Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?

Interactieve fietstrainers: wat heb je nodig?

De laatste jaren neemt de populariteit van interactieve fietstrainers een hoge vlucht. De trainers zijn een uitkomst wanneer je de hele winter door wilt trainen zonder de barre temperaturen te trotseren. Met een interactieve fietstrainer zijn de mogelijkheden eindeloos en maak je gemakkelijk talloze indoor kilometers.

In principe passen alle racefietsen op een interactieve trainer, en ook veel mountainbikes kunnen prima op een trainer worden gebruikt. Kijk bij de productspecificaties van een specifieke trainer in onze webshop om zeker te weten dat jouw fiets op de trainer past, of lees ons blog 'Past mijn fiets op een fietstrainer?'.

Wat heb je nodig bij direct drive fietstrainers?

Bij direct drive trainers haal je het achterwiel uit je fiets en plaats je de achterbrug direct op de trainer. Hierdoor is het van belang dat jouw aandrijflijn evenveel versnellingen heeft als de op de trainer gemonteerde cassette. Voor het gebruik van een fiets met 10-speed versnellingssysteem op een trainer met meegeleverde 11-speed cassette zul je dus de cassette op de trainer moeten vervangen. Naast de cassette adviseren we ook een cassette afneemset te kopen. Hiermee kun je de cassette eenvoudig (de)monteren.

94,99
Waardering:
95%
32% korting
69,99
Waardering:
98%
29% korting
109,99
Waardering:
96%
32% korting
94,99
Waardering:
97.5000%
32% korting

Wat heb je nodig bij wheel-on fietstrainers?

Bij wheel-on trainers plaats je het wiel van je fiets op de trainer, waardoor je geen losse cassette nodig hebt voor de fietstrainer. Wel moet je rekening houden met de wielmaat van jouw fiets en de mogelijkheid om het achterwiel te monteren. In sommige gevallen zul je een steekas-adapter moeten aanschaffen om de trainer te kunnen gebruiken. Dit laatste is bij de nieuwste generatie trainers steeds minder het geval. 

Installatie & apps

Er zijn verschillende manieren om met een interactieve trainer te fietsen. Je kunt een interactieve trainer ook altijd offline gebruiken, als een basistrainer dus. Voor het eerste gebruik moet je de meeste trainers ook kalibreren met behulp van een op je telefoon of ander apparaat met Bluetooth te installeren app. De installatie en kalibratie van een interactieve trainer is daardoor minutenwerk.

Om de interactieve functies van de trainer te gebruiken heb je aanvullende software nodig. De meeste fabrikanten hebben een eigen app ontwikkeld waar je mee kunt trainen, maar betaalde apps als Zwift en TrainerRoad maken indoor fietsen een stuk leuker én effectiever als training. Lees hier ons blog over de leukste apps.

Scherm

Om een interactieve trainer te kunnen gebruiken heb je een apparaat nodig waarop je de app kunt draaien die de trainer aanstuurt. In het eenvoudigste geval kun je jouw smartphone via Bluetooth koppelen aan de trainer om de bijbehorende basisapp te gebruiken. Deze heb je nodig om de trainer aan te sturen.

zwift

Zwift is met afstand de populairste trainingsapp

Wanneer je de interactieve trainer optimaal wilt benutten, bijvoorbeeld in combinatie met Zwift of TrainerRoad, is het handiger om een apparaat met een groter scherm te gebruiken. Bijvoorbeeld een tablet, laptop, computer of televisie. Je kunt de meeste apps direct draaien op één van deze apparaten.

Voor het gebruik van bijvoorbeeld Zwift op een televisie heb je in de meeste gevallen nog een hulpmiddel nodig, zoals een HDMI-kabel of een mediastreamer/AppleTV waarmee je het scherm van jouw apparaat kunt dupliceren op de televisie.

De meest degelijke opties voor Zwift op een TV zijn:

  • Draai Zwift of een andere app op je laptop en verbindt deze via een HDMI-kabel met je TV.
  • Draai Zwift direct op een Apple TV (4e generatie of nieuwer). Zwift is te vinden in de Apple Store.

Het is ook mogelijk om Zwift op je telefoon of tablet te draaien en het beeld vervolgens naar je TV te exporteren. Dit heeft echter nadelen: doe je het draadloos, dan kan het beeld schokkerig zijn. Doe je het via een USB-C naar HDMI-kabel, dan kun je jouw apparaat niet aan de oplader leggen. Je loopt dan het risico dat je apparaat uitvalt voor je training erop zit, omdat Zwift de batterij van je telefoon flink belast.

