Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

La Marmotte, de tocht der tochten!

La Marmotte, de tocht der tochten!

In Nederland kennen we de Elfstedentocht als de tocht der tochten, maar door een gebrek aan vorst hebben we die sinds 1997 niet meer gereden. In Frankrijk wordt er nog wel ieder jaar een tocht georganiseerd die wat ons betreft dankzij de 170 kilometer en 5600 hoogtemeters de titel “Tocht der tochten” zeker verdient. La Marmotte Alpes 2020 wordt op zondag 5 juli verreden en is alweer de 39e editie. De naam La Marmotte heeft een logische afkomst, de marmotten in het gebied van de route zijn vooral ’s ochtends vroeg te zien. Voor alleen deze prachtige dieren is het al de moeite om de reis naar Frankrijk te maken en de cyclosportive La Marmotte te fietsen.

Route La Marmotte Alpes

La Marmotte start al vanaf 1982 in Le Bourg-d’Oisans aan de voet van Alpe d’Huez, maar voor die berg moet je nog even geduld hebben. Na een aantal vlakke kilometers is de Col du Glandon de eerst klim van de dag. Misschien niet de bekendste Alpenreus, maar wie deze klim onderschat zal dat zeker gaan voelen in het laatste deel van de klim. De eerste kilometers van de bijna 30 kilometer lange klim lopen wat op en af, maar eenmaal rechtsaf het bos in begint de klim pas echt. Kilometers lang gaat het tegen de 10% gemiddeld omhoog. Eenmaal in het dorpje Le Rivier D’Allemont kun je rustig op adem komen, waar na een korte afdaling het zwaarste stuk van de Col du Glandon begint. Langs prachtige rotsen gaat het zeker een kilometer gemiddeld 16% omhoog. Het tweede deel van de Col is een stuk prettiger, een geleidelijke stijging rond de 7% zorgt ervoor dat je in een lekker ritme kunt komen tot de top. Vergeet vooral hier niet om je heen te kijken, naast het prachtige stuwmeer is dit dé plek in de route om een marmot te spotten!

Hoogteprofiel Marmotte Alpen

Wie denkt in het dal tot aan de voet van de Col du Télégraphe te kunnen bijkomen heeft het mis. Na de afdeling van de Glandon moet in 30 kilometer nog 300 hoogtemeters gemaakt worden tot Saint Michel de Maurienne, waar de Col du Télégraphe opdoemt. Sparen is hier het advies, met 12 kilometer aan 7% is het misschien de makkelijkste klim van La Marmotte, maar met wat komen gaat wel cruciaal om hier niet te veel energie te verliezen. Wat komen gaat? Ja, het zwaarste stuk van de route begint nu. De derde col is de beroemde Col Du Galibier. Met cijfers van 18 kilometer en 6.8% gemiddeld lijkt dit nog niet eens een onmogelijke opgave, maar het venijn zit in de staart. De top ligt op 2642 meter hoogte, wat minder zuurstof betekent. Na zo’n 8 kilometer sla je rechtsaf een bruggetje over waar je direct een muur voor je krijgt, stijgingspercentages rond de 9% stoppen pas wanneer je de top hebt bereikt. Na een lange afdaling van 40 kilometer begint het slotstuk: Alpe d’Huez. Nog één keer 12 kilometer afzien tot de finish in zicht is.

Aan de uitslag van La Marmotte Alpes is te zien dat de cyclosportive de mannen en vrouwen zich van de jongens en meisjes kunnen onderscheiden, namen als Laurens ten Dam en Sander Armée stonden in 2003 en 2012 bovenaan de ranglijst.

Tips voorbereiding en verblijf La Marmotte

Een afstand van 170 kilometer is niet niks, zeker niet met zoveel hoogtemeters. Duurtrainingen zijn logischerwijs belangrijk,  maar verlies jezelf ook niet in eindeloze duurtrainingen. Beklimmingen duren gemiddeld 1 tot 2 uur waarna er tijd is voor herstel in de afdaling. Tempotrainingen van 1 tot 2 uur kunnen dan ook helpen om de stijgingspercentages goed aan te kunnen zonder dat je continu op je limiet fietst. Over deze klimtraining in het vlakke Nederland lees je hier meer.  Afhankelijk van je lichaam en inspanning kun je tijdens La Marmotte tot wel 10.000 kcal verbranden, eten dus! Meer tips over voeding lees je hier.

De Tour win je in bed zei Joop Zoetemelk ooit, dit geldt natuurlijk ook voor La Marmotte. Een hotel in de buurt van de start is daarom erg belangrijk. Bij zowel La Marmotte Alpes als Pyrénées ligt de start centraal tussen alle cols in. De week voor de start kun je je ideaal voorbereiden. De start vindt vaak vroeg in de ochtend plaats, ook daarom is het verstandig om een hotel dichtbij de start te boeken. Zorg wel dat je op tijd bent, want met 5000 tot 7000 deelnemers zijn veel hotels vroeg volgeboekt.

Op de top van Alpe d'Huez zijn meerdere hotels en chalets, zo kun je na afloop van La Marmotte direct tot rust komen.

La Marmotte Pyrénées

Voor wie de bekende La Marmotte Alpes al gedaan heeft is er sinds 2016 een alternatief: La Marmotte Pyrénées. De naam zegt het al, een Gran Fondo door de Franse Pyreneeën.  Met 160 kilometer en 5600 hoogtemeters doet deze tocht niet onder voor zijn oudere broer in de Franse Alpen. Ook hier bestaat de route uit legendarische cols uit de Tour de France.

De route van La Marmotte Pyrénées 2020 begint op zondag 30 augustus niet met een opwarmertje, na de start in Argèles Gazost begint de warming-up namelijk vanuit Luz St. Sauveur met de Col du Tourmalet. Vervolgens zijn de minder bekende Col de La Hourquette d’Ancizan en de Col d’Aspin aan de beurt. Omdat de organisatie nog wat hoogtemeters te kort komt is de vierde klim een bekende, opnieuw wordt de Col du Tourmalet aangedaan. Dit maal vanaf de kant die aan het begin van de route nog werd afgedaald. Het toetje van La Marmotte Pyrénées is de klim naar Luz Ardiden, een heerlijk lopende klim van 14 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km) Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km)
Rondje van de maand: rondje Ringvaart Rondje van de maand: rondje Ringvaart
Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen
Rondje van de maand: Langs de Meije en De Molen (58 km) Rondje van de maand: Langs de Meije en De Molen (58 km)