Toggle Nav
Winkelwagen

De elektrische fiets begrippenlijst

De elektrische fiets begrippenlijst

Bij het kiezen van de juiste elektrische fiets komt een hoop kijken. Je wordt helemaal platgegooid met allerlei verschillende begrippen. In dit blog leggen wij de begrippen stuk voor stuk uit. Zo begrijp je meer van de anatomie van een elektrische fiets en kom je daardoor dichter bij je keuze.

Dame met gitaar op elektrische fiets

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning.Door deze ondersteuning krijg je tot 25 kilometer per uur een steuntje in de rug. E-bike is een andere benaming voor elektrische fiets, er is geen verschil tussen deze twee. 

Speed Pedelec

Een Speed Pedelec wordt ook wel een E45-fiets genoemd. Een Speed Pedelec is een elektrische fiets die ondersteuning biedt tot en met 45 kilometer per uur. Alles over Speed Pedelecs vind je hier!

E-MTB

Een E-MTB is de afkorting van elektrische mountainbikes. Een elektrische mountainbike is ideaal in gebruik in de bergen of heuvelachtig terrein. Ook is de mountainbike perfect in gebruik bij mountainbikes waarbij je veel moet klimmen.

Lees hier meer over de verschillende types ebikes

Soorten versnellingen elektrische fietsen

Derailleurversnelling of naafversnelling

Een derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee tijdens het fietsen de fietsketting van het ene naar de andere kettingwiel wordt gebracht wanneer jij besluit te schakelen. Bij meerdere voorbladen heb je zowel een voor- als achter derailleur. Wanneer je één voorblad hebt, heb je alleen met de achter derailleur te maken. Dit zorgt ervoor dat je fiets onderhoudsarmer wordt. Een fiets met een naafversnelling heeft géén derailleur. Het voordeel van een derailleur is dat je meer bereik hebt als je bijvoorbeeld heuvelop óf bergop rijdt. Het nadeel van een derailleur is dan wel dat deze meer onderhoud vergt.

Lees hier alles over de versnellingen van jouw elektrische fiets. 

Derailleur vs versnellingsnaaf

Enviolo NuVinci versnellingen

Met de Enviolo naaf kan je traploos schakelen. Zo hoef je niet je benen stil te houden tijdens het schakelen. Daarnaast heb je een oneindig aantal versnellingen.De Enviolo naaf schakelt automatisch doordat de versnellingen in de naaf zitten. (Filmpje) Dit systeem is slijtvast en duurzaam. Je fietst altijd in de goede versnelling waardoor je minder slijtage hebt.

Specificaties aandrijving elektrische fiets

Motor

De extra ondersteuning op de elektrische fiets heb je te danken aan de motor. Er zijn drie verschillende motoren: De voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor. De positie van de motor heeft invloed op het rijgedrag van de fiets. Zo is een voorwielmotor goedkoper maar is het stuurgedrag minder stabiel dan bij een achterwiel- of middenmotor. De middenmotor zorgt juist weer voor stabieler rijgedrag doordat het zwaartepunt in het midden van de fiets zit.

Lees hier meer over de verschillende motoren / Lees hier meer over de positie van de motor.

Bosch motor Active line

Actieradius

Een actieradius geeft aan hoeveel kilometer je kan rijden op een volle accu (zonder dat je tussendoor hoeft op te laden). De actieradius kan op veel verschillende wijzen worden beïnvloed. Het motortype en de capaciteit van de accu spelen daarbij een grote rol. Andere aspecten die ook de actieradius beïnvloeden zijn: Gewicht van de berijder, de buitentemperatuur en de ondergrond waarop wordt gereden. Met de tool hieronder kan je goed het effect op de actieradius zien bij het inbrengen van verschillende externe invloeden.

Lees hier meer over de actieradius van de motor

Newtonmeter koppel (‘Het draaimoment’)

Newtonmeterkoppel wordt op onze website afgekort met Nm. Nm bepaalt de trekkracht van de motor.

Een Bosch Performance CX motor heeft bijvoorbeeld 75Nm. Dit is zeer krachtig waardoor jij zelf minder hoeft te doen om vaart te maken. De Bosch Active Line motor heeft meestal 45Nm waardoor je minder trekkracht ervaart dan bij een Bosch Performance motor. Lees in dit blog meer over de kracht van de motor en het maken van een keuze daarin. 

Wattuur (Wh)

Met deze eenheid wordt de accucapaciteit aangegeven. Hoe meer Wh hoe groter de accucapaciteit én daarmee de actieradius. Dit getal komt voort uit door het aantal ampère-uur te vermenigvuldigen met het voltage.

Display

Het display wordt de laatste tijd steeds belangrijker doordat je steeds meer gegevens af kan lezen. Het display is op het stuur terug te vinden. Op een display kan je de actieradius aflezen die je nog over hebt. Daarnaast kan je op de meeste displays je snelheid en ritafstand aflezen. Lees in dit blog alles over het display van de elektrische fiets.

Display van Bosch

Walk assist

Een elektrische fiets is zwaarder dan een normale fiets. Hierdoor is het lopen met de fiets aan je zijde wat zwaarder. De Walk Assist geeft een ondersteuning van 4 tot 5 kilometer. Hierdoor heb je een fijne ondersteuning als je bijvoorbeeld heuvelop moet lopen. Ook in een winkelcentrum waar je niet mag fietsen is Walk Assist ideaal. De Walk Assist bedien je vanaf het display. Let op, niet elke elektrische fiets heeft de Walk Assist optie.

Sensoren elektrische fiets

De sensoren geven aan hoeveel kracht er overgebracht moet worden op de motor.

Trapkrachtsensor

De trapkrachtsensor meet hoeveel kracht je zet en past hierop de hoeveelheid ondersteuning aan. Hierdoor voelt de ondersteuning natuurlijk aan.

Rotatiesensor

Een rotatiesensor geeft evenveel ondersteuning ongeacht de kracht die je op je pedaal overbrengt.

Wil je meer informatie over het kopen van een elektrische fiets? Kom langs in de winkel of lees onze ebike-keuzehulp

Cannondale ebike

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.