Datum:
1 oktober 2018
Door:
Tim
Delen

Schwalbe MTB banden: ADDIX

Iedereen gebruikt zijn mountainbike wel op een andere manier. Waar de een kiest voor een wekelijkse toertocht door de bossen, kiest de ander voor dagelijkse training en wedstrijden op het hoogste niveau. Dit zorgt ervoor dat iedere rijder verschillende eisen aan zijn band stelt. Om zo goed mogelijk aan deze individuele wensen te kunnen voldoen heeft Schwalbe een unieke technologie ontwikkeld: ADDIX. Wat dit precies inhoudt en voor welke variant je het beste kunt kiezen leggen we in deze blog aan je uit.

Bekijk: alle mountainbike banden / alle Schwalbe mountainbike banden

Waarom ADDIX?

De meest ideale situatie doet zich voor wanneer een band de volgende vier eigenschappen bezit: veel grip, weinig rolweerstand, goede demping en een lange levensduur. In de praktijk is het echter onmogelijk om een band te ontwikkelen die aan al deze eisen voldoet. Zo scoort een band met zeer veel grip meestal niet erg hoog op het gebied van rolweerstand, en heeft een zachte band met veel demping meestal een kortere levensduur. Dit klassieke conflict bij de productie van banden, waarbij de verbetering van één eigenschap ten koste gaat van een ander, heeft Schwalbe opgelost met de ontwikkeling van ADDIX.

ADDIX is een speciale en unieke mixtechnologie die het mogelijk maakt om een mountainbikeband met verschillende rubbersamenstellingen te produceren. Hierdoor hoeft men minder concessies te doen en is het mogelijk om voor iedere uitdaging een ideale band samen te stellen. Deze nieuwe techniek heeft er dan ook toe geleid dat er 4 compleet nieuwe ‘compounds’  zijn ontwikkeld voor alle banden uit de EVO-collectie van Schwalbe: SPEED, SPEEDGRIP, SOFT en ULTRASOFT. Deze namen benoemen het karakter van de compound en zijn te herkennen aan de verschillende kleurstrepen die op de banden zijn aangebracht.

trek hardtail

Speed, Speedgrip, Soft of Ultrasoft

Schwalbe heeft iedere compound speciaal ontwikkeld voor een aantal specifieke omstandigheden en doelgroepen. Ongetwijfeld dat een van deze varianten dan ook het beste bij jou rijstijl past. Het is alleen erg lastig om op basis van alleen de naam te bepalen welke dit precies is. Daarom bespreken we hieronder de verschillende varianten en hun rijeigenschappen, waardoor jij de volgende keer gegarandeerd de juiste band aanschaft. 

Speed

Deze compound is ontwikkeld met het oog op pure snelheid en hierdoor ideaal voor de XC-wedstrijdrijder. Deze variant biedt namelijk extreem veel grip en een lage rolweerstand; ideale eigenschappen om de concurrentie op achterstand te houden. Het nadeel van deze compound is dat deze minder demping biedt en hierdoor wat minder comfortabel rijdt. Je herkent deze compound aan de rode kleurstreep op de band. 

Speedgrip

De Speedgrip is een echte allrounder en biedt fantastische rijeigenschappen voor XC, All-Mountain en Trail. Deze compound is samengesteld met het oog op lange, comfortabele tochten en biedt dan ook een lange levensduur, goede demping en veel grip. Deze eigenschappen zorgen er wel voor dat er een concessie is gedaan op het gebied van rolweerstand. Je herkent deze compound aan de blauwe kleurstreep op de band. 

Soft

De Soft compound hoort thuis in de Enduro- en Downhillwereld, maar past ook zeker bij de veeleisende Trail en All-Mountain rijders.  Deze variant blinkt namelijk uit op het gebied van demping en grip dankzij de zachtere compound. Daarbij is natuurlijk de verwachting dat er een grote concessie is gedaan op het gebied van levensduur, maar Schwalbe heeft het voor elkaar gekregen om hier zo min mogelijk op in te leveren. Je herkent deze compound aan de oranje kleurstreep op de band. 

