Onze winkel is open

Menu

Met een E-bike testcenter, professionele werkplaats en een voorraad van ruim 8000 fietsen ben jij bij 12GO Biking aan het juiste adres voor een flinke dosis fietsplezier!

Beste fietsnavigatie 2020/2021

Datum:
9 oktober 2020
Door:
Arne

Fietsnavigatie gaat een stuk verder dan de klassieke fietscomputer en brengt jouw prestaties zo goed in beeld dat jij nog beter zicht hebt op wat jij gaat verbeteren. In dit blog maken we jou wegwijs over de beste fietsnavigatie zodat jij na het lezen van dit blog exact weet welke navigatie jij nodig hebt. Wij hebben vijf van onze beste navigatiesystemen getest om jou het ultieme plaatje te schetsen. 

Bekijk direct ons assortiment: Fietsnavigatie

Wat maakt fietsnavigatie precies goed?

De volgende aspecten zijn van belang bij het maken van je keuze:

 • Is de navigatie makkelijk in gebruik? We letten hier op de interface, knopjes of touchscreen.
 • Wat is de accuduur? Kan je de navigatie bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar gebruiken zonder op te hoeven laden?
 • Welke functies heeft de navigatie? 

Op basis van die gegevens hebben wij vijf van onze beste fietsnavigatiesystemen op een rijtje gezet en de specificaties vergeleken.

In de tabel hieronder zijn de beste fietsnavigatie in een overzicht naast elkaar gezet. Daaronder bespreken we per apparaat voor wie deze het beste geschikt. Klik op de verschillende linkjes om direct een bepaalde fietsnavigatie te bekijken. 

Bekijk direct: Wahoo Elemnt Bolt / Garmin Edge 530 / Garmin Egde 830 / Mio Cyclo 210 / Wahoo Elemnt Roam

Beste fietsnavigatie vergeleken

Per apparaat leggen wij de meest uit het oog springende functies uit, de plus en minpunten en voor wie de navigatie het best geschikt. Dit zijn onze resultaten na het testen van deze 5 verschillende fietsnavigatie!

Wahoo Elemnt Bolt

Voor wie?  

De Elemnt Bolt is geschikt voor de fanatieke sportfietser. De racefietser wordt blij van de compactheid en aerodynamische vorm terwijl de mountainbiker juist blij wordt van de compabiliteit met apps als Trailforks. 

Hoe werkt 'ie? 

De Elemnt Bolt heeft een interface die lijkt op een gameboy waarop je vroeger Tetris speelde. Maar de simpele graphics zorgen juist voor een duidelijk overzicht over je gegevens. Bij het opstarten wordt er een QR-code getoond om direct te verbinden met de Companion App zodat je al je data op je telefoon kan synchroniseren. Zo kan je met je telefoon al je gegevens instellen. Op die manier heb je geen last van gepriegel met kleine knopjes!

Uitgelichte specificaties

In het scherm worden 9 datavelden getoond. Deze 9 datavelden zijn naar voorkeur in te stellen. De lampjes geven je hartslagzones aan. Hartslagzones zijn 5 verschillende zones tussen de 50 en 100% van je maximale hartslag. De lampjes geven aan in welke hartslagzones je je bevindt. Hierdoor kan je je training nog beter uitvoeren!

 • Live Tracking: Met Live Tracking laat je iedereen zien waar je rijdt;
 • Ook te gebruiken in combinatie met de Wahoo Kickr fietstrainer;
 • Te koppelen met elektronische schakelsystemen Shimano Di2 en SRAM AXS;
 • Verkrijgbaar in meerdere kleuren;
 • Fijne prijs/kwaliteitsverhouding.

Oordeel

De Element Bolt is een simpel ogende, maar uiterst effectieve tool om jouw sportprestaties in beeld te brengen. Daardoor wordt jou een extra zetje in de rug gegeven bij het verbeteren van je prestaties. Dankzij de duidelijke kaarten weet je precies welke afslagen je moet nemen. Enige nadeel van de Bolt: Je route wordt niet herberekend op het moment dat je een verkeerde afslag neemt. Maar wanneer je weer terug op de route bent gaat deze gewoon weer verder. 

Enthousiast geworden over de Elemnt Bolt? Bestel 'm hier!

Wahoo elemnt bolt

Garmin Edge 530

Voor wie?  

De Garmin Edge 530 is dankzij de veelzijdige functies ook veelzijdig in te zetten. Mountainbikers zullen bijvoorbeeld erg content zijn met de MTB-dynamics functie. Hierin worden gegevens als sprongen en dergelijke ook geregistreerd! Maar ook voor de racefietser is de 530 een uitstekende keuze. Onder meer de duidelijke navigatie en de Climb Pro functie waar de klim die voor je ligt op het beeldscherm wordt getoond zorgen ook bij de racefietser voor een nieuwe dimensie gedurende de training!

Hoe werkt 'ie?

