Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Koopgids: Fietshandschoenen voor de winter 2020/2021

Datum:
3 december 2020
Door:
Arne

Als je ook tijdens de koude en donkere maanden van het jaar door wilt trainen is het belangrijk om een goed paar handschoenen te hebben die bij jouw behoeftes aansluit. Je wilt niet op de fiets zitten met koude, of zelfs bevroren vingers, want dit gaat ten koste van je schakel- en remprestaties en van de grip op het stuur. Maar welke handschoen  heb jij eigenlijk nodig? In deze blog zetten we voor jou de mogelijkheden uiteen.

Padding of geen padding?

Padding is de extra dempingslaag die in de handschoen verwerkt zit. Hoe dikker deze laag is, hoe groter het effect is van de demping. Het is echter ook afhankelijk van wat voor type fietser jij bent hoeveel demping je nodig hebt. Als je enkel over vlak terrein rijdt met een racefiets heb je minder padding nodig dan wanneer je gaat mountainbiken. Het is wel belangrijk dat je niet te weinig demping hebt, als je te veel schokken direct op je handen moet verwerken is de kans op blessures namelijk groter. 

Bekijk hier alle winterhandschoenen met padding en hier alle winterhandschoenen zonder padding.

GripGrab handschoenen op stuur

Winddicht

Als je wel graag door blijft trainen in de herfst en winter, maar op de natte dagen toch liever binnen blijft zijn winddichte handschoenen de optie voor jou. Je handen vangen bij het fietsen altijd veel wind, waardoor ze bij veel wind dus ook snel afkoelen. Winddichte handschoenen houden de gure herfstwind en de kille winterwind buiten, waardoor je handen goed warm blijven en jij comfortabel door kunt blijven trainen.

Sommige handschoenen zijn volledig winddicht, maar de meesten alleen op de bovenkant van de hand. Het voordeel van rondom winddichte handschoenen is dat het altijd alle wind tegen zal houden, terwijl je met handschoenen waarvan alleen de voorzijde winddicht is nog wel last blijft houden van bijvoorbeeld zijwind. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten! De meeste winddichte handschoenen zijn ook waterafstotend, waardoor je ook bij een onverwachte bui nog redelijk droge handen houdt.

Een goed voorbeeld van een goede winddichte handschoen is de GripGrab Ride winterhandschoen. Deze handschoen is ideaal voor in natte en koude omstandigheden. Wanneer je stilstaat om je route te checken op je telefoon, hoeven deze handschoenen niet uitgetrokken te worden, de duim is namelijk touchscreen compatible. 

Bekijk hier alle winddichte winterhandschoenen.

Waterdicht en winddicht

Wanneer je door weer en wind blijft trainen, heb je daar ook een uitstekend paar handschoenen voor nodig dat je van alle mogelijke luxe voorziet, want ook de koude regen mag jou niet weerhouden van het maximale uit jezelf halen. Echt waterdicht zijn (helaas) maar weinig handschoenen, de meeste zijn waterafstotend. Dit houdt bij motregen en lichte miezer het meeste water wel tegen, maar bij zwaardere buien komt het water dan toch naar binnen. In zo’n situatie zijn waterdichte handschoenen geen overbodige luxe.

Let wel op, veel handschoenen zullen toch water doorlaten als ze voor een langere tijd blootgesteld worden aan regen. De Roeckl Rocca GTX en Gore C5 GTX zijn een van de weinige handschoenen die hier geen last van hebben, door de GoreTex voering. Alle waterdichte handschoenen zijn ook winddicht, hiermee vang je dus twee vliegen in één klap.

Bekijk hier alle waterdichte winterhandschoenen.

Sealskinz All Weather

Two-finger

Voor de koukleum die toch wil trainen in de winter, óf voor de mensen die zelfs bij de meest barre temperaturen blijven fietsen zijn de two-finger handschoenen. Deze handschoenen zijn een soort kruising tussen wanten en handschoenen. De handschoen is zo ontworpen dat ze je vingers dicht bij elkaar houden, om zo elkaar warm te houden. Doordat je nog wel ‘twee vingers’ hebt, is het verlies in schakel- en remprestaties minimaal en blijven je handen wel heerlijk warm, zelfs als alles om je heen bevroren is.

Materiaal fietshandschoenen 

De materialen bepalen voor een groot deel hoe de handschoen in elkaar zit en aanvoelt. Hieronder zijn enkele materialen te vinden. 

GORE-TEX® bevat een membraam waardoor ze winddicht, waterdicht en ademend zijn. Het bijzondere aan GORE TEX is dat dit materiaal ontzettend waterdicht is. Waterdichtheid is nooit volledig, maar bij GORE TEX materiaal komt dit wel heel erg in de buurt. Onder meer enkele Roeckl handschoenen zijn voorzien van GORE TEX materiaal. 

Merinowol: Andere handschoenen in ons assortiment zijn voorzien van merinowol. Het voordeel van deze warme stof is dat deze goed vocht reguleert. De wol is daarnaast zacht en jeukt niet. 

Clarino: Dit materiaal lijkt op een soort leer. Het voordeel van handschoenen met dit materiaal is dat ze gemakkelijk te wassen zijn. Ook zijn Clarino handschoenen vaak erg stevig. Fietshandschoenen zijn dan ook vaak alleen op zwakke plekken verstevigd met dit materiaal. 

Gripgrab Nordic handschoenen

Prijsklasses fietshandschoenen

Als je tussen de €20,- en €40,- uit wilt geven kom je uit op BBB  en instapmodellen van GripGrab. Voor deze prijs heb je al een prima paar winddichte en waterafstotende handschoenen, vaak met padding en met een prima pijs-kwaliteit verhouding.
Tussen de €40,- en €65,- heb je handschoenen van GripGrab, Castelli en Sealskinz, waarbij Sealskinz gefocust is op water- en winddichte handschoenen.
Boven de €65,- heb je handschoenen van Roeckl, de uitblinker op het gebied van handschoenen.

Bekijk de hele collectie fietshandschoenen!

Jouw winteroutfit compleet maken?

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!