Connectiviteit van je fietstrainer

De nieuwste generatie interactieve trainers zijn allemaal voorzien van Bluetooth en ANT+ connectiviteit. Hierdoor kun je deze trainers direct uit de doos gebruiken: je fiets op de trainer zetten, app downloaden en gaan.

ANT+ is vooral handig als je apparaat geen Bluetooth heeft, maar wel een USB-aansluiting. Met een ANT+ adapter verbind je je trainer eenvoudig met je laptop of computer. Voor optimaal bereik kun je de antenne eventueel dichter bij je trainer leggen met behulp van een USB-verlengkabel. 

Waardering:
93%

Accessoires voor je fietstrainer

Je kunt allerlei accessoires kopen om te gebruiken in combinatie met je interactieve fietstrainer. Sommige accessoires zijn erg handig, andere zijn vooral erg leuk. We zetten ze graag voor je op een rij.

Trainermat

Een trainermat vangt zweet op, waardoor je na het trainen niet de hele vloer hoeft te dweilen. Ook dempt de mat het geluid van je fietstrainer. Zo zorg je voor blije huisgenoten en blije (onder)buren.

69,99
Waardering:
95%
14% korting
Waardering:
97%
89,99
22% korting
79,99
Waardering:
82%
13% korting

Voorwielsteun

Een voorwielsteun voor een fietstrainer is een accessoire dat het voorwiel van je fiets omhoog houdt terwijl je op de fietstrainer traint. Het is nodig om je fiets stabiel te houden en een gelijkmatige rijervaring te bieden tijdens het gebruik van een fietstrainer. Niet elke fietstrainer vereist echter een voorwielsteun, aangezien sommige modellen ontworpen zijn om zonder steun te functioneren.

Voorwielsteun
89,99
22% korting
39,99
Waardering:
80%
13% korting

Zweetdoek

Waar een trainermat het zweet opvangt voordat het de grond bereikt, vangt een zweetdoek zweet op voordat het je fiets of de fietstrainer bereikt. Je aandrijflijn en de lak van je frame kunnen niet goed tegen zweet, dus met een zweetdoek bescherm je je eigendommen tegen schade. Ook zijn er veel zweetdoeken met een aparte opberghoes voor je smartphone, zodat je die binnen handbereik hebt tijdens het trainen.

Ventilator

Een ventilator is fijn om je koel te houden tijdens een intensieve workout. De Wahoo Kickr Headwind werkt bovendien samen met de fietsapp om tegenwind en afdalingen te simuleren.

Hartslag- en cadanssensor

Jouw interactieve trainer geeft informatie over jouw snelheid en het getrapte vermogen door aan de software. Om een compleet beeld van je prestaties te krijgen kun je nog gebruik maken van een hartslagmeter en een cadanssensor.

Trainingsband

Deze accessoires is alleen handig bij een wheel-on fietstrainer. Omdat je gebruik maakt van het achterwiel en de band van je fiets zelf, zul je merken dat je achterband op de indoor trainer veel sneller slijt. Een trainingsband is daarom een echte must. Als je niet elke keer de band van je achterwiel wil verwisselen, is een los achterwiel en een aparte cassette ook handig. 

49,99
Waardering:
94%
26% korting
33,49
25% korting

Klimsimulator

Niemand gaat beweren dat je dit echt nodig hebt, maar het maakt het indoor trainen wel een stuk leuker: een klimsimulator. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een apparaat dat een helling kan nabootsen tijdens het trainen. Net alsof je echt door de bergen fietst, maar dan gewoon in je woonkamer. 

849,-
Waardering:
98%
23% korting

Tacx Neo Motion Plates

Ook deze accessoire is geen echte must-have als het gaat om indoor trainingen en is alleen te gebruiken in combinatie met de Tacx Neo, Neo 2 en Neo 2T fietstrainers. De Motion Plates simuleren de voorwaarste bewegingen die je ook hebt tijdens het fietsen in de buitenlucht. Zo creëer je de optimale fietsbeleving zonder de deur te verlaten. 

299,99
Waardering:
67%
7% korting

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij? Keuzehulp: Welke fietstrainer past bij mij?
Past mijn fiets op deze trainer? Past mijn fiets op deze trainer?
Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm Uitgelicht: Tacx NEO 2T, het neusje van de zalm
Blijven fietsen tijdens de uitbraak van het coronavirus Blijven fietsen tijdens de uitbraak van het coronavirus