Ultrasoft

De Ultrasoft compound is speciaal ontwikkeld voor Enduro en Downhill en biedt ten opzichte van de Soft compound nóg meer grip en demping. Deze variant zuigt zich bijna vast aan de ondergrond, waardoor je maximale controle hebt in iedere situatie. Doordat deze compound erg zacht is, heeft deze wel een minder lange levensduur. Je herkent deze compound aan de paarse kleurstreep op de band. 

trek downhill

Ons advies

Wanneer je vooral in Nederland fietst kun je het beste gebruik maken van de Speed en Speedgrip compound. Deze varianten bieden namelijk een lage rolweerstand en voldoende comfort. Met name de Racing Ralph, Rocket Ron en Nobby Nic zijn daarbij ideaal voor ritten door het bos of over een technische trail, ieder met hun eigen kenmerkende eigenschappen. De Racing Ralph is namelijk gemaakt voor pure snelheid, terwijl de Rocket Ron en Nobby Nic meer als echte allrounders kunnen worden gezien.

Nobby Nic Addix Speedgrip Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

Schwalbe Nobby Nic Addix Speedgrip Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

<p>Is het parcours grover, ruiger en steiler? Dan is de Schwalbe Nobby Nic een uitstekende keuze. Door de grote noppen in het midden is ook hard remmen op een losse ondergrond geen enkel probleem. Door de grote schoudernoppen geeft de Nobby Nic ook in de bochten veel vertrouwen, zowel bij een nat als droog parcours.</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 57,90

Vanaf

Normale prijs: € 44,95

Vanaf € 39,95

32% KORTING
Racing Ralph Addix Speed Liteskin Vouw Buitenband MTB

Schwalbe Racing Ralph Addix Speed Liteskin Vouw Buitenband MTB

<p>De Schwalbe Racing Ralph biedt de perfecte combinatie tussen snelheid en grip op droge parcours. Door de hogere noppen aan de zijkant biedt deze band een lage rolweerstand rechtdoor en voldoende grip in de bochten. Perfect om te gebruiken als achterband in combinatie met een Rocket Ron op het voorwiel.</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 57,90

€ 39,95
Rocket Ron Addix Speed Liteskin Vouw Buitenband MTB

Schwalbe Rocket Ron Addix Speed Liteskin Vouw Buitenband MTB

<p>De Schwalbe Rocket Ron is een echte all-round band die met name uitstekend geschikt is als wedstrijdband in de wat grovere en natte omstandigheden. Door de ruimte tussen de noppen heeft deze band een hoog zelfreinigend vermogen.</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 57,90

€ 39,95

Mocht je van plan zijn om een uitdagende Enduro of Downhill te rijden, dan kun je beter gebruik maken van de Soft en Ultrasoft compound. Deze banden bieden namelijk de meeste grip en demping. Voor de meest extreme afdalingen kun je daarbij het beste gebruik maken van de Hans Dampf, Magic Mary en Dirty Dan. De compound van deze banden blijft zelfs in koude omstandigheden zeer soepel, waardoor ze het hele jaar door zijn te gebruiken.

Dirty Dan Addix Ultra Soft Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

Schwalbe Dirty Dan Addix Ultra Soft Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

<p>De Schwalbe Dirty Dan is een enduro / downhill band voor de natste omstandigheden. Deze band geeft oneindig veel grip doordat de hoge noppen zich vastbijten in de diepe en zachte ondergrond. De dubbellaagse karkasconstructtie maakt de band dan wel iets zwaarder, maar geeft je wel extra veel vertrouwen. </p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 57,90

€ 39,95
32% KORTING
Hans Dampf Addix Soft Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

Schwalbe Hans Dampf Addix Soft Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

<p>De Schwalbe Hans Dampf is een allround band geschikt voor ieder enduro-parcours. Door zijn uitgekiende profiel (lijkt op de welbekende Nobby Nic maar dan vele malen grover) is dit de ideale partner op zowel ruig terrein als uitdagende single trails.</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 57,90

Vanaf

Normale prijs: € 39,99

Vanaf € 39,95

Magic Mary Addix Ultra Soft Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

Schwalbe Magic Mary Addix Ultra Soft Snakeskin TLE Vouw Buitenband MTB

<p>De Schwalbe Magic Marry is de favoriet van de downhill- en endurotoppers op droge en semi-natte parcoursen. De sterke schoudernoppen zorgen dat je zelfs tot laat in de bocht kunt remmen. Door het open profiel blijft eventuele modder niet in het profiel kleven.</p>

Soort fiets
Mountainbike

€ 57,90

€ 39,95
32% KORTING

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?