Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche

Rondje van de maand: gravelen rond Lage Vuursche

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Als je eens wat nieuwe fietsroutes wilt ontdekken in de buurt van 12GO Biking, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 60 kilometer door het Groene Hart en omstreken, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop. 

Gravelen op de racefiets

Gravelfietsen zijn hot. De trend is overgewaaid uit de VS en Groot-Brittannië en slaat in Nederland ook flink aan. Voor het zwaardere werk kun je natuurlijk uitstekend terecht op de Veluwe, in Zuid-Limburg of net over de grens in de Ardennen of de Eifel, maar ook in de Randstad is genoeg gravel te vinden.

Zo kun je ook op veel plekken in het Groene Hart of op de Utrechtse Heuvelrug mooie onverharde fietspaden vinden. Het echt zware gravelwerk is het meestal niet, maar groot voordeel hiervan is wel dat je ook op je gewone racefiets de drukke weg en de auto's achter je kunt laten om de rust van bos of polder op te zoeken. Pomp je 28 of 30 mm banden wat zachter op tot een bar of 5 a 6 en je hebt al het comfort en de grip die je nodig hebt.

De route

Onze route begint in Lage Vuursche, bij pannenkoekenboerderij de Vuursche Boer. De legendarische Gerrie Knetemann kwam hier regelmatig een pannenkoek eten tijdens zijn trainingsritten en werd uiteindelijk ook mede-eigenaar van het restaurant – dat trouwens tot de Nederlandse pannenkoekentop behoort. Wielergeschiedenis met smaak dus. Aan jou de keuze of je begint of eindigt met een pannekoek.

Let op: er zit een kleine wijziging in het gpx bestand ten opzichte van de hieronder weergegeven route: het fietspad langs Landgoed Pijnenburg is namelijk afgesloten door de eigenaar.

Je kunt de route hier als gpx downloaden vanaf Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Slingerend rondom Hilversum

Vanuit Lage Vuursche rijden we over de Koudelaan naar het westen. Na krap een kilometer komen we het eerste grindpad tegen, dat ons door het bos en over de A27 richting Hilversum voert. Voordat we Hilversum bereiken komen we de Hoorneboegse Heide tegen, waar we hopelijk de eerste paars bloeiende heide van de rit tegenkomen.

In augustus en september staat de hei hier mooi paars in bloei.

Nadat we een onvermijdelijk stukje Hilversum door zijn gestoken laten we de bebouwde kom snel weer achter ons en maken we een mooie grotendeels onverharde slinger door de heidevelden en bossen van het Gooi.

Terug richting Lage Vuursche

Nadat we de A27 weer zijn overgestoken volgen we voor een paar kilometer het fietspad langs de Zandheuvelweg richting Soest. Al snel laten we de doorgaande route weer achter ons en bij het achttiende-eeuwse kasteel Groeneveld duiken we het bos weer in. Op het terras van het in het oude koetshuis gevestigde grand café kun je terecht voor een uitstekende lunch.

kasteel groeneveld Bij het achttiende-eeuwse kasteel Groeneveld kun je prima lunchen.

Als we weer bij Lage Vuursche in de buurt komen slaan we linksaf voor een tweede lus richting Soesterberg. Omdat het fietspad op Pijnenburg is afgesloten fietsen we hier een stukje om terug langs Lage Vuursche voor we aan de tweede lus beginnen. Heb je het onderhand wel gezien? Dank kun je ook in Lage Vuursche afstappen en het bij een ronde van zo’n 42 kilometer te houden.

Door het bos naar Soesterberg

Onder Soest langs volgen we het onverharde fietspad richting de oude vliegbasis van Soesterberg. Tegenwoordig zit hier het Nationaal Militair Museum gevestigd en kun je over de oude landingsbanen wandelen of fietsen. Zeker als je dat nog nooit hebt gedaan is dat behoorlijk indrukwekkend. Voor het museum staan bovendien een aantal oude gevechtsvliegtuigen geparkeerd die je ook op de fiets van dichtbij kunt bekijken.

Nadat we de basis zijn overgestoken steken we ten slotte door het bos weer terug naar Lage Vuursche. Tijd voor een pannenkoek!

Nog een mooie strook onverhard op de terugweg.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig? Koopgids: Welke gravelband heb ik nodig?
Uitgelicht: De beste gravelbikes van dit moment Uitgelicht: De beste gravelbikes van dit moment
De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021 De vernieuwde Cannondale Topstone Carbon 2021
Review Trek Checkpoint ALR 5: alles wat je nodig hebt in één fiets Review Trek Checkpoint ALR 5: alles wat je nodig hebt in één fiets