De interface van de Garmin Edge 530 ziet er heel anders uit dan de Elemnt Bolt door het kleurenscherm. Op intuïtie heb je al snel door hoe de knopjes werken en ga je snel door het menu. De bediening van de knopjes is daarentegen wel wat gepriegel, maar ook dit went. Je trainingen zijn gemakkelijk te uploaden uit de Apps die je daarvoor gebruikt. De navigatie is Turn-by-turn en is gemakkelijk af te lezen. Let wel op, zijn er 2 afslagen dicht bij elkaar, dan kan dit nog weleens lastig te zien zijn. 

Uitgelichte specificaties

De waterdichte behuizing zorgt ervoor dat je in weer en wind gebruik kan maken van dit geavanceerde apparaat. De batterij gaat tot 20 uur mee. De GroupTrack zorgt ervoor dat je via de navigatie kan communiceren met rijders. In een straal van zestien kilometer is het mogelijk om anderen te volgen. 

Andere ideale functies van de Garmin Edge 530 zijn:
 • Dynamische prestatiemeting: Krijg inzicht in je VO2 Max, hersteltijd en trainingsbelasting;
 • Grit en Flow functie bepaalt de moeilijkheidsgraad van je rit! (Deze functies zijn voor mountainbikers)
 • Te koppelen met elektronische schakel en ebikesystemen: Shimano Steps, SRAM AXS en Shimano Di2.

Oordeel

De kleine knopjes op de Edge 530 zijn echt even wennen, maar ben je dat eenmaal gewend is de Garmin 530 Edge vooral een tool die jouw prestaties nieuwe dimensies geeft. Het ideale trainingsmaatje om die prestaties naar een hoger niveau te tillen. De vele verschillende functies en opties om jouw rit in beeld te brengen zorgen ervoor dat je zowel een racefietser als mountainbiker blij is met deze aanwinst!  

Past de Garmin Edge 530 bij jou? Bestel 'm hier!

Garmin Edge 830

Voor wie? 

De Garmin Edge 830 valt in een hogere prijsklasse dan de Elemnt Bolt en Garmin Edge 530. Deze fietsnavigatie is dan ook meer geschikt voor de fanatieke fietser die veel gebruik gaat maken van de navigatie. De Garmin Edge 830 is ideaal voor de fietser die veel afwisselt tussen disciplines dankzij de vele functies waar de 830 van is voorzien! 

Hoe werkt 'ie?

Het touchscreen voelt heel anders aan dan de knopjes van de Garmin Edge 530. Het touchscreen in combinatie met de interface zorgt dat je bijna het gevoel krijgt een kleine smartphone in je handen te hebben. Als je naar beneden veegt krijg je een menu wat erg lijkt op die van een Iphone, hierdoor is het gebruik heel intuïtief en ben je je geen zorgen aan het maken over hoe de Garmin werkt maar juist hoe snel je de weg op kan. De Garmin Edge is voorzien van knoppen aan de onderkant, waarmee je de rit start of afbreekt. Het lichte gewicht geeft het gevoel dat je hoogwaardige kwaliteit fietsnavigatie in je handen hebt. 

Uitgelichte specificaties

Je kan het qua functies zo gek niet bedenken of het zit op de Garmin Edge 830 geïnstalleerd. De batterij heeft een batterijduur van 40 uur in de besparende modus en 20 uur bij volledig gebruik. 

Andere ideale functies van de Garmin Edge 830 zijn:
 • Vele functie als: Grit en Flow (voor op de mountainbike)
 • Compatible met Shimano Steps motoren waardoor je ook op je elektrische fiets kan genieten van fietsnavigatie;
 • Trendline Popularity Routing vind de beste routes voor jou!
 • Via connect App ook voorzien van een Suprise Me! functie. 
 • Te koppelen met elektronische schakelsystemen. 

De beste fietsnavigatie

Oordeel

Je raakt bij de Garmin Edge 830 bijna verdwaald in het aantal functies en mogelijkheden. Slimmigheidjes als het fietsalarm en ongevallendetectie zorgen ervoor dat je naast een fijne tool die je helpt om je prestaties  te verbeteren ook nog een veiliger op de fiets zit dankzij de Edge. De grote hoeveelheid tools gaat niet ten koste van wat de Garmin echt moet kunnen: Navigeren. Een hoogwaardig stukje fietsnavigatie met een hoog gebruikersgemak dankzij het touchscreen! De Garmin Edge 530 en 830 zijn in functies gelijk maar verschillen door het touchscreen en de afmetingen. De Garmin Edge 830 is kleiner dan de 530. 

Enthousiast geworden over de Garmin Edge 830? Bestel 'm hier!


Let bij de Garmin Edge toestellen goed op dat je het toestel goed uitschakelt. Wanneer je te kort op de uit-knop klikt gaat de navigatie in een slaapstand en niet direct uit. 


Mio Cyclo 210 

Voor wie? 

De Mio Cyclo 10 is voor de toerfietser of mountainbiker die overweegt om voor het eerst fietsnavigatie te kopen. De Mio is perfect voor degene die niet direct de hoofdprijs wilt betalen maar wel graag gebruik wilt maken van duidelijke navigatie. De navigatie is door het formaat niet geschikt voor racefietsers. Dit gaat ten koste van de aerodynamica. Ga je lekker off-road of maak je lange fietsvakanties? Dan is de Mio Cyclo wel een uitstekende match voor jou!

