Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Knooppunten fietsen

Knooppunten fietsen

Een goede route vinden om te fietsen kan soms lastiger zijn dan je denkt. De mooiste paden en de leukste routes liggen vaak verborgen in het mooie Nederland. Gelukkig zijn er fietsknooppunten, waardoor je gemakkelijk, leuke fietsroutes kunt uitstippelen. In dit blog vertellen wij jou alles wat je moet weten over het fietsen van knooppunten.

Fietsknooppunten

Fietsknooppunten, wat zijn dat eigenlijk? Om daar achter te komen moeten wij eerst even kijken naar alle fietspaden in Nederland. Er zijn een hoop fietspaden aangelegd, waar ook autoluwe wegen onder vallen. Op elke plek waar twee van deze paden elkaar kruisen is een fietsknooppunt ontstaan. Een fietsknooppunt is niets meer dan twee, of meer, mooie fietspaden die elkaar kruisen. Op deze manier kan je van knooppunt naar knooppunt fietsen. Bij elk fietsknooppunt staat een bord met informatie, waar alle fietsknooppunten op zijn aangegeven. Ook zie je de afstand naar de knooppunten in de omgeving. Onderweg wordt de weg gewezen door bordjes die de route aangeven naar de nabije fietsknooppunten. 

Fietsknooppunten route

Fietsknooppunten zijn ideaal om een route mee te maken. De knooppunten worden goed aangegeven en geven jou de kans om simpel en effectief een eenvoudige route samen te stellen. Je route bestaat immers enkel uit een aantal cijfers, die de knooppunten weergeven. Om een knooppunten route te maken is het belangrijk om van te voren goed op de beschikbare kaarten te kijken waarop je aansluitende knooppunten kunt vinden. Soms is het ook mogelijk om al gemaakte routes te gebruiken, die speciaal zijn samengesteld. Houd er ook rekening mee dat je onderweg misschien een keer een bakje koffie wilt drinken, dus dat je knooppunten route niet alleen door de weilanden is. Zorg voor een goede afwisseling, zodat je een diverse fietstocht kunt maken. 

Sign for Elfstedenfietstocht (The Netherlands 2019) "Sign for Elfstedenfietstocht (The Netherlands 2019)" by paularps is licensed under CC BY 2.0

Knooppunten routeplanner

Om een mooie route te plannen kan je natuurlijk teruggrijpen op de kaart of op al bestaande routes. Het leukste is het natuurlijk om zelf een knooppunten route te plannen. Met behulp van een knooppunten routeplanner kan je gemakkelijk zelf een route uitstippelen. Je klikt een aantal punten aan en de fietsknooppuntenplanner maakt een route voor jou, inclusief beschrijvingen van de route die je gaat rijden. Sommige routeplanners bieden zelfs de mogelijkheid om tussenstops toe te voegen, zoals een restaurant of een bezienswaardigheid. Vervolgens bieden sommige routeplanners ook aan om de route te delen, zodat je de route op een telefoon kunt weergeven. Met behulp van een fietsknooppunten routeplanner zorg je voor een leuke en uitgestippelde route, waardoor jij kunt genieten van een mooi rondje. 

Lange afstand Fietsroutes

Naast de reguliere fietsknooppunten zijn er ook de lange afstand fietsroutes, ook wel LF-routes genoemd. Verspreid over heel Nederland vind je de bordjes waar LF-routes zijn aangegeven. Deze routes zijn voornamelijk bedoeld voor langere trektochten van vele kilometers. Deze routes zijn beschikbaar in Nederland, maar ook in België. Fietsknooppunten zijn voornamelijk bedoeld als dagtocht, LF-routes zijn er om een trektocht te maken, waarin meerdere dagen vaak het uitgangspunt is. Deze LF-routes zijn geschikt om in zijn totaliteit te rijden, maar kunnen natuurlijk ook prima gecombineerd worden met de routes van de reguliere fietsknooppunten. 

Tips voor knooppuntenroutes fietsen

Om een knooppunten route te maken en/of te fietsen is het belangrijk dat je een aantal zaken van tevoren op een rijtje zet. De meest handige tips zetten wij voor jou op een rijtje:

Zorg voor een gevarieerde route: Om het fietsplezier zo groot mogelijk te laten zijn is het fijn om een gevarieerde route te kiezen of te maken. Denk hierbij aan een combinatie tussen dorpjes, steden en natuurgebieden, zodat je verschillende plekken te zien krijgt. Een goede afwisseling van verschillende locaties zorgt ervoor dat de fietstochten een stuk interessanter worden. 

Zorg voor de mogelijkheid om tussendoor even wat te eten of te drinken: Niets is lekkerder dan onderweg een bakje koffie met een warm appelgebakje te nuttigen. Dan moet je natuurlijk wel een route hebben waar restaurants te vinden zijn. Dit verrijkt je route, dus zorg in ieder geval voor de mogelijkheid.

Ga goed voorbereid op weg: Schrijf de knooppunten op een briefje en plak dit op je stuur, of koop een kaart waar alle knooppunten op zijn aangegeven. Voor de echte avonturiers is het natuurlijk ook leuk om op pad te gaan zonder voorbereiding, om te kijken waar deze knooppunten jou kunnen brengen. 

Fietsroutes met knooppunten kan je tegenwoordig zelfs inladen op de telefoon, zodat je geen kaart meer nodig hebt. Telefoongebruik op de fiets is verboden, dus het is dan noodzaak om je telefoon op het stuur te monteren. Bekijk hier alle telefoonhouders voor op je stuur. 

Niets is verandelijker dan het weer, zeker in Nederland. Kijk van tevoren goed naar de weersverwachtingen om niet in een onverwachte regenbui terecht te komen. Regenkleding kan in verschillende seizoenen geen vervelende luxe zijn, zeker als je een wat langere tocht gaat maken. 

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km) Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km)
Rondje van de maand: rondje Ringvaart Rondje van de maand: rondje Ringvaart
Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen
Rondje van de maand: Langs de Meije en De Molen (58 km) Rondje van de maand: Langs de Meije en De Molen (58 km)