Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Bosch fiets accu: Welke accu heb ik nodig?

Bosch fiets accu: Welke accu heb ik nodig?

Koop ik een nieuwe elektrische fiets of een nieuwe accu? De aanschaf van een nieuwe accu is een behoorlijke investering. In dit blog leggen wij uit waarom de aanschaf van een nieuwe Bosch accu absoluut geen weggegooid geld is. De accu van je e-bike is misschien wel het belangrijkste onderdeel van je fiets. Zonder accu, of met een lege accu, kan je geen gebruik maken van de trapondersteuning

De aanschaf van een nieuwe accu hoeft niet alleen nodig te zijn wanneer je oude accu aan vervanging toe is. Op een fietsvakantie is het meenemen van een extra accu namelijk geen overbodige luxe. Ook bij het kopen van een tweedehandsfiets is een nieuwe accu soms een waardevolle toevoeging.

Eerst bekijken we welke accu voor jouw fiets het beste geschikt is. Daarna hoeveel kilometer je wilt afleggen. Vervolgens kijken we naar het gebruik van je nieuwe accu. Welke lader gebruik ik? Hoe onderhoud ik mijn accu? Hoe zorg ik dat mijn accu zo lang mogelijk mee gaat?

Welke Bosch accu past het beste op mijn fiets?

De productlijnen van Bosch bestaan uit de: Active Line (-Plus) , Cargo Line (-Speed) en Performance Line (-Speed). Alle van de nader genoemde Bosch accu's zijn compatibel met alle productlijnen.

Soorten accu's

Bosch heeft 2 verschillende soorten lijnen accu's. de Powerpack en de Powertube. De Powerpack is een accu die los op de fiets wordt gemonteerd. Deze accu komt in 2 versies: De Powerpack voor in de bagagedrager en de Powerpack voor op het frame. De Powertube wordt in het frame gemonteerd. De accu in het frame heeft wat meer bescherming tegen slecht weer en vuil. De accu in de bagagedrager zit op goedkopere eBikes. Bij een accu in het frame heb je meer stabiliteit.

Soorten accu's

In de bagagedrager

De accu in de bagagedrager wordt vaak gebruikt bij goedkopere eBikes. Deze ligt alleen niet zo dicht bij het zwaartepunt van de fiets. Hierdoor heb je niet het voordeel van meer stabiliteit en gewichtsverdeling. Een accu in de bagagedrager wordt meestal gebruikt bij lage instap fietsen. Een accu op het frame maakt het op- en afstappen namelijk lastiger bij een lage instap. De accu in de bagagedrager is ook wat gemakkelijker in en uit te nemen. Wanneer er een dubbele fietstas over de accu heen valt is deze helemaal niet meer te zien.

Deze accu geschikt voor in de bagagedrager:

In en op het frame

De accu kan op het frame zijn bevestigd zoals de Powerpack, of juist in het frame geïntegreerd, zoals de Powertube. Doordat accu's op (of in) het frame bevestigd zijn ligt de accu dichtbij het zwaartepunt van de fiets. Hierdoor heb je optimale gewichtsverdeling en meer stabiliteit, dit geeft een prettig rijgevoel.  Daarnaast is de geïntegreerde accu beschermd tegen slecht weer en vuil.

Geintegreerde accu

De volgende accu's zijn geschikt voor het frame:

Dual Battery

Door twee accu's te plaatsen krijg je dubbele energie. Dit wordt door Bosch Dual Battery genoemd. Hiermee heb je een energie inhoud tot wel 1250Wh! Met de Dual Battery kan je 2 Powerpacks, 2 Powertubes of een combinatie daarvan gebruiken! Ideaal voor je lange fietsritten op je fietsvakantie. De kans dat je dit in Nederland gebruikt is een stukje kleiner. In Nederland zijn er meestal genoeg laadpunten, waar je deze op een fietsvakantie misschien te kort komt. 

Dual battery

Actieradius: 300, 400, 500 of tóch 625Wh?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen met een opgeladen accu. Maar niet iedereen komt even ver met precies dezelfde fiets. Of je kunt zelfs op twee verschillende ritten merken dat de accu de ene keer veel langer meegaat dan de andere keer. Dit hangt af van heel veel omstandigheden: Temperatuur, gewicht berijder, de fiets zelf en ondergrond waarop wordt gereden. Andere factoren kunnen ook zijn: Wind mee of tegen, welke stand je eBike in staat, heb je een vlakke rit in Zuid-Holland of juist veel heuvels in Limburg. Op de volgende afbeelding worden de gemiddelde afstanden weergegeven:

Actieradius

Kies de hoeveelheid Wh aan de hand van je behoeftes. Gebruik je de fiets alleen voor boodschappen? Dan is een 300Wh accu misschien wel fijner dan een 500Wh. Wil je elke dag een stuk naar werk fietsen? Dan komt een 400Wh/500Wh in beeld. Een 500Wh accu sluit aan bij jou als je lange tochten maakt en weleens een fietsvakantie mee pakt. Ga je voor nog langere ritten? Dan kom je in aanmerking voor een Dual Battery. 

