Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Afwisseling met Fietsen

Afwisseling met Fietsen

Het is een bekend probleem: je bent een beginnende wielrenner, hebt er lol in, maar… je fietst eigenlijk altijd hetzelfde rondje. Het fietspad langs de N-zoveel weet je nog wel te vinden, maar echt leuk is het natuurlijk niet. Als je eens wat nieuwe fietsroutes wilt ontdekken in de buurt van 12GO Biking, lees dan ons blog ‘Rondje van de Maand’.  Maar wil je echt eens wat anders doen dan zelf een rondje fietsen, dan hebben wij een paar tips waarmee je je niet zult vervelen in de wintermaanden of de coronaperiode.

Mountainbiken

Veel wielrenners zien mountainbiken als wintersport, maar let op tegen wie je dit zegt! Mountainbikers zullen het namelijk niet met je eens zijn. De zomer is bij uitstek een goede periode om eens een mountainbike te huren en je eerste trail te ontdekken. Waar de trails in Nederland in de winter nog wel eens onvoorspelbaar zijn door gladheid, liggen de trails er in de zomer vaak snel en voorspelbaar bij. Is het toch wat minder weer? Kies een mooie trail uit in het bos, dan heb je veel minder last van de regen dan normaal op je racefiets!

Stiekem mountainbiken als wielrenner wel het ideale alternatief in de winter. Je hebt minder last van de koude (rij)wind en de eventuele regenval. De dagen zijn korter, maar op de mountainbike ligt de intensiteit door de korte klimmetjes op de trails vaak hoger waardoor je in een relatief korte tijd een effectieve training kunt uitvoeren.

NIEUW
4.999,99
Waardering:
90%
OVERSCHOTDEAL
2.150,99
Waardering:
100%
16% korting
849,99
Waardering:
100%
15% korting

Baanwielrennen

Als Nederlanders zijn wij erg goed in deze wielerdiscipline. Met onder andere Theo Bos en Marianne Vos heeft Nederland meerdere medaillewinnaars op de Olympische Spelen. Het moderne baanwielrennen wordt meestal gedaan op een overdekte wielerbaan van 250 meter, ook wel een ‘velodroom’ genoemd. Omdat er snelheden tot 75 km/u worden gehaald staan de bochten van de baan in een hoek van 33 graden, anders zouden de renners uit de bocht vliegen. De fietsen hebben geen versnellingen en remmen. Het tandwiel is ‘fixed’, dit betekend dat het tandwiel vast zit aan het achterwiel, waardoor je je benen tijdens het fietsen niet stil kunt houden.

Bij baanwielrennen gaat het bij de verschillende onderdelen vaak niet om de tijd, maar om een direct strijd tegen je concurrenten. Dit levert regelmatig spectaculaire acties op hoge snelheid op. Wanneer je nog niet klaar bent voor deze spectaculaire acties, organiseren de overdekte wielerbanen in Alkmaar,  Apeldoorn en Amsterdam ook regelmatig clinics voor beginners.

Niki Terpstra en Dylan van Baarle Niki Terpstra en Dylan van Baarle tijdens de Zesdaagse in Rotterdam

Vossenjacht

Dit fietsspel wordt georganiseerd voor zowel wegfietsen als voor mountainbikes en cyclocrossers. Het komt in het kort neer op het volgende: je volgt een uitgezette route en moet onderweg langs verschillende checkpoints, na het laatste checkpoint dien je de Vos te vinden. Vaak wordt de tocht uitgezet met stoepkrijt of verf. Het leuke aan een Vossenjacht is dat het heel onvoorspelbaar is. Aan het begin is er niets bekend voor de deelnemers: de lengte van de tocht, het parcours en de checkpoints en natuurlijk de Vos. De afstand van deze tochten varieert tussen de 40 en 50 kilometer, zodat een tocht ongeveer 1,5 a 2 uur duurt. De jachten worden vaak uitgezet over de minder bekende paden.

Uiteindelijk is een Vossenjacht wel een echte wedstrijd, maar wint lang niet altijd de sterkste. Echt een leuke afwisseling voor de standaard rondjes dus. Er zijn verschillende verenigingen die deze Vossenjachten organiseren. Wij raden een gravelbike aan voor een vossenjacht. Deze fietsen hebben bredere banden voor meer grip offroad, maar bieden voldoende snelheid om ook op het asfalt het verschil met de concurrenten te kunnen maken.

Gravel

Met de komst van Gravelbikes is er een nieuw segment ontstaan in de Nederlandse wielersport. Zeker in het noorden van ons kikkerlandje zijn flink wat onverharde wegen waar je met de racefiets tekort schiet en een mountainbike nog wat overdreven is. Met Laurens ten Dam als grootste ambassadeur van deze discipline in Nederland worden er ook steeds meer graveltochten in Nederland georganiseerd.

Veldrijden

Waar mountainbikers zich beledigd zullen voelen wanneer je die discipline een wintersport noemt, is dat bij veldrijden een ander verhaal. Dit is Nederland en België de populairste wielerdiscipline in de winter als alternatief voor de racefiets in de zomermaanden. Door verschillende wielerverenigingen wordt voor ieder niveau wel wedstrijden georganiseerd in de periode van oktober tot en met maart. Je wordt niet alleen sterk van deze intensieve wedstrijden, je wordt door de vaak technische parcoursen ook erg stuurvaardig. Fietsen om mee te veldrijden worden cyclocrossers genoemd.

Waardering:
100%
4.699,99
Waardering:
87%
15% korting
NIEUW

Voor de echte waaghalzen: BMX

Naast de verschillende soorten freestyle die de sport BMX kent, richten wij ons op ‘fietscross’. Bij deze vorm van BMX draait het om het snelst behalen van de finish op een afgesloten parcours in een directe strijd tegen je concurrenten. Acht rijders starten tegelijk van een startheuvel, wanneer de rijders kunnen starten weten ze niet, het hek valt op een willekeurig moment waardoor niet getraind kan worden op de timing van de start. Sinds 2008 is deze vorm van BMX ook een Olympische sport. De bandenmaat is standaard 20 inch, wat de fietsen erg compact en wendbaar maakt. De technische parcoursen maken je erg stuurvaardig en zijn een leuke prikkel om wat meer snelheid te durven nemen door een bocht op een veilige manier. In Nederland zitten verschillende BMX-verenigingen waar je je bij kunt aansluiten als je echt de smaak te pakken hebt. Voor de rest zijn er verschillende bikeparken waar je je gang kunt gaan om je vaardigheden te verbeteren. Een overzicht van deze parken vind je hier.

Denk ook aan je veiligheid op de BMX, een full-face helm is verplicht. 

124,99
Waardering:
100%
52% korting

Op het BMX parcours op Papendal worden internationale wedstrijden georganiseerd

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km) Rondje van de maand: Rondje IJsselmeer fietsen (300 km)
Rondje van de maand: rondje Ringvaart Rondje van de maand: rondje Ringvaart
10 tips: Fietsen naar werk 10 tips: Fietsen naar werk
Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen Mountainbiken in Ede: Een uitdaging voor iedereen