen aanrader.
  • Tot €1600 heb je racefietsen van aluminium met carbon componenten en degelijke schakelgroepen. Tot €2000 krijg je instapmodellen met een carbon frame. 
  • Racefietsen vanaf €2000 zijn voor de fanatiekelingen die kicken op het blijven verbeteren van hun eerdere prestaties. Verwacht hier fietsen van lichter materiaal, carbon onderdelen en stijve frames. Met een fiets van €2500 kan je gemakkelijk meedoen op de lokale koersen.
  • Met racefietsen vanaf €3000 ben je wedstrijdproof! Ga je nóg een prijssegmentje hoger dan weet je zeker dat het niet aan je materiaal ligt en rijd je als een prof rond.
Welke framemaat heb ik nodig?

Meten is weten! Je totale lengte in combinatie met je binnenbeenlengte geeft een goede indicatie. In de winkel voeren wij eens statische meting uit. Bind je echter niet te veel aan één framemaat, elke fiets heeft een andere geometrie en zo heb je niet voor elke fiets dezelfde framemaat nodig.

  • Meer over de framemaat weten? Lees dan onze blog
Wat is het verschil tussen Sram en Shimano?

Shimano en Sram zijn concurrernde merken op het gebied van versnellingsgroepen op de racefietsen en mountainbikes. Voor ieder budget is er wel een versnellingsgroep bij Shimano en Sram te vinden. Sram onderscheidt zich voornamelijk met het elektronisch schakelen ten opzichte van Shimano door de draadloze versnellingsgroepen (AXS). Sram schakelt vaak wat directer en Shimano wat soepeler. 

  • Lees meer over Shimano VS SRAM. 
Wat zijn de verschillen tussen versnellingsgroepen?

Voor ieder budget is er wel een versnellingsgroep. Een duurdere versnellingsgroep is wat lichter, heeft een langere levensduur en voorziet je van betere schakelprestaties. Deze verschillen ga je merken naarmate je meer vraagt van deze onderdelen, bijvoorbeeld in de bergen of tijdens het rijden van wedstrijden.

  • Lees meer over Sram op de racefiets.
  • Lees meer over Shimano op de racefiets.
Wat is het verschil tussen aluminium en carbon?

Carbon is een licht en stijf materiaal wat ontstaat uit 1 mal. Dit biedt betere rijprestaties dan een aluminium frame wat ook iets minder licht is. Carbon is echter wel iets prijziger dan aluminium.

Zitten er geen pedalen op de fiets?

Racefietsen en mountainbikes worden bij ons standaard geleverd met kunststof pedalen. Toch is het een goed plan om eens goed te kijken welke pedalen je zou willen. Met bijvoorbeeld klikpedalen kan je meer kracht overbrengen omdat je naast duwen ook kan trekken. 

Wil je weten welke pedalen bij jou/jouw nieuwe fiets passen? Lees dan alles over fietspedalen.

Wat is het verschil tussen velg- en schijfremmen op de racefiets? Waar kan ik beter voor gaan?

Schijfremmen bieden meer remkracht en je kunt de remkracht ook beter doseren. Met name in slecht weer behouden schijfremmen de remkracht beter dan velgremmen. Ook heb je de mogelijkheid om bredere banden te monteren op een fiets met schijfremmen. Een racefiets met velgremmen is echter wel iets lichter.

 

Lees hier alles over schijfremmen

Lees hier alles over schijfremmen vs velgremmen

Hoe lang zit er garantie op de fiets?

Dit verschilt per merk. Trek, Merida en Cannondale geven levenslang garantie op de frames. Bij Cannondale moet je dit echter niet vergeten te registeren via de website. Bij overige merken loopt dit uiteen van 2 tot 5 jaar. Verreweg de meeste racefietsen zijn afgemonteerd met een versnellingsgroep van Shimano, waar 2 jaar garantie op zit (Dura-Ace 3 jaar). 

Lees hier meer over garantie. 

Wat zijn de verschillen in houding?

geo Geometrie

       Aero                                                      Normaal                                            Endurance            

Je hebt drie type racefietsen: endurance, normaal (klimfiets) en aero. Op de endurance racefietsen heb je de meest comfortabele houding, op een aero racefiets zit je in de diepste zithouding en op de normale racefietsen zit je in een neutrale zithouding tussen de aero en endurance racefietsen in.

Lees hier meer over houding bij een racefiets.

Kan ik bredere banden op de racefiets zetten?

Dit is afhankelijk van de wielset, frame en remmen. De wielen zijn over het algemeen niet het probleem, daar passen vaak vrij brede banden op. Wanneer je velgremmen op je fiets hebt, is de kans groot dat het monteren van bredere banden niet gaat. Je hebt door de remhoeven namelijk minder bandenvrijheid en je kunt afhankelijk van de fiets geen bredere banden monteren dan 25 of 28 mm.

Ook het frame speelt een rol. Wanneer je schijfremmen hebt, zitten de remmen gelukkig niet in de weg, maar je hebt nog wel te maken met een voorvork en achterbrug waar de band tussen moet passen. Op steeds meer fietsen met schijfremmen kun je banden tot wel 32 mm breed monteren. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Top 5 winterbanden voor op de racefiets Top 5 winterbanden voor op de racefiets
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000 12GO's Keuzehulp: Racefietsen onder de €1000
Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets? Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning voor mijn racefiets?