Feedback

Klopt er iets niet of heb je een verbeterpunt voor deze pagina, dan kun je dat hier aan ons doorgeven.

Als we nog vragen hebben kunnen wij je hierop bereiken

Toggle Nav
Winkelwagen

Fietsveiligheid: 8 tips om zonder brokken de winter door te komen!

Fietsveiligheid: 8 tips om zonder brokken de winter door te komen!

De winter is op komst. De kans op uitglijden wordt groter en je bent minder zichtbaar doordat het sneller donker wordt. Om toch veilig op de fiets te zitten hebben we voor jou onze tips op een rij gezet om veiliger op pad te gaan. Zo ga je veilig op weg!

1. De juiste verlichting

Zorg dat je goede verlichting hebt, zodat je goed zichtbaar bent. Wat is goede verlichting? Dit hangt af van de routes die jij aflegt. Bij goed verlichte wegen ben je met lampjes tot 500 lumen prima voorzien. Heb je meer licht nodig op omdat je bijvoorbeeld door het bos heen rijdt? Zoek dan verlichting boven de 500 lumen. Het aantal lumen bepaalt hoeveel licht je lamp uitstraalt.

Meer weten over fietsverlichting? Lees ons blog over fietsverlichting.

Tot 500 lumen. Geschikt voor verlichte wegen en het voorkomen van een boete. 

 

Meer dan 500 lumen. Geschikt voor slecht tot niet verlichte wegen. Ook ideaal als je in het donker de racefiets op mountainbike op springt. 

 

74,95
Waardering:
100%
20% korting
49,99
10% korting
79,99
Waardering:
93%
19% korting

2. Opvallende kleding

Niet alleen verlichting draagt bij aan een goede zichtbaarheid. Ook kleding helpt jou veiliger over straat te gaan.  Dit hoeft echt niet een hele outfit te zijn. Een paar opvallende kenmerken zorgen er al voor dat je beter opvalt. Zo hebben we bijvoorbeeld Hi-Vis kledingaccessoires in onze collectie. Deze accessoires zorgen naast goede zichtbaarheid ook voor extra warmte!

 

15,95
Waardering:
80%
25% korting
47,95
Waardering:
93%
25% korting
68,95
Waardering:
73%
35% korting

3. Het aanpassen van je zadelhoogte

Een simpele tip die je niks kost: Zet je zadel wat lager. Door dit te doen kan je gemakkelijker bij de grond. Zo kan je adequaat reageren op het moment dat je uitglijdt. Let wel, zet je zadel niet te laag. Anders is de kans op spierpijn van het fietsen groter.

4. Pas op voor strooizout!

Strooizout is vaak je redding op de meest gladde wegen.  Toch is strooizout niet alleen maar rozenkleur en maneschijn. Het nadeel van strooizout is dat het materiaal van je fiets wordt aangetast. Door je fiets goed te blijven onderhouden beperk je de schade.

Een fiets met een gesloten kettingkast of naafaandrijving heeft minder te duchten van strooizout. Rijd je met een derailleurversnelling? Maak je fiets na elke rit waar veel strooizout lag snel schoon.

Wil je meer weten over de aanpak tegen strooizout? Lees dan ons blog.

Strooizout is slecht voor de fiets, verroeste ketting

Strooizout tast de bewegende delen van je fiets aan, onderhoud je fiets dus nóg beter in de winter

5. (Winter)banden tips

De bandenspanning is belangrijk voor de manier waarop jij de winter doorkomt. Bij een te hoge bandenspanning heb je minder grip. Zorg dat je banden wat zachter zijn dan in de zomer.

Voor racefietsers: Op het moment dat je veel in de winter fietst is de aanschaf van een winterband zeker aan te raden. Lees in dit blog welke winterbanden je het best kan kiezen.