Levensduur

De daadwerkelijke levensduur is moeilijk in jaren uit te drukken aangezien dit heel erg afhangt van de aard en duur van de belasting. Meestal is de levensduur gelijk aan 1,5 rondje om de aarde.

Hieronder factoren die de levensduur van je accu beïnvloeden:

Factoren die de levensduur  verlengen

Factoren die de levensduur verkorten

+ Geringe belasting

- Intensief gebruik (Altijd de eBike op maximale stand hebben staan, accu weer opladen voor hij half leeg is)

+ Opslag tussen 0 en 20 graden Celsius

- Opslag bij omgevingstemperatuur van meer dan 30 graden Celsius

 

+ Opslag in een ca. 30-60% laadtoestand

- Langere opslag in volledig geladen of ontladen toestand, hierdoor krijg je een luie accu.

+ Parkeren van de e-bike in de schaduw of koele ruimte

 

Bij gebruik in de winter adviseren we om pas kort voor vertrek de lader in de eBike te plaatsen. Rij je regelmatig in de kou, gebruik dan een thermische beschermhoes! 

 De accu veroudert natuurlijk ook waardoor je geen volledige invloed hebt op de levensduur van je accu. Na verloop van tijd vermindert de laadcapaciteit.

Opladen

Op de accu zitten 5 Led lampjes.  Elk brandend LED-je komt overeen met 20% energie-inhoud. Laad de accu op in een droge omgeving bij kamertemperatuur. Als de accu volledig is opgeladen gaan alle LED-lampjes uit.

Er zijn verschillende keuzes op het gebied van laders. Bij 12GO Biking krijg je bij de aanschaf van een accu een standaard oplader. Neem je een lader mee op vakantie? Dan is de Fast-charger misschien een goede keuze. Je wilt namelijk snel kunnen laden zodat je zo  min mogelijk zorgen hebt over je accu. Heb je weinig ruimte om een lader mee te nemen? Dan is een compact-lader juist weer een goed idee. 

Standaard lader

Snellader

Compact lader

Reparatie en verzorging

Hoogwaardige lithium-ion-accu's zoals de Bosch PowerPacks zijn complexe, nauwkeurig afgestemde systemen, en het repareren ervan vereist vakkennis en uitgebreide productiefaciliteiten. Een kapotte accu moet daarom in vrijwel alle gevallen worden vervangen. Probeer de accu dus zelf niet te repareren. Kom in plaats daarvan de accu eerst bij ons langsbrengen om vast te stellen of deze daadwerkelijk defect is. Een kapotte accu wordt door ons gratis ingenomen en voor recycling afgevoerd.

Wat je wel zelf kan doen aan onderhoud is het reinigen van de accu. Dit kan in de volgende 4 stappen:

  1. Schakel de accu uit en verwijder deze van de fiets.
  2. Veeg de accu af met een vochtige doek
  3. De stekkerpolen op de accuhouder reinigen (vet deze af en toe in met technische vaseline of polenvet)
  4. Zorg ervoor dat de contactpunten volledig droog zijn voordat de accu weer wordt teruggeplaatst.

 

Voordelig opladen

De zuivere energiekosten voor 25 kilometer zijn bij een auto circa €2,75. Bij een eBike is dit slechts 6 cent! Een accu van 500Wh kost nog geen 20 cent per accu. De aanschaf van de accu is hier natuurlijk niet in berekend. Een reden extra voor een extra accu op de fiets! Na 5000 kilometer op de fiets heb je de accu er weer uit!

Tenslotte, ga je op fietsvakantie en neem je de fiets mee in het vliegtuig? De accu mag helaas niet mee. Ook niet wanneer de accu in de fiets zit.

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen De 10 meestgestelde vragen over elektrische fietsen
Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten Fietsen met riemaandrijving: alles wat je moet weten

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud. Tegenwoordig vind je in ieder segment fietsen met riemaandrijving: van elektrische stadsfietsen tot trekking fietsen.

Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets? Actieradius: Hoeveel km haalt de accu van jouw elektrische fiets?

Je wilt met jouw elektrische fiets natuurlijk het liefst zo ver mogelijk kunnen fietsen. Aan een grotere accu hangt echter ook een hogere prijs. Hoe ver je kunt fietsen hangt overigens niet alleen af van de accucapaciteit; uiteindelijk bepaalt de mate van ondersteuning die je van de motor vraagt hoelang je met de accu doet.
In deze blog vertellen we je meer over de verschillende accugroottes en de bijbehorende actieradius zodat je straks precies weet welke accu het beste bij jou past. Daarnaast delen we een paar tips om zuiniger met je accu om te gaan, zodat je zo veel mogelijk kilometers kunt maken met jouw gekozen accu.

Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving Koopgids: De beste e-bikes met riemaandrijving

Je springt iedere keer weer op de fiets, of het nu regent, sneeuwt of als de zon schijnt. Maar als jij zo’n doorzetter bent, dan verwacht je toch op zijn minst dat je fiets deze eigenschap ook bezit? Een fiets die betrouwbaar is in alle weersomstandigheden, zonder al te veel onderhoud.