Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Koopgids: Alles over cyclocrossers

Koopgids: Alles over cyclocrossers

Wanneer de temperaturen dalen en het weer wisselvalliger wordt, blijven de meeste recreatieve fietsers het liefst binnen. Het is dan vaak te guur voor een goede tocht op je racer. Jij daarentegen, wilt het hele jaar door fietsen en je bent niet vies van ploeteren door de modder. Daarom stap jij in de wintermaanden over op een crossfiets. Met een crosser heb je de mogelijkheid om de onverharde paden in de buurt eens goed te verkennen. Hierdoor zit je actiever op de fiets en blijf je ondanks het mindere weer toch goed op temperatuur. Bovendien is het ook nog eens verschrikkelijk leuk om te doen en kan je de komende maanden je conditie mooi op peil houden. Alleen waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een nieuwe crossfiets? En wat zijn de huidige trends?

Cross race

De huidige trends bij cyclocrossers

Schijfremmen

Waar schijfremmen op normale racefietsen hun reputatie nog moeten bewijzen, hebben ze bij het veldrijden definitef alle critici de mond gesnoerd. Crossfietsen zijn tegenwoordig vrijwel allemaal uitgerust met schijfremmen. Hierdoor heb je altijd prima remvermogen zeker in de slechte omstandigheden waarin je een crossfiets gebruikt. Waar met traditionele velgremmen het probleem bestaat dat er modder tussen de velg en de rem komt waardoor krachtig remmen praktisch onmogelijk is, is dit bij schijfremmen geen issue meer. Schijfremmen bieden uitstekende remprestateis, ongeacht het weer of het terrein. Schijfremmen zijn er in mechanische en hydraulische uitvoeringen. Hydraulische schijfremmen hebben minder onderhoud nodig dan de mechanische uitvoeringen, zijn beter de doseren en bieden ook nog eens stuk meer remkracht.

Steekassen

Met dankzij de opkomst van schijfremmen worden ook steekassen steeds vaker gebruikt bij crossfietsen. Ten opzichte van de traditionele snelspanner hebben steekassen een aantal voordelen. Een wiel met steekas zal altijd gecentreerd in de fiets zitten waardoor ook je remschijf altijd goed in de remklauw zit, met een snelspanner bestaat de mogelijkheid dat je je wiel scheef in je fiets zet. Een ander voordeel van deze steekassen dat ze zorgen voor een stijvere constructie. Hierdoor stuurt de fiets een stuk directen en kan je hem nog strakker door de bochten sturen. 

1x11 / 1x12 aandrijflijn

Een andere trend bij crossfietsen is dat er steeds vaker gebruik gemaakt wordt van een enkel voorblad. Dit wordt ook wel aangegeven met ‘1x11 of 1x12’, oftewel de indicatie van een enkel voorblad en het aantal versnellingen achter. Het gebruik van een enkel voorblad bespaart ten eerste gewicht, omdat je geen voorderailleur nodig hebt en je een kettingblad mist. Daarnaast blijft er veel minder monder en vuil achter op een enkel kettingblad en kan je ketting niet meer vastlopen tijdens het op-en af schakelen. De complete aandrijving is dus een stuk betrouwbaarder in de modder. Om op elk terrein met een enkel blad uit de voeten te kunnen zal je wel een cassette met een groter bereik moeten monteren. Een nadeel hiervan is de grote sprongen die je hierdoor maakt in je verzet, hierdoor kan je soms niet met de ideale cadans rijden. 

Cross schijf

Waar op te letten?

De trends die wij eerder genoemd hebben zijn zeker iets om op te letten bij aanschaf van een nieuwe crossfiets. Daarnaast is het verstanding om ook zaken zoals het materiaal van het frame, de afmontage en de wielen in het oog houden. 

Framemateriaal 

Een aluminium frame is goed genoeg om mee te beginnen en doet wat betreft gewicht niet extreem veel onder voor een carbon frame. Aluminium frames zijn ook voordeliger dan een carbon frame, maar wanneer je net iets meer budget hebt is het zeker aan te raden naar een carbon frame te kijken. Doordat deze frames stijver zijn worden je krachten namelijk nog beter overgebracht en rijden ze net wat lekkerder.

Bekijk alle: carbon cyclocross fietsen / aluminium cyclocross fietsen

Afmontage

De afmontage bepaalt voor een groot gedeelte de prijs van je nieuwe fiets. Het is dus verstandig om goed na te denken over hoe intensief je de fiets gaat gebruiken en wat hiervoor de beste keuze is. Voor alle specifieke verschillen kun je het beste even kijken in onze blog over afmontage voor de racefiets.

Wielen

Ook de wielen zijn een belangrijk onderdeel van je fiets, ze bepalen voor een heel groot gedeelte het rij- en stuurgedrag van je fiets. De grootste verschillen tussen wielen zijn het gewicht en de lagering van de wielen. Bij het veldrijden is met name de lagering van belang, omdat er op onverharde wegen een grotere kans is dat vuil en vocht slijtage veroorzaken. Een wiel waarvan de lagers goed afgedicht zijn is dan ook zeker aan te raden voor een crossfiets. De standaard wielen in de goedkopere modellen voldoen helaas niet altijd aan deze eis. Wil je je nieuwe crosser ook veel gebruiken in de regen en modder kunnen we je aanraden een gedeelte van je budget opzij te zetten voor een upgrade van de wielen.

Pedalen

Voor de cyclocross wordt gebruik gemaakt van mountainbikepedalen. Door de open vormgeving van deze pedalen kan je ook makkelijk in- en uitklikken als er modder in het kliksysteem zit, met normale racepedalen is dit niet mogelijken. Bovendien kan je met MTB-schoenen een stuk makkelijk lopen, de schoenplaatjes liggen namelijk verzonken in de zool en door de rubberzool heb je meer grip op een gladde ondergrond.

crossfiets trek

Aanbevolen cyclocrossers

Met bovenstaande informatie in het achterhoofd kun je straks een weloverwogen keuze maken bij de aanschaf van je nieuwe crossfiets. De nieuwe collectie is op het moment al volop verkrijgbaar en een gedeelte is de bewonderen in onze showroom. Bekijk onze collectie cyclocross fietsen

Omdat we best begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet hebben we alvast een selectie voor je gemaakt:

Crossfietsen rond €1000,-

Crossfietsen in de prijsklasse rond  €1000,- zijn met name geschikt als je wilt beginnen met crossen of er gewoon nog een fiets bij wilt hebben voor tijdens de winter. 

Crossfietsen rond €1500,-

De crossfietsen in de prijsklasse rond €1500,- zijn vooral geschikt voor degene die de crossfiets wat meer intensief gaan gebruiken, wedstrijden willen rijden of gewoonweg een iets lichtere en betere fiets willen dan een instapmodel. 

Crossfietsen rond €2000,-

De crossfietsen in de prijsklasse rond €2000,- zijn geschikt voor degene die het beste van het beste willen voor hun crossfiets. Intensief gebruik, lange afstanden en wedstrijden rijden is waar deze modellen voor bedoeld zijn.

Cyclocross

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Het verschil tussen een gravelbike, cyclocrosser en racefiets Het verschil tussen een gravelbike, cyclocrosser en racefiets