6. Handschoenen: Houd je handen goed warm

Dat verkleumde handen geen pretje zijn is een gegeven. Maar dat koude handen ten koste gaan van onze fietsprestaties vergeten we nog weleens. Met koude handen  wordt het remmen lastiger waardoor de kans op uitglijden weer groter wordt.  Zorg dat je handschoenen hebt waar je een goede bewegingsvrijheid in hebt zodat je goed kan remmen en sturen. 

Ben je een toerfietser die veel fietsnavigatie (met touchscreen) gebruikt? Dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar fietshandschoen waarmee je een touchscreen kan gebruiken.

Andere dingen waar je op kan letten bij het kopen van een fietshandschoen zijn: de water- en winddichtheid, het aantal vingers en voor welke temperatuur de handschoenen zijn bedoeld.

74,99
33% korting
Waardering:
96%
74,99
33% korting
69,95
Waardering:
79%
25% korting

7. Let op je accu! Voorkom diepontlading

De accu is één van de meest slijtagegevoelige onderdelen van jouw elektrische fiets. Het is van belang om je accu goed te onderhouden. In de winter geldt dit advies nog net wat dringender. Bij kou is je accu nog gevoeliger. In de winter is er namelijk een grotere kans op diepontlading. Dit betekent dat je accu niet meer op te laden is. En daardoor volledig onbruikbaar is geworden. Door de accu goed op te laden en op kamertemperatuur te bewaren voorkom je diepontlading.

Een nieuwe accu kost tussen €400 en €1100,- Een bedrag wat je liever opspaart voor goede verlichting en kleding. Voorkom dus diepontlading en laat je accu niet te lang zonder voer. Zorg ook dat je accu niet constant wordt blootgesteld aan koude temperaturen door hem in de schuur te laten liggen. Met een thermische hoes houd je de accu op temperatuur.

8. Let op je rijgedrag (bij gladheid)

Nee, dit houdt niet in dat je de verkeersregels zo goed mogelijk moet opvolgen; wij gaan er namelijk vooruit dat je dit al doet.  Naast het opvolgen van de verkeersregels is het belangrijk om een paar dingen in je achterhoofd te houden bij het fietsen in de winter.

  • Ga niet te langzaam: Bij langzamer fietsen val je niet zachter. Een langzaam tempo gaat slechts ten koste van je stabiliteit.
  • Fiets niet door het spoor van een ander.  Dit is verleidelijk maar platgereden sneeuw is veel  gladder dan sneeuw die nog onaangeroerd is.
  • Fiets niet in een te lichte versnelling, dit gaat ten koste van je stabiliteit.
  • Rem niet in bochten (en zeker niet met je voorrem!). Rem voor een bocht al geleidelijk af.

Beste fietsverlichting

De belangrijkste tip: Blijf genieten

De grootste fietsenwinkel van Nederland

12GO Biking is de grootste fietsenwinkel van Nederland en België. Alles voor jouw fietsplezier, zoals fietsen, accessoires en kleding zijn in de winkel. Jouw nieuwe fiets kun je testen op de grootste indoor testbaan van de Benelux. En er is een service center met topmonteurs en je kunt een broodje eten in het lunchcafé.

Bikes4Africa wordt gesteund door gedoneerde fietsen van klanten op te knappen en te verkopen. Wil je werken bij de grootste fietsenwinkel van Nederland en België? Kijk dan op werkenbij.12gobiking.nl

Volg ons ook op social media.

   

Gerelateerde berichten

In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen! In 6 stappen zelf je achterderailleur afstellen!
Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB Mountainbike afmontage: Shimano groepen en versnellingen voor de MTB
De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB De beste fietsverlichting voor de racefiets of MTB

De fietslampen van merken zoals Bontrager, BBB en Lezyne bieden allemaal uitstekende verlichting waarmee je moeiteloos in de donkere dagen je buitentrainingen voort kan zetten. Door de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van LED en accu's zijn er steeds meer krachtige en felle lampen op de markt voor een zeer schappelijke prijs. 

1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten 1x11 en 1x12 versnellingsgroepen: Alles wat je moet weten