Hoe werkt 'ie? 

De Mio gaat aan door 3 seconden lang op de grote 'home-knop' te klikken. Het gebruik van de Mio is even wennen na het testen van de Garmin 830 Edge. Het touchscreen werkt namelijk iets anders, niet alles is klikbaar waardoor je in eerste instantie aan het puzzelen bent. Als je het eenmaal door hebt geniet je van een duidelijk kleurenscherm met een simpele opzet waardoor je gemakkelijk door het menu heen gaat. De navigatie is eenvoudig in te stellen omdat door middel van GPS de Mio al precies weet waar jij bent. Je kunt aan de hand van de kaart op het scherm je route makkelijk volgen.

Uitgelichte specificaties

Ondanks dat de Mio niet compatible is met Wi-Fi, Bluetooth of ANT+ heeft de navigatie veel functies die bijdragen aan een fijne rit. Onder de history knop zie je de ritgegevens van je vorige ritten. Aan de hand hiervan kan je zien of je vooruitgang hebt geboekt of maak je dezelfde rit nog een keer. De Surprise Me functie genereert nadat jij een gewenste afstand ingeeft drie ritten waar je uit kan kiezen!

 • Batterijduur van 10 uur
 • Navigatie in de vorm: ''Distance untill next turn''
 • Dashboard is naar wens aan te passen

Oordeel

De Mio Cyclo is overduidelijk niet geschikt voor de grootste fanatiekelingen onder ons in tegenstelling tot de prestatiegerichte machines als de Wahoo's em Garmins. De Mio Cyclo 210 is er vooral op gericht om jou zo goed mogelijk te navigeren. De Surprise Me functie brengt hierin een nieuwe dimensie waardoor jouw fietsvakantie nog meer in het teken staat van fietsplezier. Het grote scherm zorgt dat je de gegevens goed kan zien en de navigatie heel gemakkelijk bestuurbaar is. De Mio Cyclo 210 is dankzij de nauwkeurige navigatie een ware aanwinst voor jouw fietsvakantie!

21% KORTING
Cyclo 210 Fietsnavigatie

€ 199,99

€ 15999

Wahoo Elemnt Roam

Voor wie?

De Elemnt Roam is de nieuwste telg in de Elemnt familie van Wahoo en is geschikt voor de fanatieklingen onder ons die graag gebruik maken van hoge kwaliteit. Een racefietser wordt blij van de compactheid en aerodynamische vorm terwijl de mountainbiker juist blij wordt van de compabiliteit met apps als Trailforks. Ook de meegeleverde mount is zeer aerodynamisch waardoor je als racefietser niet inlevert op aerodynamica.

Hoe werkt 'ie?

Het grote en duidelijke scherm is uitstekend leesbaar en ook qua navigeren gaat het perfect. Zelfs op enorm technische en moeilijke routes ben je verzekert van goed zicht. Verder heeft de Roam veel overeenkomsten met de Bolt als het gaat om gebruik. Het scherm is prachtig helder en altijd heel goed leesbaar, het niet overmatig gebruik van kleur in het kleurenscherm komt de overzichtelijkheid en leesbaarheid enorm ten goede. Het Gorilla Glass is ook nog eens mooi mat waardoor reflecties er praktisch nooit zijn. In vergelijking met de Wahoo Elemnt Bolt verspringen de velden wat langzamer en zijn de knopjes wat stroever. In tegenstelling tot de Bolt zit er ook een reroute functie op de navigatie, waardoor je gemakkelijker weer terug op de route komt wanneer je verdwaald bent.

Uitgelichte specificaties

Het kleurenscherm brengt een nieuwe dimensie in de Elemnt modellen en zorgt voor uitstekende zichtbaarheid. De batterij van de Wahoo gaat maar liefst 17 uur mee. Zo kan je meerdere dagen op pad zonder dat je de Wahoo hoeft op te laden. Net als bij de Bolt is de Roam voorzien van LED-lampjes die hartslagzones aangeven, hierdoor wordt je training nog makkelijker!

Andere bijzondere specificaties zijn:

 • OpenStreet kaarten vooraf geïntstalleerd;
 • Stel de Roam volledig in vanaf je smartphone;
 • Livetrack functie

Oordeel

De Elemnt Roam is het paradepaardje van de Elemnt familie en maakt deze status zeker waar. Het duidelijke navigatiesysteem in combinatie met het heldere kleurenscherm zorgen voor een fijne rijbeleving. De fanatieke fietser is met de Roam voorzien van een navigatiemachine die alle functies in zich heeft om jouw prestaties naar een hoger niveau te tillen. Het enige wat op de Roam is aan te merken is het missen van een touchscreen. 

Enthousiast geworden over de Roam? Bestel 'm hier!

Meer weten? 

Heb jij naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze gerust!
Mail[email protected]  / Bel0182-621850  

Volg ons op social media!