Datum:
3 december 2018
Door:
Joas
Delen

Rondje van de maand: Oudewater - Jaarsveld - Schoonhoven

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Als je eens wat nieuwe fietsroutes wilt ontdekken in de buurt van 12GO Biking, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’. Mooie tochtjes van zo’n 60 kilometer door het Groene Hart en omstreken, voor iedereen te doen en voorzien van een tip voor een fijne koffiestop. 

Rondje Jaarsveld

Dit rondje van de maand begint en eindigt op de historische Markt in Gouda. Het beginpunt van de eigenlijke route is de bij veel Goudse fietsers welbekende Stolwijkersluis. De eerste helft van het rondje zal meer ervaren fietsers uit de regio bekend zijn, maar in de tweede helft van het rondje zijn een paar kleinere weggetjes en zelfs twee onverharde stroken opgenomen. Een avontuurlijk rondje, vlak in de buurt.

Je kunt de route hier downloaden op Strava. En je kunt natuurlijk ook lid worden van de 12GO Biking Strava Club.

Via Oudewater naar Jaarsveld aan de Lek

Vanaf Gouda vertrekken we in oostelijke richting. We volgen de loop van de Hollandse IJssel en blijven aan de noordkant van het water. Via de Steinse Dijk en Hekendorpse Buurt fietsen we langs Haastrecht en Hekendorp naar Oudewater. Dit is een prachtig stuk om te fietsen, met mooie uitzichten op de Steinse Dijk en veel beschutting op de Hekendorpse Buurt. Dit weggetje met boerderijen aan de ene kant en de met fruitbomen beplante dijk aan de andere kant is ronduit schilderachtig. In de zomer is het ook een echte aanrader om aan deze weg kersen en ander fruit te gaan eten bij de kersenboomgaard tegenover Hekendorpse Buurt 71-75.

Bij Oudewater buigen we af naar het zuiden. Dwars door de gelijknamige Lopikerwaard fietsen we naar het plaatsje Lopik. Met een lusje fietsen we om het dorp heen en bij Jaarsveld fietsen we de Lekdijk op.

Onverhard naar Schoonhoven

We volgen de Lekdijk voor zo’n 4,5 kilometer tot aan de kruising met de Tiendweg. Hier verlaten we de dijk. Je kunt dit weggetje makkelijk voorbijfietsen. Op het kruispunt staat een richtingwijzer voor de knooppuntenroute: volg hier het bordje ‘alternatieve route’ en sla af naar rechts. Deze weg voert je achter de huizen langs door de polder naar Schoonhoven en is over een lengte van zo’n twee kilometer onverhard. Vlak voor Schoonhoven zoeken we de Lekdijk weer op. In het stadje aangekomen kun je voor een goede koffiestop terecht bij het al eerder door ons aanbevolen wielercafé Fausto op de hoek van de Haven.

Met een slinger door de Krimpenerwaard terug naar Gouda

Het laatste stuk van de route fietsen we over verschillende boerenweggetjes, fietspaden en nog een strook halfverhard karrenspoor door de Krimpenerwaard weer terug naar Gouda. Prachtig fietsen, maar omdat veel weggetjes erg smal zijn is het wel zaak om hier goed op te blijven letten en je op de racefiets een beetje bescheiden op te stellen tegenover je medeweggebruikers. In Gouda aangekomen kun je nog een bak koffie drinken of lunchen op een van de verwarmde terrassen van de markt. Je kunt natuurlijk ook nog een klein stukje doorfietsen naar 12GO Biking voor dat paar warmere handschoenen, een nieuw winterjack, of om je onder het genot van een kop koffie te oriënteren op een gravelbike...

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!

Mail: info@12gobiking.nl  / Bel: 0182-621850  / Whatsapp: 06-19922445

Volg ons ook op social media.
Facebook: @12gobikingbv / Instagram: @12go_biking / Strava: @12GO Biking

Meer Lezen ?