Home  Mountainbikes 

MTB Wielmaten

 

26”: De oorspronkelijke mountainbikewielmaat.

Het 26 inch wiel is het wiel met de kleinste diameter. Hierdoor is dit het meest wendbare en speelse wiel. Voor wie graag actief en behendig rijdt zijn de 26” wielen een uitstekende keuze.

27,5": De nieuwkomer.

De diameter van het 27,5” (650b) wiel ligt dichter bij het 26” wiel dan het 29er wiel. Deze wielmaat heeft dan ook een wendbaarheid die vergelijkbaar is met het 26” wiel. Wel rijdt het net iets stabieler en zorgt het voor meer snelheid.

29": Is groter altijd beter?

29er wielen zijn aanzienlijk groter dan de andere twee maten en zorgen voor een stabiele en vertrouwenwek- kende manier van rijden. Ze behouden langer hun snelheid, rollen soepeler over obstakels en bieden meer grip en stabiliteit dan kleinere wielen.

 

1. Acceleratie:

 

 

 

2. Invalshoek:

 

 

 

 

3: Gewicht

 

 

 

 

4: Roleigenschappen

 

 

 

 

5: Tractie

 

 

 

 

6: Momentum

 

 

 

 

7. Lichaamslengte

Ook uw lengte kan een rol spelen bij de keuze voor een wielmaat. De geometrie van een 29er fiets kan beter aansluiten bij langere personen dan dat van een 26” fiets. Voor een kleiner persoon kan een 29er juist erg log aanvoelen en is een 26” fiets misschien een betere keuze. Maar ook hier geldt dat dit geen regel is, maar een richtlijn. De discipline en het terrein waarvoor de fiets gebruikt gaat worden is minstens net zo belangrijk, en blijft dus zeer persoonlijk.


 

Conclusie

Een kleiner wiel is wendbaarder en speelser, en komt zo helemaal tot zijn recht op uitdagende, technische trails. Met een groter wiel is het comfortabeler en makkelijker om snel door het terrein te racen. Maar bovenal is het een zeer persoonlijke keuze, wat u zelf moet ondervinden. Indien u er zelf niet goed uitkomt, kom dan vooral langs in winkel in Moordrecht. Onze medewerkers zijn stuk voor stuk liefhebbers en hebben veelal alle drie de wielmaten minimaal één keer in hun schuur of fietskamer staan. U bent van harte welkom voor advies en uitleg.

Afbeeldingen: Scott | tekst: 12GO Biking